BLIZU 100.000 MALIŠANA NA STADIONU PARTIZANA! Član uprave crno-belih Dragan Trailović za Kurir: UEFA oduševljena, Englezi u čudu!
Foto: Kurir

velika podrška

BLIZU 100.000 MALIŠANA NA STADIONU PARTIZANA! Član uprave crno-belih Dragan Trailović za Kurir: UEFA oduševljena, Englezi u čudu!

Fudbal -

Dugogodišnji i ugledni član uprave Partizana Dragan Trailović, koji je zadužen za rad sa klubovima navijača širom Srbije, Republike Srpske i dijaspore, najzaslužniji je i za sve veći broj makišana, odnosno dece do 14 godina, kojih je u protekle tri godine bilo ukupno 85.000 na stadionu u Humskoj ulici!

- Sve je počelo 2019. godine, kada nas je Evropska fudbalska unija kaznila drastično protiv turske Malatije zbog navodnog rasizma. UEFA je tako odlučila, a posle naše žalbe dozvoljeno nam je da imamo na tribinama ograničen broj dece do 14 godina i u roku od samo 48 sati uspeli smo da dovedemo 4.000 dece na zapadnu tribinu na duel kvalifikacija za Ligu Evrope protiv norveškog Moldea. Potom smo imali 72 sata za prvi meč u grupi sa holandskim AZ Alkmarom, kada smo doveli 26.000 dece iz Srbije, uključujući naravno i Kosovo i Metohiju, Severne makedonije i Republike Srpske, bila je i UEFA oduševljena takvim neobičnim prizorom: pun stadion dece na evropskoj utakmici! Bila je oduševljena i sudijska četvorka iz Italije, jer su prvo imali tremu kako će suditi pred decom, a posle su bili opušteni. Nama je tada pisao i britanski „Gardijan“, a Englezi su bili u čudu kako u maloj Srbiji tako nešto može da se organizuje, da stadion bude pun dece – rekao je u intervjuu za Kurir Dragan Trailović.

Dragan Trailović
foto: Kurir

Sve je to, po rečima Trailovića, koštalo Partizan 250.000 evra, jer su toliko iznosili kompletni troškovi za prevoz, ishranu i vodu, što su sve obezbedili crno-beli.

- Deca su dobila i benefit u vidu trajne članske karte Partizana, koja im omogućava mnogo pogodnosti, pre sveka kada su u pitanju dolasci na utakmice Partizana, a odnosi se i na naš crno-beli butik - dodao je Trailović. Trailović je nedavno predvodio delegaciju Partizana u Prijedoru, gde je organizovano crno-bele veče i podeljeno je 500 članskih karata, a još hiljadu navijača Partizana u ovom gradu republike Srpske čeka da ih dobije. Sve je počelo u distriktu Brčko, gde smo prvo podelili 300 članskih karata, a sada imamo 6.000 ljudi na čekanju, kao i 50 gradova koje treba da obiđemo. Obeležili smo i 90 godina postojanja Sloge u Despotovcu, a naš kombinovani tim je u nedelju odigrao prijateljsku utakmicu i u Novoj Gojdobri, između Novog Sada i Bačke Palanke, gde nam je domaćin bio FK Soko. Na proleće nastavljamo sa aktivnostima, i kada prvi tim bude slobodan, koristićemo to za odigravanje prijateljskih utakmica i posetu navijačima Partizana – istakao je Trailović.

Draganu Trailoviću, u ovom teškom i mukotrpnom poslu najviše pomažu član UO Partizana Zoran Rajić, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu, kao i Maja Krstajić, članica komisije za formiranje klubova navijača Partizana.

- Posle ovako lepih i uspešnih iskustava, kada je Partizan kao prvi klub u Evropi privukao najviše dece na stadion, pokrenuli smo i dečiju tribinu. Ona je rezervisana na severnoj tribini našeg stadiona! Pandemija virusa korona nas je malo omela u celom ovom projektu, ali smo uspeli da na osam utakmicama u kvalifikacijama i grupi Lige konferencija privučemo veliki broj dece, a za poslednji meč sa ekipom Slovacko smo podelili 21.500 karata i bila su deca iz više od 50 škola. Samo na četiri utakmice kvalifikacione utakmice imali smo ove sezone 15.000 dece na tribinama. Zahvalnost dugujemo i ministrastvu prosvete koje nam je izašlo u susret i omogućilo učenicima da tog dana umesto na časovima budu na stadionu Partizana. Inače, po preporukama UEFA, u takvim situacjama na deset dece dolazi jedan roditelj, nastavnik ili fudbalski trener. Mnogi su prevaljivali put od 600, pa i 700 kilometara da bi došli da gledaju partizan, pa zato na velikom poverenju dugujemo zahvalnost pre svega roditeljima, ali i upravama škola, trenerima, ali i sponzorima i donatorima... Sve to zahteva dosta rada, ali ništa nije teško kada je Partizan u pitanju – poručio je Dragan Trailović.

Partizan, Skupština, Dragan Trailović
foto: Dragan Kadić

Bilo je tu i sentimentalnih scena, koje nikoga nisu ostavljale ravnodušnim, pogotovo kada se radi o deci iz južne srpske pokrajine Kosova i Metohije.

- Bili smo početkom maja u Severnoj Mitrovici, gde se zbog Partizana okupilo više od 500 ljudi. Došli su sa celog severa Kosova i bilo je tu dosta dirljivih scena, a nama je bilo najvažnije da im pružimo podršku i pokažemo da Partizan brine i o njima – kazao je Trailović.

Tokom posete gradovima u kojime se organizuje crno-bele veče, uvek je prisutan i neko od prvotimaca Partizana. Sada je u rodnom Prijedoru bio siniša Saničanin, a Trailović je morao posebno da izdvoji Bojana Ostojića.

- Ostojić nema gde nije bio, pa čak i kada mu je žena bila u bolnici, a ćerkica ostala kod kuće, našao je načina da bude sa navijačima Partizana. Sve ide po planu i očekujemo jubilarnog 100.000-og mališana na našem stadionu, što ćemo svakako obeležiti na adekvatan način – zaključio je Dragan Trailović.

Čemu služi VAR u Srbiji?

Dragan Trailović je istakao da je ponosan što će Partizan na proleće u Evropi jedini braniti čast srpskog fudbala. Smatra da je moldavski Šerif protivnik po meri i da crno-beli mogu i do osmine finala Lige konferencije.

- Da je u Srbiji bilo poštenije suđenje, sigurno ne bi bila ovolika razlika u odnosu na našeg najvećeg rivala. Ne znam koja je uloga VAR-a u Srbiji – upitao je Trailović i naszavio: - Ono što se dogodilo u poslednjem ovogodišnjem kolu, kada je Crvenoj zvezdi praktično od sudija poklonjena pobeda protiv radnika je skandalozno! VAR mora da bude aktivniji, da se više koristi, kako bi se sporne situacije svele na minimum. Suđenje jeste bolje, ali još uvek slabo primenjujemo VAR tehnologiju.

Kurir sport/ L. Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track