NASTAVAK RASPRAVE U SOBRANJU: Zaev ponudio pomilovanje za KRVAVI ČETVRTAK u zamenu za podršku Ustavnim promenama
Foto: Sloboden Pečat/ Borče Popovski

ODLUKA U RUKAMA POSLANIKA

NASTAVAK RASPRAVE U SOBRANJU: Zaev ponudio pomilovanje za KRVAVI ČETVRTAK u zamenu za podršku Ustavnim promenama

Severna Makedonija -

Uz poruku pomirenja i praštanja, počevši od događaja od 27. aprila, kada je premijer Zoran Zaev bio meta napada, a prema njegovim rečima i linča, juče se premijer Makedonije obratio poslanicima na početku sednice o Ustavnim promenama i pozvao ih da glasaju.

"Sada morate da odlučite da li ćemo pobediti ili ćemo mnogo izgubiti", rekao je makedonski premijer.

Odluku Skupštine, kako je rekao, očekuju građani i svet. Pozvao je vladu i opoziciju da to učine, dodajući da zna da to ima političku cenu koju je spreman da plati.

On je rekao da je Vlada potpuno je otvorena za predloge opozicije za prihvatanje amandmana koji će u potpunosti smanjiti zabrinutost poslanika, dok se ne protive duhu Ugovora iz Prespe.

Poslanici iz vladajuće većine i opozicije juče su pokušavali jedni druge da ubede zašto su odredbe Prespanskog sporazuma s Grčkom prihvatljive, odnosno zašto su u suprotnosti sa interesima makedonskog naroda i države.

Sporazum s Grčkom predviđa promenu imena zemlje u Republika Severna Makedonija, čemu se protivi opozicija. Sednici su prisustvovali i premijer Makedonije Zoran Zaev i bivši premijer i lider opozicione VMRO DPMNE Nikola Gruevski. Za promenu Ustava, kojim bi se verifikovala promena imena zemlje, potrebna je dvotrećinska većina od 80 glasova poslanika u Sobranju. Vladajuća koalicija predvođena socijaldemokratima premijera Zorana Zaeva ima 71 poslanika.

Parlament ima rok od 10 dana da potvrdi sporazum sa Grčkom, a ako do toga ne dođe Makedonija će imati vanredne parlamentarne izbore.

Kurir.rs/ Sloboden pečat

Foto: Sloboden pečat/ Borče Popovski

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track