Najnovije vesti

SAMO DVE PORODICE ČUVAJU TAJNU SA DNA OHRIDSKOG JEZERA: Recept izrade čuvenih bisera prenosi se samo na muške naslednike, a ova zanimljiva priča je počela davne 1924. godine! (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

posebna vrsta bisera

SAMO DVE PORODICE ČUVAJU TAJNU SA DNA OHRIDSKOG JEZERA: Recept izrade čuvenih bisera prenosi se samo na muške naslednike, a ova zanimljiva priča je počela davne 1924. godine! (VIDEO)

Severna Makedonija

U samom srcu Severne Makedonije, u Ohridu, leži jezero koje svojom lepotom, ali i skrivenim bogatstvom fascinira sve posetioce.

Naime, Ohridsko jezero, koje se smatra najstarijim u Evropi, dom je proslavljenog bisera.

 

Ohridske bisere nosila je i kraljica Elizabeta II, danska kraljica Margreta II, Đovana Savojska od Italije, ali i pokojna princeza Dajana, a ne postoje biseri na svetu s kojima biste ih slučajno mogli zameniti.

foto: Profimedia


U čemu je tajna?

 

Na to pitanje odgovor imaju tek retki - dve porodice koje čuvaju gradsku tajnu generacijama, a zaklele su se da će je poneti sa sobom u grob.

foto: Youtube/Printscreen

Sam način izrade bisera poznat je jedino članovima određenih porodica, a tajna se uspešno čuva od dvadesetih godina 20. veka. Biseri se rade od krljušti ribe plaštice, koja živi samo u ovom jezeru.

 

Zanimljivo je da se 'recept' za izradu prenosi samo muškim naslednicima.

Kliment Talev
Kliment Talev foto: Youtube/Printscreen

Priča počinje 1924., kad je ruski vojnik koji je boravio na Ohridu znao tajni recept izrade bisera svoje porodice u domovini, gde se nalazi jezero sa sličnim ribama.

Mihajlo Filev
Mihajlo Filev foto: Youtube/Printscreen

Porodice Talev i Filev su jedine dve porodice koje prave i originalne ohridske bisere. Do današnjeg dana su uspeli da zadrže ručnu proizvodnju, a rade samo s prirodnim materijalima. Još jedna zanimljivost je kako biseri inače imaju vek trajanja 150 godina, ali su oni s Ohrida večni.

 

Biseri su izrađeni od 100 odsto organskog materijala, od školjke, dok je druga važna karakteristika zaštita bisera od soli iz znoja, koja se izrađuje od krljušti ribe iz jezera. Tajna ohridskih bisera je u emulziji, čija receptura je ono što se smatra strogo čuvanim podatkom.

Kurir.rs/Express.hr
Foto: Youtube/Printscreen

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...