DIMITROV: Skoplje i Sofija imaju zajedničku istoriju i ličnosti, moraju da sarađuju!
Foto: EPA / Andy Rain

poseta komšiluku

DIMITROV: Skoplje i Sofija imaju zajedničku istoriju i ličnosti, moraju da sarađuju!

Severna Makedonija -

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov istakao je danas da Skoplje i Sofija imaju puno zajedničkih istorijskih događaja i ličnosti, te da je to dobar preduslov za zbližavanje i saradnju, umesto za konflikte.

Dimitrov je u intervjuu za Bugarsku nacionalnu televiziju (BTV) kazao da Makedonci i Bugari ne mogu da budu bliski, ako između njih ne postoji uzajamno poštovanje.

Šef makedonske diplomatije je takođe naglasio da je Sporazum iz Prespe i promena ustavnog imena zemlje otvorilo put Skoplju ka EU i NATO.

"Zbog imena bili smo 'zaglavljeni' u čekaonici EU i NATO, ali pronašli smo način da to promenimo, a istovremeno da očuvamo i potvrdimo identitet jer smo mi ipak Makedonci", istakao je Dimitrov.

Makedonski šef diplomatije je danas u oficijalnoj poseti Bugarske gde će ostvariti susret sa njegovom bugarskom koleginicom Ekaterinom Zaharievom i bugarskim predsednikom Rumenom Radevim.

Severna Makedonija i Bugarska 1. avgusta 2017. godine su potpisali Sporazum o dobrosusedskim odnosima na osnovu koga je formirana međuvladina komisija koja odlučuje o obeležavanju zajedničkih istorijskih događaja i ličnosti obe države.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track