REAL SA NIŠAVE SANJA ŠAMPIONSKE DANE Radnički slavi 95. rođendan: Cilj je Evropa
Foto: Profimedia

95 GODINA POSTOJANJA

REAL SA NIŠAVE SANJA ŠAMPIONSKE DANE Radnički slavi 95. rođendan: Cilj je Evropa

Fudbal -

Fudbalski klub Radnički iz Niša proslavlja 95. rođendan sa željom da ponovo izbori plasman u Evropu, kao u najsvetlijim danima.

Radnički je osnovan 24. aprila 1923. godine pod okriljem i iz delovanja opozicione Komunističke partije, koja je tada bila na vlasti u Nišu, pod imenom FK Iskra, pre nego što je menjao ime u Proleter i na kraju Radnički.

Klub je nekoliko puta bio zabranjen, gasio se i pravio fuzije, pre, tokom i posle Drugog svetskog rata, a potom je posle perioda stabilizacije prvi put odigrao utakmicu na međunarodnoj sceni kada se sastao sa Spartakom iz Plovdiva u Balkanskom kupu 1964. godine.

Najbolji period u istoriji Radničkog je decenija od 1973, tada je osvojio naslov jesenjeg prvaka, dve godine kasnije stigao i do trofeja Balkanskog kupa, ali i igrao u polufinalu Kupa UEFA protiv Hamburga i na tom putu eliminisao Dandi Junajted, Fejnord, Grashopers i Napoli.

Potom su rezultati u mnogome oscilirali, Radnički je ispadao i u Treću ligu, a najbolji plasman u najjačem fudbalskom rangu u državi mu je 6. mesto u sezoni 2013/2014, pa "Real sa Nišave", kako mu je nadimak, ima priliku da nadmaši ove sezone.

Fudbaleri Radničkog su u ovom trenutku četvrtoplasirani tim Superlige Srbije i ukoliko na tom ostane do kraja izboriće nastup u kvalifikacijama za Ligu Evrope sledeće sezone.

kurir.rs / Tanjug

foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT: Zvezda : Kupujmo domaće! Ovih sedam igrača su na meti crveno belih

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track