REVIJA PROMAŠAJA! ŠPANCIMA NI PENAL NIJE DOVOLJAN: Crvena furija osvojila samo bod protiv Poljske, za dramu u poslednjem kolu
Foto: EPA-EFE/David Ramos

evropsko prvenstvo

REVIJA PROMAŠAJA! ŠPANCIMA NI PENAL NIJE DOVOLJAN: Crvena furija osvojila samo bod protiv Poljske, za dramu u poslednjem kolu

Fudbal -


Fudbaleri Španije i Poljske odigrali su nerešeno 1:1 (1:0) u derbi meču drugog kola Grupe E Evropskog prvenstva.

Španci su nametnuli svoju igru sa posedom, pritiskali, dok su Poljaci pripretili preko Mateuša Kliha koji je šutirao sa distance... Prednost je od 25. minuta bila na strani "furije" kada je Alvaro Morata uspeo da se nađe ispred Berežinskog, izbegne milimetarski ofsajd i postigne vodeći gol. Entoni Tejlor je prvobitno pokazao da je nedozvoljena pozicija, ali asistencija VAR je tvrdila drugačije i pogodak je priznat.

Selekcija Poljske je u drugom delu došla do svog prvog pogotka na turniru, a ujedno i do izjednačenja. Naravno, bio je to Levandovski, koji je za nijansu gurnuo Laporta, dovoljno da ne bude prekršaj, a da ga onesposobi u markaciji i glavom smestio loptu u gol.

Nedugo zatim, Španci su dobili penal koji nije realizovao Đerar Moreno. Iako je u Viljarealu najčešće postizao pogotke sa bele tačke, sada je fortuna bila protiv njega i lopta je završila na stativi.

Španija je sa dva boda trećeplasirana u grupi iza Švedske i Slovačke, dok je Poljska poslednjeplasirana sa jednim bodom.

.Drugo poluvreme

90+5. minut - Kraj utakmice

90. minut - Igraće se još najmanje 5 minuta

84. minut - Novi promašaj Alvara Morate! Tores mu je grudima spustio loptu, sve se dešavalo na 5-6 metara od gola, Ščesni je ušao u šut Morati i uspeo da spreči maltene siguran gol

80. minut - Španci pritiskaju, ali za sada bez rezultata

72. minut - Tores proba glavom sa penala, lopta ide kraj gola

64. minut - Probao je Morata, , Ščensni je morao da skrene loptu u korner

58. minut - Nema gola! Moreno je pogodio stativu, a Morata iz neposredne blizine promašio gol

56. minut - Penal za Špance! Moder je u šesnaestercu zgazio Morena na stopalo i posle VAR konsultacije - penal!

54. minut - GOOOOOOOOOL, 1:1, Levandovski

52. minut - Poljska pokušava da preti, ali odbrana Španije lako ilazi na kraj sa tim izazovima

46. minut - Utakmica je nastavljena

Drugo poluvreme

45+1. minut - Kraj prvog poluvremena

45. minut - Đordi Alba je uposlio Morena, ali je ovaj promašio okvir gola iz neposredne blizine

43. minut - Au, kakva prilika za Poljake! Prvo stativa, a onda Levandovski pogađa golmana!

41. minut - Španija potpuno kontroliše igru

35. minut - Levandovski je centrirao, Sviderski e međutim šutirao preko gola

34. minut - Đerard Moreno je probao iz slobodnog udarca sa 17 metara lopta je otišla tik kraj stative

31. minut - Poljaci moraju da napadaju, jer za njih poraz znači ispadanje

25. minut - GOOOOOOOOOOL 1:0, Morata! Gol je najpre poništen zbog ofsajda, ali je iz VAR sobe signalizirsno da nema nedozvoljene pozicije, pa je pogodak priznat

17. minut - Morata je sa peterca probao da proigra nekog od saigrača, Glik se isprečio

10. minut - Probao je Dani Olmo, nedovoljno snažno

6. minut - Prvi šut na gol, probao je Klih. Pozicija malo van šesnaesterca, lopta je pogodila deo mreže, iznad prečke

2. minut - Pao je Sviderski u šesnaestercu Španije, ali nema penala

1. minut - Utakmica je počela

Prvvo poluvreme

ŠPANIJA: Simon - M. Ljorente, Laport, P. Tores, Alba - Koke, Rodri, Pedri - Moreno, Morata, Olmo

POLJSKA: Ščesni - Berešinski, Glik, Bednarek - Jozvjak, Moder, Klih, Puhač - Sviderski, Zjelinski - Levandovski

Sastavi

Utisak je da Španci nikada više nisu bili potcenjeni nego na ovom turniru, i kako sada stvari stoje deluje da je fudbalska javnost imala pravo.

Naime, “furija” je u prvom kolu Evropskog šampionata odigrala jedan jako loš meč i samo remizirala protiv Švedske, a taj duel je završen bez golova. Ruku na srce, Španci su imali više prilika na tom duelu, ali ne treba zaboraviti ni da je skandinavska ekipa imala nekoliko sjajnih prilika za postizanje gola, pa je utisak da je nekako nerešen ishod i najrealniji.

Ono što je glavna razlika u odnosu na prvi meč kada je selekcija sa Pirinejskog poluostrva u pitanju je povratak u tim kapitena Busketsa, koji se oporavio od koronavirusa i očekuje se da bude u konkurenciji za sastav.

Kada se vratimo na kvalifikacije, izabranici Luisa Enrikea igrali su zaista sjajno pošto su bez većih problema zauzeli prvo mesto u svojoj grupi i to uz pet bodova viška u odnosu na drugoplasiranu Švedsku sa kojom su se između ostalog sastali i u prvom kolu EP, o čemu smo već govorili.

Što se tiče kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, Španija se u ovom trenutku posle tri odigrana kola nalazi na prvom mestu na tabeli uz sedam osvojenih bodova, i to pošto je “furija” do sada dva puta pobedila, ali i jednom remizirala, i to na startu kvalifikacija, mimo svih očekivanja na svom terenu protiv Grčke, kada je bilo 1:1.

Za kraj, na devet poslednjih mečeva u svim takmičenjima Španija nije doživela nijedan poraz, a u tom periodu su ostvarili četiri trijumfa uz čak pet remija.

Sa druge strane, kvalitet poljske reprezentacije nikada nije bio upitan, ali ono što je možda i najveći problem kada je ova selekcija u pitanju što nisu konstantni, pa zbog toga uostalom i nisu redovni na velikim takmičenjima.

Ovoga puta su Robert Levandovski i drugari do plasmana na Evropsko prvenstvo došli bez većih problema i to pošto su u svojoj kvalifikacionoj grupi osvojili ubedljivo prvo mesto sa čak 25 osvojenih bodova. Na deset odigranih susreta fudbaleri ove reprezentacije su ostvarili čak osam trijumfa, uz samo jedan remi, ali i jedan poraz, i to na gostovanju kod Slovenije, kada je bilo 2:0.

Nažalost, Poljska je ponovo loše startovala na velikom takmičenju, i to pošto su u prvom kolu doživeli poraz od Slovačke, a taj duel je završen rezultatom 1:2.

Slovaci su u Sankt Peterburgu poveli autogolom Vojčeha Ščešnog, nakon sjajnog solo prodora i udarca Roberta Maka u 18. minutu. Poljaci su uzvratili nakon samo trideset sekundi od počeka drugog dela preko Karola Linetija, ali je fudbaler Intera Milan Škrinijar postavio konačnih 2:1 za Slovačku, na dvadesetak minuta do kraja susreta.

Za razliku od prvog meča, poljski selektor ovog puta neće moći da računa na Krihovjaka koji je na duelu sa Slovačkom dobio crveni karton.

Za kraj, valja istaći da se Poljska do sada nije istakla u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo pošto su na tri odigrana susreta ostvarili jedan trijumf, jedan remi i jedan poraz.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track