NAVIJAČI BARSELONE SA SUZAMA U OČIMA GLEDAJU RUŠENJE STADIONA: Trava se ne baca! Kako će je preraditi u dijamante i zaraditi novac
Foto: Urbanandsport/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia, Shutterstock

istorija

NAVIJAČI BARSELONE SA SUZAMA U OČIMA GLEDAJU RUŠENJE STADIONA: Trava se ne baca! Kako će je preraditi u dijamante i zaraditi novac

Fudbal -

Nou Kamp se ruši. Deo Barselone odlazi u istoriju, a na temeljima starog stadiona nići će novo, moderno sportsko zdanje vredno dve milijarde evra.

Barselona, Nou Kamp
foto: Adria Puig / AFP / Profimedia

Nou Kamp postao je jedna velika građevina. Mašine, radnici, kranovi, kamioni, bageri... Sve to može da se vidi poslednjih dana na i oko nekadašnjeg fudbalskog stadiona.

Barselona, Nou Kamp
foto: Football on BT Sport / Newscom / Profimedia

Bez obzira na sve moderno i novo što će doneti budući stadion, oni stari navijači i zaljubljenici u Barselonu sa setom će se sećati starog Nou Kampa. Veliki broj navijača dolazi i obilazi radove, neki i sa suzama u očima. Stariji prepričavaju mlađima o istoriji kluba i velikanima koji su nosi dres Barse.

Đoan Laporta, Barselona
foto: Marc Graupera Aloma / Shutterstock Editorial / Profimedia

Čelnici Barselone na čelu sa predsednikom Đoanom Laportom pokušaće da vrate deo uloženog novca. Trava sa terena stadiona "Kamp Nou" neće biti bačena, već će je iskoristiti za prodaju. O čemu se radi, trava će biti iskorišćena u posebnom procesu karbonizacije kako bi se stvorio nakit. I to specijalni dijamanti koji će kasnije biti prodavani, a procena je da će cena jednog karata iznositi 14.000 evra.

Nou Kamp
foto: Printscreen

Ovaj veličanstveni stadion izgrađen je za samo tri godine! Izgradnja je počela u martu 1954. jer je prethodni stadion Barselone postao premali za rastuću popularnost kluba. Projekat je koštao 1,7 milijardi evra, praktično koliko i ovaj novi što će se graditi u naredne tri godine.

Kamp Nou, Barselona
foto: Urbanandsport/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Zvanično je Nou Kamp otvoren 24. septembra 1957. godine. Bio je renoviran tri puta do 2018. godine. Predstavljao je najveći stadion u Evropi sa skoro 100.000 mesta. Kamp Nou je takođe doneo sreću Španiji, koja je osvojila svoje jedino olimpijsko zlato u fudbalu upravo na ovom stadionu, pobedivši Poljsku 1992.

Kamp Nou, Barselona
foto: David Zorrakino / ContactoPhoto / Profimedia

Godine 1984. otvoren je muzej kluba, koji prikazuje neke od bitnih suvenira Barselone i ključni je deo iskustva. U njemu su se mogle videti razne zanimljivosti. Od Mesijeve "Zlatne lopte" do Maradoninog potpisanog dresa sa brojem 10... Tu su postavke obimne kolekcije fotografija, trofeja i dokumenata, privatne kolekcije umetničkih dela i sobe za trofeje.

Barselona, Nou Kamp, Kamp Nou, stadion Barselone
foto: Profimedia

Muzej je bio opremljen visokotehnološkim interaktivnim staklenim zidom koji je prikazivao fotografije, video zapise i informacije. Poseta muzeju i stadionu koštala je 26 evra, dok je celokupan obilazak bio 149 evra, a uz njega se dobijao ekskluzivan pristup svlačionicama, terenu, sali za štampu i još mnogo toga.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track