KEŽMANA HAPSE ZBOG SRBINA IZ LACIJA? Svedok-saradnik ga UVALIO DO GUŠE! U pitanju su desetine miliona evra
Foto: Saša Pavlić

ČISTE RUKE

KEŽMANA HAPSE ZBOG SRBINA IZ LACIJA? Svedok-saradnik ga UVALIO DO GUŠE! U pitanju su desetine miliona evra

Fudbal -

Belgijsko tužilaštvo je od FK Ostende tražilo sva dokumenta o transferu Adama Marušića, čiji je menadžer Mateja Kežman, a posrednik u poslu Dejan Veljković.

Belgijski istražitelji, koji su pokrenuli akciju pod nazivom "Čiste ruke" o malverzacijama u fudbalu, u sklopu razotkrivanja jedne od najvećih afera, iz fudbalskog kluba Ostende oduzeli su dokumentaciju o transferu Adama Marušića, čiji je menadžer bivši fudbaler Mateja Kežman.

Podsetimo, Kežmanovi saradnici Uroš Janković i Dejan Veljković već su pod istragom u sklopu koje se Veljković nagodio s belgijskim tužilaštvom i postao prvi svedok-saradnik u istoriji tamošnjeg pravosuđa. U zamenu za manju kaznu, on je pristao da prizna sve o malverzacijama i tako raskrinka fudbalsku mafiju. Naime, sumnja se da su oni malverzacijama prilikom transfera igrača oprali 30 miliona evra.

foto: Printscreen

Veljković propao Došao na utakmicu Fudbalski menadžer Dejan Veljković, koji je označavan kao mozak fudbalske mafije u Belgiji, posle odluke da sklopi nagodbu sa tužilaštvom i postane prvi svedok-saradnik, osuđen je na uslovnu kaznu od pet godina zatvora i novčanu kaznu od 80.000 evra. On je posle svedočenja koje je trajalo duže od 96 sati, a tokom kog je morao da razotkrije sve što zna o malverzacijama u fudbalu, pušten na slobodu. Međutim, s porodicom je odmah sklonjen na tajnu lokaciju, jer je procenjeno da bi bezbednost mogla da im bude ugrožena. Od decembra, prvi put se u javnosti pojavio na utakmici između Anderlehta i Briža 24. februara. Prema fotografijama, vidi se da je znatno smršao.

Kežman bio agent

- Tražili smo dokumenta o transferu fudbalera Adama Marušića, u kom je Dejan Veljković postupao u ime Mateje Kežmana. Zapravo, Marušićev agent nije bio Veljković, već Kežman. Dokazi su predmet analize, od koje zavise dalji potezi - naveli su izvori iz policije.

Klub Ostende, iz kog je Marušić otišao u Lacio za 6,5 miliona evra, potvrdio je da je tužiocu predao obimnu dokumentaciju i brojne fakture koje se odnose na transfer ovog fudbalera.

foto: Printskrin/Facebook

- Zasad, istražuju se ukupno 34 transfera u kojima je učestvovao Veljković. Reč je o igračima koji su bili u Genku, Mehelenu i Lokerenu, kao i Standardu i Anderlehtu - navode izvori.

Belgijski mediji objavili su da su, posle Veljkovićevog svedočenja, pored Marušićevog, na proveri i transferi Sergeja Milinković-Savića, zatim Ivana Obradovića, Miloša Kosanovića, Filipa Mladenovića, kao i Gojka Cimirota.

Karijera Adama Marušića

- Karijeru je počeo u Voždovcu, u kom je bio od 2010. do 2014. - Nastavio da igra u klubovima Kortrajk i Ostende - Igra na pozicijama levog i desnog beka, ali i na krilu - Potpisao je petogodišnji ugovor sa Lacijom - Lacio ga je platio 6.500.000 evra - Rođen je u Beogradu, ali igra za crnogorsku reprezentaciju

Fudbalski menadžer Dejan Veljković, podsetimo, jedan je od najbližih saradnika bivšeg fudbalera Mateje Kežmana. U velikoj akciji koju je pokrenula belgijska policija on je uhapšen u oktobru 2018. u toj državi, dok su njegovom i Kežmanovom saradniku Urošu Jankoviću lisice stavljene u Beogradu, ali po nalogu iz Belgije.

foto: Printskrin/Facebook

Veljković sarađuje

- Uroš Janković je dugogodišnji prijatelj i najbliži saradnik Mateje Kežmana. Iako rade u istoj agenciji, na zajedničkim transferima, zahtev za Kežmanovo hapšenje zasad nije stigao. Međutim, posle svedočenja Veljkovića, koji je pristao na saradnju s belgijskim istražiteljima i ispričao sve o malverzacijama i prisvajanju novca od ugovora, tužilaštvo te države krenulo je u novi krug prikupljanja dokaza i očekuju se novi nalozi za privođenja - otkrio je izvor iz istrage i napomenuo da su u najveću međunarodnu akciju kada je u pitanju raskrinkavanje kriminala u fudbalu uključeni i srpska BIA, Služba za borbu protiv organizovanog kriminala i Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Kurir je pokušao da kontaktira Mateju Kežmana, ali on nije odgovarao na pozive.

(Kurir.rs/Jelena Spasić/ foto Vladimir Šporčić, Printscreen, Facebook)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track