OTKRIVENA PLATA ENGLESKIH FUDBALSKIH SUDIJA: Evo koliko zarađuju Tejlor, Oliver i ostali po utakmici! Radi se o ozbiljnoj sumi!
Foto: www.crvenazvezdafk.com

unosan posao

OTKRIVENA PLATA ENGLESKIH FUDBALSKIH SUDIJA: Evo koliko zarađuju Tejlor, Oliver i ostali po utakmici! Radi se o ozbiljnoj sumi!

Fudbal -

Engleski mediji pišu da je posao fudbalskog sudije u Premijer ligi vrlo unosan, ali i veoma stresan posao koji već godinama nije popularan.

Entoni Tejlor
foto: Starsport

Činjenica je da su arbitri pod ogromnim pritiskom. U opisu njihovog posla je da trpe uvrede navijača, a često puta se u slučaju grešaka sudije nađu na udara medija, društvenih mreža i televizijskih ličnosti.

Bivši fudbaler Njukasla, Totenhema i još nekih klubova Premijer lige, a sada komentator Džermejn Dženas (49) nedavno je putem društvenih mreža izvređao sudijsku ekipu na utakmici Arsenala i Totenhema. Kada je završen londonski derbi, Dženas je obrisao status i uputio izvinjenje engleskom savezu (FA) i sudijskoj struci u celini.

Pojedini britanski mediji pisali su da fudbal na Ostrvu već godinama unazad kuburi sa manjom sudija. Naime, sve manje i manje mladih odlučuje se za ovaj poziv. Zašto? Najviše zbog toga što se često sudije nalaze u situaciji da trpe uvrede i razne oblike nasilja, čak i na niželigaškom i poluprofesionalnom nivou.

Zato su u Savezu i Organizaciji fudbalskih sudija odlučili da dobro plate sudije, kako one koji rade, tako i one koji požele da se bave tim poslom. Doći do vrha, Premijer lige, znači dobiti i izuzetne finansije.

Majkl Oliver
foto: Profimedia

Engleski portal "GiveMeSport" otkriva da premijerligaške sudije godišnje zarađuju između 110.000 do 240.000 funti, dok njihov bonus po utakmici iznosi 1.500 funti. Ozbiljna suma za Veliku Britaniju i tamošnji standard.

Za poređenje, prosečna godišnja plata u Velikoj Britaniji iznosi oko 28.000 funti. Pomoćne sudije zarađuju 30.000 funti godišnje, uz bonus od 850 funti po utakmici, a otprilike ista je zarada i osoblja u VAR sobama.

Trenutno ima 20 sudija elitnog ranga u engleskoj Premijer ligi, a od poznatijih su Entoni Tejlor, Majkl Oliver, Pol Tirni, Sajmon Huper, Stjuart Atvel,Toni Herington, Dejvid Kut...

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track