EVROPSKI PARLAMENT TRAŽI DA MAĐARSKA IZRUČI GRUEVSKOG: U Makedoniji je imao fer suđenje
Foto: Shutterstock, EPA

većina

EVROPSKI PARLAMENT TRAŽI DA MAĐARSKA IZRUČI GRUEVSKOG: U Makedoniji je imao fer suđenje

Severna Makedonija -

Evropski parlament je usvojio dva amandmana kojim sde traže od Mađarske da izruči bivšeg premijera Nikolu Gruevskog Makedoniji.

Grupe Socijaldemokrata i Zelenih su pre nekoliko dana su podnele pojedine izmene na ovu temu, ali je postojala bojazan da upravo Zeleni neće glasati za njih zbog oštrih formulacija.

Amandman koji je podnela Džudit Sargentini, osim što traži ekstradiciju, navodi i da je Gruevski pobegao iz Makedonije uz pomoć mađarskih diplomata i smatra to mešanjem u unutrašnje poslov Makedonije, kao i nipodaštavanje sudstva i vladavine prava u toj zemlji.

U intervjuu za agenciju MIA Sargentini je izjavila da je ovakav rečnik "znak" i "politički signal" da Evropski parlament time pokazuje "karakterom".

"To što Mađarska čini je mešanje u sudske poslove jedne zemlje koja se trudi da se poboljša i postane članica EU. I to nije konstruktivno", izjavila je danas Sargentini.

Socijaldemokrate su podnele dva amandmana o azilu Gruevskog, i oba su usvojena danas. Sa ovim amandmanima, Evropski parlament stavlja na znanje da je Nikola Gruevski imao "transparentan sudski proces" potvrđen od više sudskih instanci i podseća da je on uključen u dodatnih pet krivičnih istraga.

Evropski parlament je odbacio sve grčke amandmane, uključujući i one koji traže da se reč "makedonski" izbace iz izveštaja, kao i amandman grčkih poslanika koja su tražila da u rezoluciji za Makedoniju da uključe nižu izlaznost na referendumu.

Kurir.rs/Sloboden pečat

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track