ANKETA: Ko će biti novi prvak sveta, Argentina ili Nemačka?
Foto: Reuters

Meč za Boginju

ANKETA: Ko će biti novi prvak sveta, Argentina ili Nemačka?

Brazil 2014 -
Da li će Lionel Mesi pokazati zašto je najbolji fudbaler sveta ili će titulu doneti timska igra Nemaca

Reprezentacije Argentine i Nemačke igraće za titulu prvaka sveta u nedelju 13. jula na stadionu "Marakana". Za mnoge očekivan epilog jer su ove dve selekcije od starta bile svrstavane u uži krug kandidata, za druge neočekivano jer su se nadali nekim drugim imenima.

Ipak, teren je jedino merilo a na njemu su "Gaučosi" i "Panceri", kada se sve sabere i oduzme, pokazali najviše.

Argentina je posle 24 godine u velikom finalu. Meč na "Marakani" daće odgovor na pitanje da li će Lionel Mesi zaista postati najveći argentinski fudbaler svih vremena, veći i od božanstva Dijega Maradone. Jer, na papiru Mesi ima bolju statistiku, ali Maradona ima "boginju".

Izabranici Alehandra Sabelje nisu briljirali tokom Mundijala i sve utakmice do Holandije su dobijali jednim golom razlike. Počelo je pobedom nad Bosnom i Hercegovinom 2:1, potom su sledili mečevi protiv Irana (1:0) i Nigerije (3:2) u prvoj fazi takmičenja. Slede pobede nad Švajcarskom i Belgijom istovetnim rezultatom 1:0, konačno i penal pobeda nad Holandijom.

Kada se spomene Nemačka, svima je u glavi slika iz polufinala kada su demolirali Brazil sa 7:1. Ipak, treba reći da ni Nemci tokom šampionata nisu preterano briljirali, izuzimajući startnu pobedu nad Portugalom 4:0. Jedan meč su odigrali nerešeno, protiv Gane 2:2. SAD su pobedili sa 1:0, mučili se sa Alžirom i u produžetku pobedili sa 2:1, a ni protiv Francuza nije bilo svejedno - 1:0. Ostaje da se vidi koje lice će "Panceri" pokazati u finalu, ono polufinalno ili ono pre toga, ali peto uzastopno finale i način igre protiv Brazila daju im ulogu favorita.

Argentina i Nemačka (uključujući bivšu Zapadnu Nemačku) odigrali su ukupno 20 mečeva, a Argentinci su uspešniji sa devet trijumfa, uz šest poraza. Gol razlika je 28:28. Od ujedinjenja Nemačke odigrali su deset mečeva u kojima je Argentina slavila četiri puta, a Nemačka jednom.

Ove dve ekipe odigrale su nekoliko nezaboravnih mečeva. U Meksiku 1986. godine Argentina je u finalu slavila rezultatom 3:2. Revanš je usledio četiri godine kasnije, kada su Nemci u Italiji slavili sa 1:0 golom iz penala u 85. minutu.

Na prvenstvu 2006. godine Nemačka je kao domaćin slavila u četvrtfinalu tek posle penala, prethodno je meč završen rezultatom 1:1.

Konačno, pre četiri godine u Južnoj Africi "Panceri" su demolirali Argentince sa 4:0 u četvrtfinalu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track