POSLEDNJE VELIKO FUDBALSKO UBISTVO! BRANKO BULATOVIĆ je vedrio i oblačio u najgore vreme, na kraju ubijen u centru Beograda!
Foto: Starsport©

serijal kurira srpski fudbal i kriminal 90-ih (5)

POSLEDNJE VELIKO FUDBALSKO UBISTVO! BRANKO BULATOVIĆ je vedrio i oblačio u najgore vreme, na kraju ubijen u centru Beograda!

Fudbal -

Pre skoro 18 godina, 26. marta 2004, generalni sekretar tadašnjeg Fudbalskog saveza Srbije i Crne Gore Branko Bulatović, dolazio je lagano, kao godinama unazad, u službene prostorije saveza u centru Beograda. Branko Bulatović je devedesetih godina i početkom 21. veka praktično bio najmoćniji ovdašnji fudbalski čovek! Ali, i njega nije mimoišla tragična sudbina!

U trenutku kada se zadesio u prolazu na stepeništu ispred ulaza u zgradu na Terazijama 35 oko 10.30 sati sačekao ga je nepoznati muškarac. Propustio je Bulatovića da prođe, a zatim se okrenuo i sa leđa ispalio dva hica iz pištolja. Napadač je pištolj stavio u torbicu koju je imao sa sobom, izašao iz ulaza na ulicu i brzim koracima otišao u obližnji podzemni prolaz, odakle mu se izgubio svaki trag. Ovo ubistvo do danas nije rasvetljeno! Ujedno, bilo je to poslednje veliko "fudbalsko ubistvo".

Branko Bulatović
foto: Profimedia, Privatna Arhiva

Bulatović, koji je još davao znake života hitno je prebačen u Urgentni centar, gde su lekari pokušali da ga spasu. Međutim, istog dana u večernjim časovima je preminuo. Ko je i zašto pucao u Branka Bulatovića, koji se motiv iza toga krio, a još važnije, ko je naručilac nikada nije otkriveno.

Branko Bulatović
foto: Starsport©

Srpska policija dan posle ubistva Bulatovića, objavila je bila foto-robot mogućeg osumnjičenog uz kratak opis da se radi o muškarcu visokom 180 centimetara, sa kraćom bradom, koji je u trenutku likvidacije na glavi nosio crni šešir. Bilo je ubrzo svakakvih nagađanja, ali ni za jedno nije pružen konkretan dokaz, koji bi doveo do likvidatora i naručioca ovog ubistva.

Ubistvo, Ubijen, Branko Bulatović
foto: Printscreen

Branko Bulatović je bio alfa i omega svih zbivanja u "kući fudbala". Ubijen je na pragu kancelarije u kojoj je provodio dane i noći. Nikome nije u vreme najveće moći dozvoljavao da ga na bilo koji način ugrozi, što je na svojoj koži najbolje osetio legendarni fudbaler Velibor Vasović, jedan od najistaknutijih kritičara Bulatovića i klike oko njega koja je uzurpirala svu vlast u fudbalu.

Bulatović je sa slabašnom fudbalskom opozicijom lako izlazio na kraj, ali oko prostorija Saveza u godinama pred njegovo ubistvo sve češće su viđane i poznate face iz kriminalnog miljea. U takvom društvu, greške se skupo plaćaju, a cena kao u Bulatovićevom slučaju može da bude nažalost i sam život.

Sporna utakmica Sutjeska - OFK Beograd

Navodno, nekoliko dana pred smrt, posle posete Crnoj Gori, Bulatović je prema nekim saznanjima bio vidno uznemiren i uplašen. Njegovo ime se dovodilo u direktnu vezu sa nameštanjem rezultata, zbog čega je u ono vreme mogla da se izgubi i glava. Pominjalo se da Bulatović navodno nije hteo da registruje utakmicu oko koje se podigla velika prašina u javnosti (Sutjeska - OFK Beograd), kao i da mu je zbog toga prećeno... Ali, na tome je sve i stalo.

Zanimljivo je da je tada glavni čovek OFK Beograda bio Zvezdan Terzić, sada generalni direktor Crvene zvezde. Sutjeska se dovodila u vezu sa poznatim i kontroverznim Nikšićaninom Branislavom Branom Mićunovićem, koji se u mladosti kratko bavio boksom. U to vreme Mićunović i Terzić su bili u veoma bliskim odnosima.

Privođenje na aerodromu u Barseloni

Kao mogući motiv za Bulatovićevu likvidaciju spominjalo se njegovo privođenje 1999. na aerodromu u Barseloni, kada je u njegovom koferu navodno bilo otkriveno 123.000 dolara, koje je pokušao da prenese u Srbiju prilikom povratka sa fudbalskom reprezentacijom! Tada mu je novac oduzet. Navodno, izjavio je da je zbog sankcija međunarodne zajednice, iz Srbije izneo više miliona nemačkih maraka! Ni ova priča nije razjašnjena, a Bulatović je na sve moguće načine pokušavao da je zataška.

Krvnički pretukli sudiju Srećkovića

Dok je bio generalni sekretar Budućnosti, Branko Bulatović je sumnjičen da je u tunelu stadiona u Titogradu bio jedan od glavnih vinovnika teškog incidenta, kada je krvnički pretučen sudija iz Kragujevca Dobrivoje Srećković. Taj slučaj nikada nije dobio sudski epilog, ali je ostao upamćen kao jedan od najcrnjih u bogatoj istoriji jugoslovenskog fudbala.

Prihvatao i one s druge strane zakona

Branko Bulatović rođen je 10.decembra 1951. godine u Kolašinu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1976. godine. Igrao je fudbal za mlađe kategorije Budućnosti iz tadašnjeg Titograda. Generalni sekretar Budućnosti bio je od 1981. do 1987, kada kao "crnogorski kadar" prelazi u Fudbalski savez Jugoslavije, gde je prvo radio kao pravni savetnik, a 1991. postaje v.d. generalnog sekretara, da bi na mesto generalnog sekretara bio izabran 1993. godine. Od tada je praktično sve do ubistva imao najveću moć u fudbalu.

Branko Bulatović je bio zaslužan za uspon najvećih crnogorskih fudbalera u istoriji, Dejana Savićevića i Predraga Mijatovića. Na Terazijama je prihvatao mnoge Crnogorce koji su dolazili u Beograd, među kojima nisu bili retki ni oni s druge strane zakona.

Kurir sport/ Lazar Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track