ZVEZDINE LEGENDE O VLADICI: Bio je preteča pravog profesionalnog fudbalera koji je živeo i radio za klub!
Foto: Www.crvenazvezdafk.com

ostavio je trag

ZVEZDINE LEGENDE O VLADICI: Bio je preteča pravog profesionalnog fudbalera koji je živeo i radio za klub!

Fudbal -

Vladimir Petrović Pižon, Tomislav Milićević, Dušan Maravić i Milovan Rajevac govorili o preminulom Vladici Popoviću

Tužna vest pogodila je sve zvezdaše. Preminuo je Vladica Popović, veliki igrač i trener Crvene zvezde, a legende kluba nisu štedele reči o svojem saigraču i prijatelju.

foto: Nebojša Mandić

Vladimir Petrović Pižon bio je prvi pomoćnik Vladici Popoviću kada je Crvena zvezda osvojila titulu prvaka sveta u Tokiju 1991. godine, a četvrta Zvezdina zvezda ne krije da ga je Vladica mnogo puta savetovao na njegovom trenerskom početku.

foto: Dragan Kadić

- Vladica je bio čovek koji je sve voleo i kojeg su svi voleli. Ja sam mu bio pomoćnik kada smo osvojili titulu prvaka sveta u Tokiju. Tada sam bio mlad trener, a on mi je pružao podršku i davao inicijativu. Kada sam kasnije i sam postao glavni trener, Popović mi je davao savete, a često sam se konsultovao. Takođe, dugo godina je bio predsednik sekcije veterana i mislim da zvezdini veterani još dugo neće imati takvog čoveka na čelu sekcije kao što je bio Vladica Popović – istakao je Pižon.

„Lovac na talente“ Tomislav Milićević prisetio se kako je izgledao njegov igrački početak u klubu, kao i da mu je Vladica bio fudbalski, ali i životni uzor.

- Iz Kruševca sam u Zvezdu došao kada sam imao 18 godina. On mi je bio uzor, jedan pošten čovek, sjajan igrač, veliki kapiten Crvene zvezde i takvi se retko viđaju na našem fudbalskom tržištu. O njemu možemo govoriti kao o dobrom igraču i treneru, ali i kao o sjajnom roditelju i dedi. On je kao sportista i ličnost uvažavan i uzor svima i od njega sam mnogo naučio. Sve što sam kasnije u životu radio bilo je po njegovim „tezama“ – naglasio je Milićević.

foto: Nemanja Pancic

Nekadašnji saigrač Vladice Popovića u crveno-belom dresu Dušan Maravić nije krio da su Popovića svi obožavali, ali da je bio pravi profesionalac.

- Došao sam u Crvenu zvezdu 1958. godine, posle završenog svetskog prvenstva u Švedskoj, u kome je Jugoslavija učestvovala. Među Zvezdinim igračima je bio i Vladica. Prvi put sam ga video na šljakastom terenu Marakane, zajedno sa legendama poput Beara i Tomića. Od tog trenutka smo postali veliki prijatelji. On je preteča pravog profesionalnog fudbalera, svi u klubu su ga obožavali. U Omladinskoj školi se, sa trenerom Miloradom Pavićem, izborio za svoje mesto, posle Predraga Đajića, kog je nasledio na toj poziciji i uspeo je da napravi grandioznu karijeru. Osvojio je srebrnu medalju sa tom generacijom igrača i ostaće mi u sećanju kao pravi profesionalac, veoma pametan čovek, brižan otac i suprug. Sigurno je da ga sportsko društvo, a naročito fudbalski klub Crvena zvezda neće zaboraviti – rekao je Maravić.

foto: AP

Zvezdin bivši fudbaler i veliko fudbalsko ime Milovan Rajevac nije štedeo reči o svom prijatelju sa kojim se družio u poslednjih nekoliko godina.

- Vladica je odveo Zvezdu do titule prvaka sveta. Bio je fenomenalna ličnosti, ali i igrač. Svako će završiti svoj fizički život, ali za nas Popović nikada neće umreti. Jednostavno, takav kapacitet kao čovek i trener ima velika dela iza sebe. Družili smo se i u sekciji veterana. Meni se lično požalio da mu je bilo jako teško kada mu je supruga preminula. Nisam imao priliku da sarađujem sa njim, ali smo se znali i uvek smo razgovarali. Često je pričao igračima da ne drže pare u banci, a da imaju šuplje cipele. Bio je veliki čovek. Neka mu je večna slava – podvukao je Rajevac.

Kurir sport/www.crvenazvezdafk.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track