VIDEO SAM KAKO DIVAC OTIMA ŠAHOVNICU: Argentinac Luis Skola svedočio antologijskom događaju na Mundobasketu 1990. godine (VIDEO)
Foto: FIBA, Printscreen

DEČAK KOJI JE BRISAO PARKET

VIDEO SAM KAKO DIVAC OTIMA ŠAHOVNICU: Argentinac Luis Skola svedočio antologijskom događaju na Mundobasketu 1990. godine (VIDEO)

SP KINA -

Šta god da Argentina uradi u velikom finalu Mundobasketa protiv Španije, ljubitelji igre pod obručima pamtiće ovaj turnir po sjajnim igrama ubedljivo najstarijeg igrača na šampionatu u Kini Luisu Skoli.

Argentinski košarkaš Luis Skola izjavio je 2014. godine da je 1990. kao desetogodišnjak sa terena pratio kako tadašnja Jugoslavija pobeđuje u finalu Svetskog prvenstva u Buenos Ajresu pobeđuje Sovjetski Savez 92:75.

foto: Printscreen

Skola tvrdi da je video kako tadašnji centar Jugoslavije Vlade Divac oteo jednom navijaču hrvatsku šahovnicu.

luis skola
luis skolafoto: AP

Jugoslavija je 1990. godine u Argentini dotakla košarkaški vrh sveta, objedinivši tako evropsku (osvojenu u Zagrebu 1989.) i planetarnu titulu. Dražen Petrović Velimir Perasović, Zoran Čutura, Žarko Paspalj, Toni Kukoč (MVP), Zoran Savić, Arijan Komazec, Zoran Jovanović, Vlade Divac, Jurij Zdovc, Željko Obradović, Radisav Ćurčić, bili su predvođeni selektorom Dušanom Ivkovićem, i ostvarili su sedam pobeda u osam mečeva, ali je superiornost u odnosu na rivale bila ono po čemu će se to prvenstvo još dugo pamtiti.

Jedini poraz na takmičenju doživljen je u grupnoj fazi protiv Portorika (75:82), dok je najveći rival Sovjetski savez dva puta ubedljivo poražen. U grupi 100:77, a potom i u finalu 92:75.

Posle tog finala, kada su navijači uleteli na teren jedan navijač je uneo hrvatsku zastavu, a Vlade Divac ga je uhvatio i zastavu sa šahovnicom sklonio sa terena.

Divac: To nije bila zastava Hrvatske

Jugoslavija je slavila svetsko zlato u Argentini i tada je jedan navijač ušao na teren sa modifikovanom hrvatskom zastavom, koja za razliku od oficijelne, ima bele spoljne šahovnice a ne crvene, baš kao što je imala NDH.

foto: AP

- Uvek je bolje nešto pogledati svojim očima nego mišljenje kreirati na temelju onoga što ljudi pričaju. Fascinantno mi je da se i nakon skoro 30 godina ta priča povlači i uvijek čujem nešto novo, da sam napravio ovo, da sam napravio ono. Tada je postojala Jugoslavija i u tom trenutku na parketu nisu bile potrebne nikakve druge zastave. Toj zastavi, koja se pojavila na parketu, tu nije bilo mjesto. Ta zastava nije bila hrvatska. Barem nije imala obilježja kakva je imala službena hrvatska zastava u to vreme. Ponavljam, Jugoslavija je postala prvak sveta, mi smo tada igrali za tu zemlju i ni jedna zastava osim jugoslavenske u tom trenutku ne bi imala šta da traži na parketu. Mislim da sam bio jasan.

kurir.rs / kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track