SPEKTAKL ZA PAMĆENJE! Pogledajte kako je izgledala ceremonija otvaranja EP iz drugog ugla! FOTO
Foto: Profimedia

spektakularno

SPEKTAKL ZA PAMĆENJE! Pogledajte kako je izgledala ceremonija otvaranja EP iz drugog ugla! FOTO

Fudbal -

Utakmicom između Italije i Turske na stadionu Olimpiko u Rimu večeras je počelo Evropsko prvenstvo u fudbalu.

Prvom susretu na EURO 2021 prethodila je ceremonija svečanog otvaranja.

Svečanu ceremoniju otvorile su legende Rome i Lacija Frančeso Toti i Alesandro Nesta koji su ispucali lopte na tribine u znak povratka navijača u arenu, prvi put od marta 2020. godine.

ceremonija, Evropsko Prvenstvo
foto: Profimedia

Potom je slavni operski pevač Andrea Bočeli otpevao ariju "Nešun Dormu" iz Pučinijeve opere "Turando", a zatim je virtuelno izvedena himna Prvenstva "We Are The People" holandskog Đ-a i producenta Martina Gariksa i članova benda U2 Bona i The Edge.

Borba za titulu šampiona Evrope odložena je za godinu dana zbog pandemije korona virusa, a sada će se igrati u tzv. kontrolisanim uslovima, sa delimično popunjenim tribinama, u ukupno 11 gradova.

ceremonija, Evropsko Prvenstvo
foto: Profimedia

Sem u Rimu, šampionat će se igrati u Amsterdamu, Glazgovu, Londonu, Bukureštu, Bakuu, Budimpešti, Glazgovu, Minhenu, Sankt Peterburgu i Sevilji, s tim da će se završnica, dva polufinala i finale, 11. jula, odigrati na londonskom Vembliju.

Titulu brani Portugalija, koja je pre četiri godine u finalu savladala Francusku, u međuvremenu osvojila Ligu nacija i predvođena Kristijanom Ronaldom svakako je jedan od favorita.

ceremonija, Evropsko Prvenstvo
foto: Profimedia

Kladionice procenjuju da je favorit broj 1 svetski šampion Francuska, koja ovaj put ima i Karima Benzemu, potom slede Englezi, dobrim delom zbog činjenice da su domaćini u završnici, tradicionalno Nemci i Italijani, naravno Belgijanci i iz drugog plana svetski vicešampioni Hrvati.

Srbija ni ovaj put neće učestvovati, nakon poraza u baražu protiv Škotske, čime je nastavljen loš niz dug dve decenije, pošto je srpski tim poslednji put nastupio na EURO 2000, tada pod imenom Jugoslavija.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track