(VIDEO) IGRALI SE ORLOVI: Srbija pregazila Belgiju, osminu finala igramo sa Mađarskom
Foto: FIBA

RASPLET U GRUPI D

(VIDEO) IGRALI SE ORLOVI: Srbija pregazila Belgiju, osminu finala igramo sa Mađarskom

Eurobasket -

Košarkaška reprezentacija Srbije pobedila je Belgiju sa 74:54 (18:13, 24:12, 14:11, 18:18), u poslednjem kolu Grupe D na Evropskom prvenstvu.

Srbija je grupnu fazu u Istanbulu završila sa četiri pobede i jednim porazom.

Protivnik u osmini finala i konačan plasman u grupi biće poznat posle večerašnjih utakmica.

Reprezentacija Srbije nije imala problema protiv Belgije i lako je ostvarila pobedu.

Prva četvrtina bila je izjednačena, a završena je u korist Srbije, koja je na kraju tog perioda vodila pet poena razlike.

Pitanje pobednika je praktično bilo rešeno u drugoj deonici, u kojoj je Srbija stekla 21 poen prednosti.

Srpski košarkaši su odlično tada igrali odbranu i protivnika su ostavili skoro sedam minuta bez poena. Drugo poluvreme je rutinski završeno.

Najefikasniji je bio Boban Marjanović sa 22 poena, 15 je postigao Bogdan Bogdanović, a 10 Milan Mačvan. Belgiju je sa 12 predvodio Manu Lekomt.

Tok meča:

4. četvrtina

U laganom ritmu nastavljaju košarkaši Srbije i Gudurić povećava vođstvo našeg tima (58:36). Belgija preko Saluma postiže pogodak (58:38), a potom je Tumba precizan sa linije slobodnih bacanja (58:40). Bogdanović uzvraća lepim pogotkom (60:40).

Od tri slobodna bacanja Lekomte pogađa sve (60:43), a posle lošeg napada Belgije, selektor 'crvenih đavla' uzima tajm-aut.

Posle 'rvačkog' starta Tumbe nad Marjanovićem, srpski centar se našao na liniji za slobodna bacanja gde je bio precizan oba puta (62:43).

Meč Srbije i Belgije je već odavno rešen, a četiri minuta pred kraj ostaje da se vidi sa kojom razlikom.

3. četvrtina

Čvrsta borba po košem trajala je čitav minut, a onda je Kuzmić uzeo pod svoje i postigao pogodak (44:25). Usledila je trojka za Srbiju, koš je postigao Lučić (47:25).

foto: FIBA

Tumba je precizan sa linije penala (47:27), a onda je usledila trojka Saluma (47:30). Polako se topi velika prednost Srbije, Lekomte postiže pogodak (47:32). Milan Mačvan od dva slobodna bacanja pogađa oba (49:32), a potom Štimac postiže pogodak (52:32).

Sa druge strane Lekmonte postiže pogodak (54:36), ali je Štimac u kontri nezaustavljiv i postiže još jedan pogodak (56:36), što je nateralo selektora Belgije da uzme minut odmora.

foto: FIBA

2. četvrtina - 42:25

Srbija sa +5 nastavlja borbu za prvo mesto. Boban Marjanović povećava vođstvo Srbije (20:13), a sa druge strane Belgija preko Van Rosa odgovara trojkom (20:16). U nastavku naša selekcija ne može da se sastavi, te je Đorđević prinuđen da uzme minut odmora. Marjanović potiže novi pogodak za naš tim (22:16).

Za povećanje prednosti pobrinuo se Milan Mačvan (24:16), a u istom ritmu je nastavio Bogdanović (26:16). I još jednom Bogdan, ovo mu je osmi poen na meču (28:16). Razlika raste, Mačvan smao pogađa (30:16), pa je selektor Belgije prinuđen da uzme tajm-aut.

foto: FIBA

Posle odlične odbrane Lučića, Marjanović bez problema nastavlja sjajnu seriju Srbije (32:16). Lučić na asistenciju Mačvana postiže pogodak (34:16).

Vasilije Micić sa linije slobodnih bacanja ima polovičan učinak (40:19). Sa drug strane Belgijanci smanjuju razliku trojkom Harvela (40:22). Boban Marjanović sa linije za slobodna bacanja sjajan (42:22), ali Belgija pogađa još jednu trojku, ovog puta Van Rosom (42:25).

1. četvrtina - 18:13

Početak utakmice protiče u opuštenijoj igri oba tima, te ceo minut se mrežica nije zatresla. Srbija je utakmicu počela u petorci, Jović, Bogdanović, Lučić, Birčević, Kuzmić. Seron postiže prvi pogodak na meču, a sa druge strane Kuzmić je polovičan na liniji za slobodna bacanja, ali je ubrzo 'popravio' stvar i pogodio koš iz skoka (3:2).

foto: FIBA

Kuzmić sjajno zakucava za 5:2, dok sa druge strane Ervel postiže svoj prvi pogodak (5:4). Prvu trojku za Srbiju na ovom meču postiže Lučić (8:7), a potom se u strelce upisuje i Bogdanović (10:7).

Sjajna igra naših momaka, pa je selektor Belgije na 16:11 za srpski tim, morao da zatraži tajm-aut. Međutim, Marjanović odlično zakucava (18:11), Belgijanci uzvraćaju jednim pogotkom (18:13).

Bez ikakve dileme, izabranici selektora Đorđevića su favoriti u ovom duelu. Međutim, to će morati da se dokaže i na terenu, uz maksimalno ozbiljan pristup i respekt prema rivalu.

"To je dobro organizovana ekipa, veruju u svoju igru, nisu toliko rezultatski pokazali, ali je ovo jaka grupa. Specifični su, igraju zonu posle zonskog presinga i moramo biti spremni na sve, moramo biti sigurni i sve sigurniji na ove 'naše' stvari", rekao je Đorđević.

Pozicija Srbije osim od rezultata meča sa Belgijancima, u velikoj meri zavisi od ishoda susreta između Turske i Letonije. Da bi naš tim bio prvi u grupi D pred eliminacionu fazu, neophodna je pobeda Letonaca. U slučaju da pobede Srbija i Rusija (koja je savladala Veliku Britaniju 82:70) , a Letonija izgubi, Srbija će u nokaut fazu kao druga i čeka je duel sa Crnom Gorom.

Ukoliko Srbija izgubi ona je svakako druga u grupi bez obzira na ishod duela Turaka i Letonaca.

Kurir sport, Foto: FIBA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO: Spektakularno! Ovo sigurno ne možete da vidite na Evropskom prvenstvu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track