NAJSRAMNIJA UTAKMICA U ISTORIJI FUDBALA: Zbog ove bruke promenjena su PRAVILA IGRE - 40.000 navijača bilo je ZGROŽENO!
Foto: Profimedia

LUDE MUNDIJALSKE PRIČE (14)

NAJSRAMNIJA UTAKMICA U ISTORIJI FUDBALA: Zbog ove bruke promenjena su PRAVILA IGRE - 40.000 navijača bilo je ZGROŽENO!

Fudbal -

Svetske šampionate u fudbalu nisu obeležile samo majstorije aktera i nezaboravni trijumfi. Prethodne Mundijale, nažalost, potresale su i brojne afere, zavere, skandali, spletke, sudijske nepravde, nameštaljke i kontroverze koje su izazivale revolt ljubitelja fudbala i zanesenjaka koji veruju u fer-plej.

Najveću bruku u 92 godine dugoj istoriji Mundijala režirali su Nemci i Austrijanci na Mundijalu u Španiji 1982. godine. Najčešći pridev koji ide uz meč koji su odigrale ove dve selekcije u Hihonu jeste - sramota!

Stadion El Molinjon u Hihonu, mesto najvećeg ponosa, a ujedno i najveće tuge u istoriji alžirskog fudbala.

Alžir je napravio senzaciju pošto je na otvanju Mundijala savladao aktuelnog evropskog šampiona Nemačku 2:1.

Nemci su žestoko potcenili "Pustinjske ratnike" i dobili su zaslužen šamar u prvom meču grupne faze.

"Brajtner, Rumenige i Štilike bili su sigurni u pobedu. Ne konferenciji za štampu uoči meča jedan nemački igrač rekao je: 'Sedmi gol protiv Alžira posvetićemo našim ženama, a osmi našim kučićima', a selektor Jup Derval obećao da će uhvatiti prvi voz za Minhen ako Nemačka izgubi. Drugi fudbaler kazao je da protiv Alžira može da igra sa cigaretom u ustima. Derval na pripremnom sastanku pred utakmicu nije smeo da pusti kasetu da igrom Alžira, jer se bojao da će njegovi igrači, inače svetske zvezde u to doba, da ga ismevaju", pisao je novinar Gardijana Pol Dojl u jednom članku koji je bio posvećen ovom događaju.

Bio je to prvi trijumf neke afričke reprezentacije nad nekom evropskom selekcijom.

Zapadna Nemačka - Austrija
foto: Profimedia

U drugom kolu Alžir je poražen od Austrije sa 2:0 i u poslednjem je savladao Čile sa 3:2. Pošto je ta utakmica odigrana dan ranije, Nemci i Austrijanci su izašli na teren znajući koji rezultat odgovara i jednima i drugima, a to je 1:0 za SR Nemačku.

Pa šta se onda dogodilo? Naravno, Nemačka je dobila 1:0.

Komšije su se udružile i režirale jednu od najsramnijih epizoda u istoriji Svetskog prvenstva.

Posao je odrađen već u 10. minutu kada je čitava odbrana Austrije nepomično posmatrala kako Hrubeš postiže gol glavom. Nakon toga više nije bilo igre. Do kraja meča lopta je kružila po terenu, na bezbrižnoj udaljenosti od oba gola.

Do kraja meča upućena su samo tri udarca, nijedan u okvir gola. Obe strane su imale uspešnost dodavanja veći od 90 odsto, što danas ne polazi za rukom ni najboljim timovima. Austrija je imala 99% uspeha u pasovima na svojoj polovini, a Zapadna Nemačka 98%.

Navijači, njih 40 hiljada, bili su zgorženi prizorom. Uzvikivali su igračima oba tima "fuera" (napolje) i skandirali "Alžir, Alžir". Očajne pristalice Alžira mahale su novčanicama i belim maramicama, a jedan navijač Nemačke je zapalio zastavu svoje reprezentacije.

Zapadna Nemačka - Austrija
foto: Profimedia

Komentator nemačke državne televizije "ARD" hteo je u zemlju da propadne od sramote.

"Ovo što se događa na terenu nema veze sa fudbalom, ovo je strašno" rekao je Eberhard Stanjek, pa zaćutao i do kraja utakmice nije progovorio ni reč.

Zgroženi su bili i u Austriji. Komentator Robert Ziger je u prensu predložio gledaocima da isključe televizore i ne gledaju bruku.

Kada je sudija Valentajn dunuo u pištaljku i označio kraj meča, iza njega su se videli igrači Austrije kako srećni podižu ruke u vis. Slavlje je moglo da počne i to za oba tima.

Alžir je odmah uputio žalbu FIFA, tražili su da se meč poništi, ali istrage nije bilo.

Nemačka je posle nameštene utakmice dogurala do finala, gde je zasluženo doživela ubedljiv poraz od Italije (3:1).

Ovaj skandalozan meč ostao je upamćen kao "Pakt o neagresiji u Hihonu" (Nichtangriffspakt von Gijon) ili "Sramota u Hihonu".

Nakon ovog sramnog događaja utakmice poslednjeg kola na velikim takmičenjima počele su da se igraju u istom terminu, kako ne bi došlo do sličnih zloupotreba.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track