ODBRANA MELJE ČVRSTE SLOVENCE: Legende jugoslovenske košarke prognoziraju ishod finala
Foto: AP

PRAJA I RAŠA O FINALU

ODBRANA MELJE ČVRSTE SLOVENCE: Legende jugoslovenske košarke prognoziraju ishod finala

Eurobasket -

Članovi jedne od najtrofejnije generacije naše košarke Dražen Dalipagić i Ratko Radovanović slažu se u oceni kvaliteta dve ekipe u finalu - najbolji igraju za zlato, mi smo bolji pod košem, Slovenci su precizniji u šutu.

Obojica, međutim, naglašavaju da će primat odneti odbrana, a tu su Srbi jači.

- Blagi smo favoriti, premda moram reći da su Slovenci odlična ekipa. Oni će koristiti šut kao svoje najjače oružje, dok ćemo mi forisrati centarsku liniju pod košem, gde stvarno dominira fenomenalni Bobi Marjanović. Naravno, očekujem da Bogdan odigra kako ume i da svoj broj poena, dok će se ključ pobede nalaziti u igri naše odbrane - tvrdi legendarni Praja i dodaje:

- Slovenci gaje taj američki stil "trči i pucaj" i dosad ih je služio taj šut. Ipak, nije dobro ako se pouzdaš samo u njega, posebno kada protiv sebe imaš našu reprezentaciju koja tu odbranu igra sa velikim inatom, velikom voljom. Ja stvarno ne mogu da shvatim Špance koji su ušli u takmičenje previše indolentni, važan im bio samo napad. Kod nas neće moći kao sa Špancima. Ne mislite valjda da će Micić ili Milosavljević izaći na finale i reći "ajte, Slovenci, slobodno šutirajte". Neće, verujte mi. Pomučiće se i Dončić i Dragić da dođu do prave pozicije.

Odbrana će, po rečima najtrofejnijeg igrača u istoriji srpske košarke, morati da pokvari raspoloženje Slovenaca prema poenima sa distance.

- Izuzetno cenim selektora Kokoškova, njegovu košarkašku filozofiju, ali moram istaći i ovo što je uradio Sale Đorđević sa našom reprezentacijom. Neka se niko ne uvredi, ali mi igramo finale sa onima koji su na spisku bili među 15-20 igrača. To je ogromna zasluga kako njihova, tako i selektora. Protivnik je raspoloženiji za šut, ali mi moramo da ostvarimo dominaciju pod košem preko Marjanovića i jakom odbranom da im osujetimo pokušaje da trojkama dođu do poena - rekao je Raša Radovanović.

PAR REČI O SUĐENJU Suđenje nije beznačajna kategorija posebno u košarci. Niko ne bi voleo da se ponovi ono "deljenje pravde" iz polufinalnog duela sa Rusima. - Suđenje protiv Rusa ne mogu da razumem. Jadna je ta utakmica gde su sudije glavne ličnost, nadam se da će finale u potpunosti pripasti igračima - zaključio je Radovanović.

kurir.rs / D.P.

foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO: Evo zbog čega je Slovenija favorit u finalu Evropskog prvenstva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track