Najnovije vesti

Za sve po nešto

LUDNICA U GVANGDŽOU: Pogledajte mesto sa kojeg kineska roba stiže u Srbiju! Vodič iz Bosne pokazao izveštačima Kurira jednu od najvećih pijaca u Kini! KURIR TV

SP KINA
1 / 5 Foto: Predrag Gajić/Dado Đilas

Specijalni izveštači Kurira iz Kine: Predrag Gajić i Dado Đilas

Zamislite kineski tržni centar u beogradskom Bloku 70, pa ga pomnožite stotinu puta. Nezamislivo? Ipak postoji...

U megapolisu Guandžuongu od 14,5 miliona stanovnika, za koji su mnogi čuli tek kada su u tamošnji fudbalski klub otišli Piksi Stojković i Duško Tošić, nalazi se jedna od najvećih pijaca kineske robe, a ogromna količina proizvoda završava na srpskom tržištu. Za one koji znaju nije je teško pronaći, ali nama je bio potreban vodič, i to jedan Bosanac, koji u Kini pliva kao riba.

Srbija – Filipini Srbija je sa 46 razlike dobila Angolu, Filipini sa 46 izgubili od Italije. Sad je hendikep postavljen na 38,5 i čini se da je kec za kvotu 1,90 sasvim realan. Pogledajte i ostale MOZZART kvote za meč Srbija Filipini

I posle putešesvija metroom i malo pešačenja po užasnoj sparini dođosmo u pravu košnicu, gde sve vri od prodavaca i kupaca, a atmosfera podseća na akcione kineske filmove. Čekamo da iza svakog ćoška iskoči Džeki Čen. Na stotine malih radnji nudi najrazičitiju robu, malo je reći „od igle do lokomotive“.

Uključena su sva čula, a sad baš da li uživaju, drugo je pitanje...

Uglavnom, već na samoj ulicu počinju da nas startuju, jedna žena je uporna da isprobamo neki mali aparat za masažu koji ispušta struju, ali je nekako eskiviramo i nastavljamo dalje. Dovoljan je pogled na neku robu u radnji da spretni prodavac odmah započne akciju – tvrdi da je to što ste upravo pogledali idealna prilika za vas. A cenkanje, e to je posebna priča, u stanju su da vam spuste i za čak tri puta.

"Tu handert, tu handert, hej, hej, uan handert...for ju, for ju" – ponavlja prodavac na lošem engleskom, dok se čudimo kako ranac od prave kože može da košta samo 15 evra.

Pa za koliko ga prave, ako se ovaj već ugradio?

I nema toga šta nije u stanju da uradi samo da bi vas nagovorio. Provera da li je nešto od prirodne kože odmah se vrši upaljačem. Od čuvenih fejk marki kao što su Adibas, Versage, Zzegna, Gugci..., pa do kopija koje su izrađene gotovo savršeno. U oko nam upadaju patike poznatih brendova, vidimo najnovije modele, a vizuelno nema razlike.

"Jel primećuješ ti neku razliku?" – kaže jedan momak iz našeg društva, koji igrom slučaja ima iste patike kupljene u Srbiji.

Opipavano, savijamo...i na kraju odmahujemo glavom.

Pa, brate, ovo kod nas košta 150 evra!

A nema skupljih od 25. Probavamo, vrtimo se po prodavnici i naravno ne odolevamo. Svako uzima najmanje jedan par.

"Ma šta me briga, pa da ih nosim i jednu sezonu za ove pare" – konstatujemo i dajemo malom Kinezu juane da ih prebroji.

"To što vi ovde kupujete je sitnica, dolaze ljudi iz Beograda, drugih gradova Srbije i Balkana, kupuju na kontejnere, možete da zamislite kolika je tek cena za njih" – kaže nam naš drugar, starosedelac u Kini.

Shvatamo da je već prošlo nekoliko sati, a da nismo mnogo toga obišli.

Dakle, uzaludan je to posao, ajmo mi na metro...

Kurir sport