ŽIVEO JE PAKAO U RAJU! Otišao je u VEČNOST, za mnoge je NAJBOLJI SVIH VREMENA! Njegova životna priča je TOTALNO LUDILO (VIDEO)
Foto: Profimedia

najveća legenda

ŽIVEO JE PAKAO U RAJU! Otišao je u VEČNOST, za mnoge je NAJBOLJI SVIH VREMENA! Njegova životna priča je TOTALNO LUDILO (VIDEO)

Fudbal -

Argentina je treći put postala prvaka sveta, ali to nažalost nije dočekao Dijego Armando Maradona, koji je bio najveći junak Mundijala u Meksiku 1986. godine, kada su "gauočosi" drugi put osvojili Zlatnu boginju! Rođen je 30. oktobra 1960. u Buenos Ajresu.

Skaut Argentinos juniorsa Francisko Korneho, prvi je "snimio" malog Dijegita, za koga se lopta na terenu prosto lepila. Bio je skeptičan da će zbog malog rasta uspeti, ali ga je Maradona vremenom razuverio. Dijego je od malena bio u svetu dopinga, pošto ga je Korneho jednom odveo kod doktora koji mu je pumpao svašta u krv ne bi li ojačao.

legenda argentinskog fudbala
legenda argentinskog fudbalafoto: Profimedia

Maradona je debitovao za prvi tim Argentinos juniorsa u meču sa Taljeresom deset dana pre 16. rođendana.

Simbolično, na teren je istrčao u dresu sa brojem 16.

Tada je najmlađi igrač u istoriji argentinske Primere.

Tek što je mlađani Dijego kročio na veliku scenu, našao je prvu "žrtvu", bio je to fudbaler Taljeresa Huan Domingo Kabrera, kome je probacio loptu kroz noge. To je bila prva magija u karijeri slavnog Maradone, a ostalo je istorija...

"Kudravi gaučos", kako je kasnije prozvan, imao je jedno od najblistavijih, ujedno i najkontroverznijih karijera u istoriji.

Sa Barselonom je osvajao kupove u Španiji, sa Napolijem jedina dva Skudeta u istoriji, Kup i Superkup Italije i Kup UEFA. Stadion u Napulju nosi ime po njemu.

Karijeru mu je obeležila i droga. Priznao je da je koristio kokain, zbog čega je bio suspendovan.

Božija ruka

22. juna 1986, slavni argentinski as driblao je celu protivničku ekipu Engleske pred 115.000 gledalaca na stadionu Asteka u Meksiko Sitiju, ali je pprethodno zatresao mrežu rukom, za koju će kasnije reći da je bila "Božija ruka"!

Pele i Maradona

Maradona je podelio titulu najboljeg fudbalera 20. veka sa brazilskim fudbalerom Peleom. Dugo se po medijima spekulisalo o odnosu Pelea i Maradone, pošto su dve legende često polemisale koji najbolji fudbaler svih vremena. Ali to su bile samo priče, jer dvojica fudbalera izuzetno poštuju jedan drugog.

maradona i pele u društvu predsednika rusije vladimira putina na svečanoj cremoniji pred početak mundijala u rusiji 2018. godine
maradona i pele u društvu predsednika rusije vladimira putina na svečanoj cremoniji pred početak mundijala u rusiji 2018. godinefoto: AP

Argentinska publika doživela je taj meč sa Englezima kao svojevrsni revanš za poniženje pretrpljeno četiri godine ranije, kada je Velika Britanija nanela težak poraz argentinskoj vojsci u ratu za Malvine (Foklandska ostrva), a u Argentini su se još osećale i posledice sedmogodišnje vojne diktature, okončane 1983.

U knjizi "Moj mundijal, moja istina" (Mi Mundial, mi verdad), objavljenoj u maju, Maradona je napisao da je sa svojim saigračima želeo da oda počast vojnicima poginulim u ratu za ta ostrva na Atlantiku.

"Englezi su se prema nama ponašali kao džentlmeni, a posle pobede, došli su u našu svlačionicu da nam čestitaju", naveo je Maradona u knjizi.

Pobeda Argentine nad Engleskom sa 2:1 obeležena je Maradoninim golom koji je postignut rukom i da predstavlja jednu od najvećih nepravdi u istoriji fudbala, o kojoj se i posle toliko decenija i dalje priča...

foto: Profimedia

U 51. minutu utakmice, Maradona i njegov saigrač Horhe Valdano pokušali su da izvedu dupli pas kako bi probili englesku odbranu, a onda se legendarni fudbaler upustio u direktnu borbu sa engleskim golmanom Piterom Šiltonom.

"Sve se dogodilo spontano. Sa svojom visinom od 166 centimetara, nisam imao nikakve šanse protiv 185 centimetara visokog Šiltona. Skočio sam kao žaba i izveo udarac levom pesnicom", napisao je Maradona.

Šilton nije primetio Maradoninu ruku, a napadač Engleske Teri Fenvik otišao je da se žali sudiji, Tunišaninu Aliju Benaseru, koji je takođe rekao da nije video ruku.

Maradona je posle meča rekao da je gol postigao "malo glavom, malo Božijom rukom", priznavši da se plašio da će sudija poništiti pogodak.

Najlepši gol u istoriji fudbala

Njegov drugi gol Englezima je ušao u istoriju, a neki britanski novinari su u ishićenju pisali da "taj gol vredi za dva". Gol je tada proglašen za najlepši u istoriji fudbala, jer je Maradona od sredine terena neutralisao Pitera Bredslija, Pitera Rida, Terija Bučera, Fenvika i Šiltona, a zatim poslao loptu u praznu mrežu.

Pogledajte antologijski gol Maradone Englezima, proglašen za najlepši u 20 . veku:

Legendarni Maradona, ipak, nikako nije mogao bez skandala! Stalno je bio u centru pažnje i pod nezamislivim medijskim pritiskom. Svaki njegov korak se pomno pratio!

Hapšenje u Buenos Ajresu je samo jedan u nizu skandala koje je Maradona napravio ili doživeo. Kontroverze ga prate celog života. 1991. godine suspendovan je na 15 meseci van fudbala pošto je na doping kontroli utvrđeno da je koristio kokain. Nakon toga je imao sukobe s novinarima i navijačima, a 2000. godine predozirao se kokainom na odmoru u Urugvaju.

Život pun skandala

Tada je pao u komu, iz koje se probudio nakon dva dana. U jednom intervjuu govorio je da je ostavio drogu.

"Narkotike sam počeo da koristim sa 24 godine, kada sam bio u Barseloni. To mi je bila najveća greška u životu. Kad sam bio u komi, moje ćerke su se molile na bolničkom krevetu da preživim. Hvala velikom Bogu što me je probudio zbog njih", pričao je Maradona.

foto: AP

On je 2004. godine preživeo i dva infarkta, takođe zbog kokaina, alkohola i prejedanja, što je prouzrokovalo visok krvni pritisak. Stanje mu je bilo kritično i 2007. godine, kada su pojedini mediji u Argentini objavili i da je umro, ali on je samo godinu dana kasnije postao selektor te zemlje. Kada je s Argentinom izborio plasman na Mundijal, izvređao je novinare, zbog čega je takođe suspendovan.

foto: EPA/HECTOR DAYER

Ni posle toga se nije smirivao. Pre nekoliko godina tužio je sopstvene ćerke jer je smatrao da su mu ukrale preko tri miliona evra, a posebno upečatljiv bio je na Svetskom prvenstvu u Rusiji. On je nakon pobede Argentine nad Nigerijom (2:0) i prolaska u osminu finala pokazivao srednji prst na tribinama, a onda je od preteranih emocija i kolabirao.

foto: Printscreen

Mediji su spekulisali da je ponovo počeo da se drogira i da je bio pijan, a on se pravdao da mu je pozlilo jer ga je boleo vrat?! Ipak, to opravdanje mu nije bilo dovoljno, pošto ga je FIFA skinula sa spiska njenih ambasadora, pod objašnjenjem da "ne predstavlja tu organizaciju na pravi način". Iako je govorio da se skinuo s kokaina, mediji su tvrdili da to nije tačno.

foto: AP
foto: AP

Nakon toga legendarni fudbaler postao je trener meksičkog drugoligaša Doradosa. Posle jednog poraza u prvenstvu želeo je da bije sudije. Pre toga imao je epizodu u beloruskom Dinamu iz Bresta, gde je takođe bio u centru pažnje, ali ne po rezultatima. On je mortus pijan izvodio striptiz na krovu automobila, odakle je urlao i vređao prolaznike na ulici. Često su se u javnosti pojavljivali video-snimci, na kojima ne može da sastavi ni prostu rečenicu.

Maradona je početkom ove godine završio je u bolnici zbog unutrašnjeg krvarenja u stomaku. On je zbog toga morao i na operaciju, ali se nedugo zatim oporavio i nastavio s trenerskim poslom. Potom se oglasila i njegova ćerka Đalma i poručila da je sve u redu.

foto: EPA/TATYANA ZENKOVICH

Dijego Armando Maradona je preminuo 25. novembra 2020. godine, a njegova smrt i dugo je bila jedna od glavnih tema argentinskih medija danima kasnije. Isplivale su razne teorije i dokazi, a jedna je čak bila da Maradona nije imao adekvatan smeštaj i da u kući u kojoj je preminuo nije imao potrebnu negu i uslove.

Advokat medicinske sestre koja je brinula o Maradoni do poslednjeg dana njegovog života ističe da su uslovi za ovakvog pacijenta, koji je imao operaciju na mozgu nekoliko nedelja ranije, bili očajni i da bi u svakoj drugoj kući on preživeo.

Maradona je imao veliko dvorište, mali bazen, ali je kuća, ako gledamo njenu unutrašnjost, zaista izgledala više nego skromno, bez skupog nameštaja, sa staromodnim plakarima, stolovima, krevetima, ali i toaletom koji zaista nije odavao utisak velikog komfora.

Takav je bio Maradona, u čiju čast je u Argentini podignuta čak i crkva. Za one koji su ga gledali i obožavali nema i nikada neće biti nikakve dileme: ni Pele, niti Mesi, najbolji fudbaler svih vremena je Maradona!

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track