ISTORIJA SE PONAVLJA: Novi Piksi iz Doljevca, koji marljivo čeka svoju šansu u crveno belom taboru, ima interesantnu sportsku priču!
Foto: Ilija Stojančić privatna arhiva

Novi virtuoz srpskog fudbala

ISTORIJA SE PONAVLJA: Novi Piksi iz Doljevca, koji marljivo čeka svoju šansu u crveno belom taboru, ima interesantnu sportsku priču!

Fudbal -

O uspesima sportista poteklih sa teritorije opštine Doljevac svetska javnost je odavno upoznata, Sava Ranđelović u vaterpolu, Vasilije Micić u košarci i Nikola Stojiljković u fudbalu na najlepši mogući način pronose sliku Doljevca kroz svet.

1 / 3 Foto: Ilija Stojančić privatna arhiva

A upravo u ovom poslednje navedenom sportu, Doljevac i okolina imaće prilike da se u budućnosti diče novim virtuozom srpskog fudbala koji posle decenije stasavanja na Čairu, kraj Nišave, svoj fudbalski put krči u dresu beogradskih crveno – belih.

Ilija Stojančić rođen 15.03.2001. iz Čapljinca u opštini Doljevac, trenutno igra u filijali Crvene Zvezde, Grafičaru, mirno i strpljivo čeka svoju šansu u dresu najvećeg srpskog kluba, sa kojim poslednjih dana prethodne godine potpisao ugovor do 2022. Inače, Stojančić je reprezentitativac Srbije do 17 godina.

MIlan bi mogao da izbaci Lacio iz trke za Ligu šampiona i obezbedi sebi mirniju završnicu. Kvota na keca je 2,55, na iks 3,25, a na dvojku 2,80. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Milan - Lacio.

Kada je uplovio u fudbalske vode na popularnom niškom ''Bubnju'' u tadašnjim mlađim selekcijama Car Konstantina sem generacije 94/95 nije bilo mlađih.

Već sa 12 godina o njemu ispredaju priče da je Nišava rodila novog Piksija, a njegov raskošni talenat te 2016. nije promakao ni Milanu Rastavcu te je tada 15-godišnjeg Stojančića učinio najmlađim prvotimcem Radničkog iz Niša. I na kraju, kao kruna desetogodišnjeg treniranja na Čairu, dolazi poziv Ranka Stojića i Crvene zvezde koji Ilija nije odbio.

Kako objašnjava Ilija komparacije sa Piksijem mu prijaju, pre svega što igraju na istoj poziciji, a pored toga mlađani zvezdaš otkriva da ima i nadimak ''Atomski mrav'' koji je zaradio za vreme seniorskog staža na Čairu.

U jednom intervjuu za ''Dobričke internet novine'' Ilija je otkrio neke detalje iz svoje karijere, i upoznao javnost sa sobom. Mi prenosimo najinteresantniji deo intervjua:

Nedavno si sa Crveno-belima potpisao profesionalni ugovor do 2022. godine. Šta su ti prvi planovi za seniorski tim?

IS: U fudbalu ne možeš da praviš planove. Možeš samo svojom igrom i trudom da zaslužiš mesto u timu. Time se vodim od svojih prvih fudbalskih koraka. Svakako bih najviše voleo da što pre zabeležim svoje prve minute u prvom timu i tako ostvarim svoj dečački san. Ali, kao što rekoh, ne planiram, već vredno treniram i čekam svoju šansu.

Imajući u vidu da si iz jedne male sredine, koliko je teško breme „Zvezdinog klinca iz Doljevca“ ?

IS: Mala sredina te uči da ostaneš skroman i budeš vredan. Ali i da se ne zadovoljavaš time što ona nudi, već da postavljaš veće ciljeve i da težiš ka tome. Uostalom, iz malih sredina potekli su najveći Zvezdini igrači, tako da se nadam da ću i ja ispričati jednog dana svoju priču.

Pre tebe je još jedan igrač iz Doljevca oblačio crveno-beli dres, a to je Nikola Stojiljković. Kako vidiš činjenicu da Doljevac u nekoliko poslednjih godina daje uspešne sportiste ( Vasilije Micić, Sava Ranđelović, Nikola Stojiljković) U čemu je tajna?

IS: Da se vratim onda na prethodno pitanje. Tajna je upravo u maloj sredini koja te nauči da vredno treniraš i gradiš svoj put. I da onda, kada u toj sredini dostigneš maksimum, kreneš dalje. Tamo gde najbolji iz svih sredina postaju veliki. A Doljevac jeste poseban, ne samo zbog fudbalera, već zbog šampiona iz svih sportskih disciplina.

Saigrač iz sadašnje generacije koji će biti svetska zvezda i zašto?

IS: Ako baš moram da se odlučim i nekoga izdvojim neka to bude Aleksa Terzić. To je igrač koji pametno koristi sve svoje šanse, i mislim da je napravio veliki korak u svojoj karijeri. Otišao je u Fiorentinu, i siguran sam da će odatle od njega samo dobre vesti da dolaze.

Kome ćeš pokloniti dres sa debija u Zvezdi?

IS: Majci, naravno. Ona je verovala u mene, bila tu i kada je bilo dobro i kada je bilo manje dobro. Od samog početka bila je ne samo vetar u leđa već sve što majka treba da bude detetu kada ono ostvaruje svoj san. Taj dres predstavljaće našu zajedničku pobedu.

Treba napomenuti da je ovaj 18-godišnjak igrao i u omladinskoj Ligi Šampiona, gde je uz navedenog Terzića i Dejana Joveljića bio jedan od glavnih šrafova u ekipi. Ovog stamenog i veštog ofanzivnog vezistu, očekuje prema procenama fudbalskih stručnjaka blistava karijera, a na njemu je da opravda epitet novog ''Piksija''.

(Kurir sport / Dobričke internet novine) N.T.

Foto: Ilija Stojančić privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track