NE IGRA SE MUNDIJAL SAMO U KATARU: Održan žreb za SP u Australiji i Novom Zelandu, Amerikanke brane titulu
Foto: Profimedia

SP U ŽENSKOM FUDBALU

NE IGRA SE MUNDIJAL SAMO U KATARU: Održan žreb za SP u Australiji i Novom Zelandu, Amerikanke brane titulu

Fudbal -

U Oklandu je održan žreb za Svetsko prvenstvo u ženskom fudbalu, koje će se igrati na leto 2023. godine u Australiji i Novom Zelandu.

Na prvenstvu učestvuju 32 ekipe, što će biti prvi put u istoriji da tako veliki broj reprezentacija nastupa na ovoj fudbalskoj smotri. Na prethodnom prvenstu učestvovale su 24 ekipe.

Sistem takmičenja je isti kao na SP u Kataru koje počinje za manje od mesec dana, tj. timovi su podeljeni u osam grupa po četiri tima, a po najbolje dve iz svake grupe prolaze u nokaut fazu.

Učešće na turniru obezbedilo je 29 ekipa, dok će preostale tri selekcije obezbediti plasman kroz plej-of turnir, na kojem će nastupiti 10 timova: Kamerun, Čile, Kineski Tajpeh, Haiti, Panama, Papua Nova Gvineja, Paragvaj, Portugal, Senegal i Tajland.

Branilac titule su Sjedinjene Američke Države, koje su bile najbolje na Svetskom prvenstvu 2019. godine koje je održano u Francuskoj. U finalu su bile bolje od Holandije, rezultatom 2:0. SAD će igrati u grupi upravo sa Holandijom, zatim Vijetnamom i jednom ekipom iz plej-ofa.

Pored SAD-a, favoriti za plasman u finale i osvajanje titule su Brazil, Nemačka, pomenuta Holandija, Švedska, Engleska, Španija, Francuska, Norveška, a sigurno da će i Australija i Novi Zeland tražiti svoju šansu pred domaćom publikom.

Svetsko prvenstvo u ženskom fudbalu na programu je od 20. jula do 20. avgusta 2023. godine.

Prvo zvanično SP održano je 1991. godine u Kini, a prvenstvo u Australiji i Novom Zelandu biće deveto po redu.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track