BIVŠOJ MAKEDONSKOJ MINISTARKI UMANJENA KAZNA SA 6 NA 4 GODINE: Na nagovor Gruevskog nabavila mercedes od 600.000 evra, neće ići odmah u zatvor jer ima malo dete (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

slučaj tenk

BIVŠOJ MAKEDONSKOJ MINISTARKI UMANJENA KAZNA SA 6 NA 4 GODINE: Na nagovor Gruevskog nabavila mercedes od 600.000 evra, neće ići odmah u zatvor jer ima malo dete (VIDEO)

Severna Makedonija -

Apelacioni sud u Skoplju umanjio je danas bivšoj makedonskoj ministarki unutrašnjih poslova Gordani Jankuloskoj kaznu zatvora sa 6 na 4 godine, za nezakonitu nabavku "mercedesa".

U saopštenju suda se navodi da je, nakon javne sednice o slučaju nazvanom "Tenk", delimično uvažio žalbu Jankuloske u delu koji se odnosi na visinu kazne i prvostepenu presudu preinačio na četiri godine zatvora.

Apelacioni sud "Skoplje" je, dodaje se, u ostalom delu u potpunosti potvrdio prvostepenu kaznu u slučaju u kojem je Jankuloska osuđena za podsticanje nezakonite nabavke luksuznog blindiranog "mercedesa" u vreme dok je bila ministarka policije.

Jankuloska neće odmah ići na izdržavanje zatvorske kazne jer ima dete koje je mlađe od godinu dana.

Automobil plaćen skoro 600.000 evra, kupljen je 2012. godine, a za njegovu nabavku se saznalo tek 2015. kada je tadašnja opozicija objavila prisluškivani razgovor, u kojem premijer Nikola Gruevski od Jankuloske traži da Ministarstvo unutrašnjih poslоva kupi "mercedes" koji bi on koristio, a da javnost to ne zna.

Zajedno sa Jankuloskom, kojoj se sudilo odvojeno zbog trudnoće, u slučaju

foto: EPA / Georgi Licovski

"Tenk" osuđen je i bivši makedonski premijer Nikola Gruevski za nezakonit uticaj na podređene i tadašnji pomoćnik ministarke policije Đoko Popovski, koji je sproveo nabavku "mercedesa S600 gard" u delo.

Nakon što je presudu Gruevskom od dve godine potvrdio Apelacioni sud, bivši premijer je u novembru prošle godine pobegao u Mađarsku, gde je u kratkom roku dobio politički azil.

Kurir.rs/Beta Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track