SAMO ON IMA DRES IZ BARIJA: Evo kako je Zvezdin defanzivac sačuvao vredan suvenir i za šta je kasnije poslužio
Foto: Profimedia

uspomene

SAMO ON IMA DRES IZ BARIJA: Evo kako je Zvezdin defanzivac sačuvao vredan suvenir i za šta je kasnije poslužio

Fudbal -

Poslednji trenuci finala u Bariju. Darko Pančev je namestio loptu na belu tačku, zaleteo se i postigao pogodak vredan trofeja Kupa šampiona. Slavlje, radost, najveći uspeh srpskog fudbala, a kada su takve situacije fudbaleri obično ostaju bez dresova koje poklanjaju navijačima.

Međutim, jedini primerak originalnog dresa nošenog tog 29. maja 1991. godine u finalu Kupa evropskih šampiona protiv Olimpika (0:0, penalima 5:3), ostao je u vlasništvu legendarnog defanzivca Crvene zvezde – Slobodana Marovića.

Upravo je Marovićev dres poslužio zvezdašima da naprave autentičnu repliku kako bi se istorija tog komada odeće nastavila.

- Posle nekoliko godina, kada sam bio pomoćni trener u Crvenoj zvezdi, ljudi u klubu su, ili čuli od nekog ili sam ja rekao, da je originalni dres ostao kod mene. Tada su oni imali želju da urade repliku dresa iz 1991. godine, tako da im je moj savršeno poslužio.

foto: Crvenazvezdafk.com

Čuveni defanzivac ispričao je i kako je uspeo da sačuva svoj crveno-beli dres.

- Odlučio sam i pre utakmice da dres, bez obzira da li pobedili ili izgubili, neću menjati ni sa kim. Rekao sam sebi da će mi to biti uspomena za ceo život, igram finale Kupa šampiona, to je nešto što se pamti. Naravno, desilo se da smo postali prvaci Evrope posle čega je usledilo i slavlje, navijača koji su ulazili na teren, novinari, fotoreporteri.. Svi su tražili da im damo dres. Moji saigrači su, ili zamenili dres sa igračima Olimpika ili su poklonili nekom, ne razmišljajući verovatno koliko taj dres može značiti. Ja sam ga sačuvao, dres je ostao na meni – istakao je Marović.

Još jedna zanimljiva priča pratila je dres Crvene zvezde iz Barija, i to onaj drugačiji od drugih – golmanski. Naime, Stevan Dika Stojanović je poklonio jednom italijanskom novinaru koji ga je jurio posle utakmice. Sedam dana pre meča mu je čak i tražio obećanje da će mu pokloni dres sa finala. Međutim, ove godine Dika je saznao da se dres nalazi u Cirihu kod jednog srpskog državljanina, koji mu je i poslao sliku kako bi se Dika uverio da nije prevara. Stojanović je, sa osmehom na licu, rekao da sada pokušava da otkupi dres iz Barija, ali je takođe i srećan što barem zna gde se on nalazi.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track