Najnovije vesti

ZAEV UPOPZORIO EVROPU: Rizikujete da izgubite uticaj na Zapadnom Balkanu, preuzeće ga rivalske sile!
Foto: EPA/ VAIOS CHASIALIS

za otpočinjanje pregovora

ZAEV UPOPZORIO EVROPU: Rizikujete da izgubite uticaj na Zapadnom Balkanu, preuzeće ga rivalske sile!

Severna Makedonija

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev upozorio je EU da će naštetiti svojoj reputaciji na Zapadnom Balkanu i da će uticaj na tom prostoru preuzeti rivalske sile, ako uskoro ne otpočne pregovore o članstvu sa njegovom zemljom i Albanijom.

"Mnogo toga nije bilo onako kako su očekivali naši građani i zbog toga se povećava evroskepticizam", rekao je Zaev u intervjuu za briselski "Politiko".

Neuspeh u otpočinjanju pregovora će, kako naglašava, uticati ne samo na Severnu Makedoniju i Albaniju, već i na širi region Zapadnog Balkana, koji je sada okružen članicama EU i koji je bio poprište serije ratova tokom devedesetih godina prošlog veka kada je Jugoslavija raskomadana.

Zaev je rekao da, ako EU ne ispuni svoja obećanja u regionu, Priština i Beograd će imati manje podsticaja da reše svoje razlike u sklopu pregovora uz posredstvo EU.

To bi, kako dodaje, umanjilo i šanse da se Bosna i Hercegovina prihvati reformi koje su neophodne kako bi zatražila pregovore o članstvu.

Zoran Zaev
foto: EPA/ VAIOS CHASIALIS

Ukoliko se put regiona ka EU uspori, onda, kako kaže, "ima više prostora za druge sile", posebno navodeći Rusiju i Kinu.

Zaev je, takođe, odbacio ideju koju je izneo evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji o nastavku pregovora o članstvu sa Albanijom, dok bi se Severna Makedonija zadržala u statusu mirovanja.

Zaev je primetio da su u poslednjih nekoliko dana čelnici evropskih institucija, kao i više država članica EU, jasno stavili do znanja da obe zemlje treba zajedno da se kreću napred.

Članice EU dogovorile su se pre više od godinu dana da započnu razgovore sa dve zemlje, ali proces je na čekanju, uglavnom zato što je Bugarska blokirala put Severne Makedonije do pregovaračkog stola, piše "Politiko".

Vlada u Sofiji insistira na tome da se bilateralni sporovi između Bugarske i Severne Makedonije oko jezika i istorije moraju rešiti pre nego što započnu razgovori. Zaev je izrazio optimizam povodom okončanja zastoja sa Bugarskom, opisujući probleme izmedu Sofije i Skoplja kao "nesuštinske".

Premijer je rekao i da se nada da će najmoćnije zapadne vlade, uključujući novu administraciju američkog predsednika DŽoa Bajdena, pomoći u rešavanju zastoja.

"Ako ne dođe do napretka", upozorio je on, "proces proširenja biće zamrznut najmanje godinu i po dana, zbog izbora u Bugarskoj i u velikim silama EU - Nemačkoj i Francuskoj".

Kurir.rs / Tanjug, Foto: EPA/ VAIOS CHASIALIS

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja