KURIR U BRAZILU - FANATIČNI UMETNIK: Izvajao fudbalske legende Botafoga
Foto: Dado đilas

Opsednutost fudbalom prelazi sve granice

KURIR U BRAZILU - FANATIČNI UMETNIK: Izvajao fudbalske legende Botafoga

Brazil 2014 -
Kurir u poseti brazilskom umetniku Edgaru Duvivjeu, koji je izradio ogromne statue Niltona Santosa, Žairzinja, Garinče i Zagala

Priče da je fudbal u Brazilu više od sporta potvrđene su tokom boravka ekipe Kurira u Riju nebrojeno puta. Naša sledeća priča na prvi pogled, reklo bi se, nema mnogo dodirnih tačaka s fudbalom, ali pošto je ovo Brazil, to je jednostavno nemoguće. Umetnik Edgar Duvivje živi i radi u svojoj ušuškanoj rezidenciji s ateljeom u kvartu Gavea. Smešten je na mestu s pogledom na jezero, s jedne strane, i masivna brda na kojima leži najveća favela u Riju Rosinja, s druge strane.

Ćaskanje... Umetnik u razgovoru s našim novinarom
Ćaskanje... Umetnik u razgovoru s našim novinarom

Predeo se pobrinuo dobrim delom za inspiraciju ovog smirenog i talentovanog čoveka, a dobar deo za ono što je postao duguje i roditeljima, koji su se bavili vajarstvom.- Živeli smo jedno vreme u Sjedinjenim Državama, gde sam se i školovao na Berkliju. Muzika je bila moja prva ljubav, na saksofonu sam snimio nekoliko albuma - priča nam Edgar o svojim umetničkim počecima.Omiljeno sredstvo za rad mu je bronza, a radovi najneverovatnijih oblika krase njegov dom u Rio de Žaneiru. Gospodin Duvivje poznat je u svojoj zemlji kao skulptor brojnih statua poznatih sportista. Vajao je za potrebe golf kluba, a kruna njegove dosadašnje karijere u vezi sa sportom jesu ogromne statue četiri fudbalera Botafoga, koji su osvajali Svetsko prvenstvo s Brazilom.

Majstor za biste... Edgar obraća pažnju na svaki detalj
Majstor za biste... Edgar obraća pažnju na svaki detalj

- Na molbu 16 imućnih navijača Botafoga izradio sam statue Niltona Santosa, Žairzinja, Garinče i Zagala, visoke dva i po do tri metra. Bila su potrebna oko tri meseca da se uradi ceo posao. Sad su statue izložene na stadionu Enženjao, koji je zatvoren tokom SP sa dozom sete priča Edgar jer njegova dela nisu dostupna ogromnom broju navijača iz celog sveta. Kaže da će konkurisati za izradu pobedničkih pehara za Olimpijske igre u Riju, koje će biti održane 2016. Već ima tri predloga i nada se da će svet videti njegovu umetnost.

Zadovoljna klijentelaANEGDOTA S GARINČINOM ŽENOMEdgar Duvivje prilikom izrade četiri statue fudbalera pokazao je model svakom od njih, osim Garinči, čija je žena dolazila u atelje.- Rekla mi je da je zadovoljna, ali da nisam stavio dovoljno volumena u predelu prepona - kroz smeh nam prepričava anegdotu s gospođom Garinča.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track