BOGATA ISTORIJA DUELA NAŠIH SA NEMCIMA: Miha dao autogol, pa pljunuo Jeremisa u usta! Lane srušio Pancere i UPAO U KANAL! (VIDEO)
Foto: Starsport©

NISMO IZGUBILI POSLEDNJA DVA ZVANIČNA MEČA

BOGATA ISTORIJA DUELA NAŠIH SA NEMCIMA: Miha dao autogol, pa pljunuo Jeremisa u usta! Lane srušio Pancere i UPAO U KANAL! (VIDEO)

Fudbal -

Nemačka i Srbija igraju u sredu (20.45) prijateljski meč u Volfsburgu.

Biće to 29. put da se naša reprezentacija, svejedno da li se zvala Jugoslavija, SCG ili Srbija, sastaje sa "pancerima" (Nemačkom ili Zapadnom Nemačkom).

Istorija je na strani Nemaca, jer su se u tih 28 utakmica radovali 16 puta, uz tri remija i devet poraza.

Većina tih mečeva imala je prijateljski karakter, čak 17, a u 11 takmičarskih Nemci su zabeležili šest trijumfa, naši fudbaleri su bili bolji četiri puta, dok pobednika nije bilo u samo jednom meču.

Međutim, u poslednje dva susreta na velikim takmičenjima, jedina dva takmičarska meča od raspada SFRJ, naša reprezentacija nije izgubila.

Obe utakmice igrane su u grupnoj fazi svetskih prvenstava, prva 1998. u Francuskoj - 2:2, a druga 2010. u Južnoj Africi - 1:0.

U Francuskoj su "plavi" vodili 2:0 golovima Predraga Mijatovića i Dejana Stankovića. Na kraju, Nemci su došli do boda posle autogola Siniše Mihajlovića i pogotka Olivera Birofa - 2:2.

Taj meč obeležilo je i Mihajlovićevo pljuvanje Jeremisa u usta!

Obe selekcije su prošle dalje, u osminu finala, gde je Jugoslaviju zaustavila Holandija posle produžetaka (1:2).

"Orlovi" su ipak uspeli da nanesu poraz "pancerima" 12 godina kasnije. Jedini gol postigao je Milan Jovanović u 38. minutu, a onda slaveći pogotak upao u kanal! Lanetovom golu prethodio je centaršut Miloša Krasića i asistencija glavom Nikole Žigića.

Na žalost, taj trijumf "orlovima" nije mnogo vredeo, jer su u poslednjem kolu grupna faze izgubili od Australije (1:2) i završili takmičenje.

Gledano kroz istoriju takmičarskih mečeva, Jugoslavija je slavila u jedinom susretu na Olimpijskim igrama, 1952. u Helsinkiju 3:1.

U sedam okršaja na planetarnim šampionatima Nemačka (i SR Nemačka) dobila je četiri, naša reprezentacija dva, uz remi iz 1998.

Na kontinentalnim prvenstvima imali su samo jedan duel (4:2 za "pancere"), a u kvalifikacijama za EP zabeležili su po pobedu.

(Kurir.rs/Kurir sport, Foto: Starsport)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track