OD GOLMANA DO GOLGETERA: Srbin iz Bosne najbolji ligaški strelac na svetu
Foto: Fejsbuk

Kajakaš koji trese mreže

OD GOLMANA DO GOLGETERA: Srbin iz Bosne najbolji ligaški strelac na svetu

Fudbal -
Aleksandar Đurić (43) je od dolaska u Australiju 1995. do ove godine postigao 481 pogodak za klubove, za koje je nastupao

SINGAPUR - Ime fudbalera Aleksandra Đurića (43) mnogima ne zvuči poznato.

Međutim, reč je o bosanskom Srbinu iz Doboja koji je najbolji ligaški strelac na svetu među aktivnim fudbalerima!

Đurić, koji će naredne sezone završiti profesionalnu karijeru, postigao je tokom karijere blizu 500 ligaških golova, a trenutno nastupa za singapurski Tampines Rovers.

A put do najboljeg golgetera je bio više nego zanimljiv.

Aleksandar je rođen u okolini Doboja 1970. godine. Završio je auto-mehaničarski zanat, a kasnije se šalio na svoj račun da ne zna ni točak da zameni. Od sporta bavio se prvenstveno karateom, rukometom i kajakom, a potom tek fudbalom!

Fudbalsku karijeru je počeo kao golman u Slogi iz Doboja jer je bio prilično visok (192 cm).

Ipak, tada mu je najbolje išao kajak. Bio je odličan kajakaš, vlasnik je titule prvaka ondašnje Jugoslavije, a bio je i finalista na Svetskom prvenstvu u kanuu dvokleku. Našao se na spisku kandidata za učešće na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992. godine, pa je početkom te godine krenuo iz Doboja u Beograd na pripreme.

Međutim, ratne neprilike su ga odvele iz Jugoslavije. Boravio je privremeno u Švedskoj, potom i u Segedinu gde je preprodavao devize na ulici. Zbog nedostatka para odlučio je da se okuša ponovo kao fudbaler.

Spletom raznih okolnosti Đurić je otišao na Olimpijadu i to uglavnom stopirajući usput! Pošto je Jugoslaviji zabranjeno da se takmiči u Barseloni, a da su mogli da idu samo pojedinci, Đurić je dobio poziv i krenuo je za Barselonu. Tokom puta mu se desio maler - postao je jedini veslač koji je izgubio veslo pa je sa pozajmljenim veslom i čamsem Olimpijske igre završio posle prvog kruga kvalifikacija.

Vratio se u Segedin, ali je 1995. posle smrti svoje majke, koja je nastradala od granate u ratu, prvo otišao u Australiju, a odatle i u Kinu. Promenio je nekoliko klubova, a po povratku u Australiju upoznao je svoju sadašnju suprugu Natašu sa kojom ima dvoje dece, Izabelu i Aleksandra.

Od 1999. godine je počeo da igra u Singapuru, a njegovu karijeru obeležili su golovi.

Od 2001. do 2004. je nosio dres Olimpika iz Sidneja i na 126 utakmica postigao je 148 golova! Od 2005. do 2009. godine kao član singapurskog Hom Junajteda na 129 utakmica postigao je 157 pogodaka. Od 2010. godine za Tampines Roverse je na 99 utakmica bio strelac 61 put.

Đurić je, prema zvaničnim statističkim podacima, od dolaska u Australiju 1995. godine do ove godine postigao 481 pogodak za klubove, za koje je nastupao.

Da se radi o rasnom strelcu govori i podatak da je od 2007. kada je debitovao za reprezentaciju Singapura, na 54 utakmica postigao 27 golova.

Te brojke bi verovatno bile i veće da Đurić nije imao peh da povredi prst na početku ove sezone. Lekari su ustanovili da je sezona za njega završena, ali će naredna sezona biti zvanično i poslednja.

"Radujem se narednoj sezoni. To će biti moja posljednja. "Porodica i fudbal su moj život. Definitivno ću ostati u fudbalu i nakon završetka igračke karijere", rekao je Dobojlija, a na pitanje šta je tajna njegovog uspeha imao je konkretan odgovor: "Nema alkohola, pušenja i kasnih izlazaka".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track