EKSKLUZIVNO SRBIN ČOVEK IZ SENKE U TABORU SLOVENACA: Miljan Grbović zategao Janeze
Foto: Privatna arhiva

Spremni do maksimuma

EKSKLUZIVNO SRBIN ČOVEK IZ SENKE U TABORU SLOVENACA: Miljan Grbović zategao Janeze

Eurobasket -

Apsolutni hit Evrobasketa, reprezentacija Slovenije zadivila je sve umećem, pristupom igri, mentalnoj, ali i fizičkoj snazi.

Poznato je da ih vodi naš Igor Kokoškov, da imaju našu školu košarke, a dominaciju na fizičkom planu ostvaruju takođe zahvaljujući Srbinu!

Kondicioni trener Slovenaca je Miljan Grbović, majstor svog zanata, čovek sa ogromnim iskustvom kako u sportu, tako i na fakultetu, što posebno ističe.

- Profesor sam gimnastike na Beogradskom Univerzitetu, na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje. Gimnastika kao bazičan sport i veoma temeljna sportska disciplina omogućila mi je da sa svojim znanjem pomognem mnogim mojim prijateljima, trenerima u raznim sportovima, kako bi ostvarili značajne rezultate. Prijateljstvo mi je uvek bilo prvi kriterijum da budem u stručnom štabu.

Tako je i sada?

- Da, sa Igorom ima zaista poseban odnos. Odavno sam imao želju da radim sa njim kao sa bivšim studentom i evo sada mi se to ostvarilo. Mnogo mi se sviđa izraz "bum" slovenačke košarke. Recimo da je "buuuu" krenulo odavno, ali je "mmm" stiglo na ovom prvenstvu. Legendarni Rašo Nesterović uz pomoć Mateja Erjaveca i Gregora Griljca je pre četiri godine započeo projekat u koji su pre dve godine priključili Igora i mene.

foto: Privatna arhiva

I onda je krenulo...

- Veliki trener je napravio stručni štab koji funkcioniše kao složna porodica koja je uz pomoć medicinske i tehničke podrške uspela da napravi respektabilnu reprezentaciju koja "ne gleda protiv koga igra" već izlazi na teren u zakazano vreme, ne sa nepoštovanjem suparnika vec naprotiv, sa puno respekta ali i vere u sebe kao ozbiljan tim. Kada se u tajm-autu okupi četvorka Kokoškov, Radovan Trifunović, Aleksandar Sekulić i Jaka Laković, podele međusobno zapažanja i Igor fascinantnom mirnoćom priđe klupi da im objasni šta sledeće treba da se uradi.

Izostavljate sebe...

- Ja negde iza njihovih leđa kao "dobri duh reprezentacije" razmenim sa svima signale i razmišljam šta sutra. Nije Tokio daleko. Ova "četvorka" sve radi, treninge, skautiranje, pripremu i vođenje utakmica, pod majstorskim perom Igora Kokoškova. Nerazdvojni, osim trenutaka odmora, na dva treninga dnevno i tri do četiri sastanka u toku dana.

Srbi su dosad redovno navijali za Sloveniju. Znate li kakvo je "raspoloženje u suprotnom smeru"?

- Po pitanju navijanja razlike nema. Slovenci navijaju sa Srbiju. Mnogi bivši i sadašnji igrači su bili članovi klubova u jednoj i drugoj zemlji. Rukovodstvo i jednog i drugog saveza su, kako sportski, profesionalno, tako i privatno vezani prijatelji. Mi bodrimo jedni druge. Ono što prevazilazi sve, javljaju mi se drugari iz Italije, Španije, Francuske... navija se za košarku!!!! A trenutno najlepšu i najbolju košarku igraju Srbija i Slovenija.

Da li ste iznenađeni odličnim igrama Srbije na Eurobasketu kada se zna da je tim potpuno desetkovan povredama i odustajanjima?

- Ne! Reprezentaciju Srbije ne čini samo 12 igrača. Teško je dostići nivo koji ima Srbija, da skoro nije važno kojih 12 igrača će kog trenutka činiti tim.

Svaka čast i momcima i stručnom štabu - kaže Grbović, a navijačima u Srbiji poručio je samo jedno:

- Uživajte u košarci!

foto: Privatna arhiva

Miljan Grbović je imao priliku da radi sa brojnim sportistima, između ostalih i sa našim najboljim vaterpolistima, odbojkašima...

- Uvek je moj zadatak bio da spremam sportiste, atlete... a ne košarkaše, fudbalere, rukometaše, tenisere. To su ih učili njihovi treneri. Rezultati koji su postizani su posledica kolektivnog rada, a moj doprinos i zasluga se ogledaju u znanju koji mi je dao fakultet u Košutnjaku. Sva ova iskustva u različitim sportskim disciplinama su mi i te kako pomogla da u svakoj ekipi ili pojedincu dam malo ličnog "potpisa".

Kurir sport/Gojko Filipović

Foto: Privatna arhiva

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO: Finale! Evo kako je to Đorđević objasnio

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track