BOGATA I TEŠKA ISTORIJA: Zbog čega je Lajpcig "SRPSKI GRAD" i šta čeka Delije u Nemačkoj?
Foto: motivio / imago sportfotodienst / Profimedia

zanimljivo

BOGATA I TEŠKA ISTORIJA: Zbog čega je Lajpcig "SRPSKI GRAD" i šta čeka Delije u Nemačkoj?

Fudbal -

Izveštač Kurira iz Lajpciga - Aleksandar Radonić

Fudbaleri Crvene zvezde odigraće večeras (21.00) utakmicu trećeg kola Lige šampiona protiv Lajpciga u Nemačkoj.

Veliki broj navijača crveno-belih najavio je dolazak na Red bul Arenu. Po određenim procenama, nemačka policija očekuje nešto više od 3.000 simpatizera srpskog kluba.

Red Bul Lajpcig, Lajpcig
foto: motivio / imago sportfotodienst / Profimedia

Lajpcig kao grad vezan je za Srbe. Prvo, osnovali su ga Lužički Srbi, slovenski narod koji je vekovima unazad germanizovan. Znatan broj Lužičkih Srba igrao je za reprezentaciju Nemačke, od kojih su svakako najpoznatiji Mihael Balak i Jens Jeremis. Lajpcig je osnovan pod imenom Lipsk i u jednom periodu ovde se govorilo jezikom serbšćina. Lajpcig ili prvobitno Lipsik, kao mesto gde su rasle lipe. I danas, kao i pre 100 godina "ulica pod lipama" je atrakcija grada. Ovde se 1813. odigrala takozvana “Bitka Naroda” u kojoj je učestvovalo preko 500.000 vojnika, a Napoleon poražen i prisiljen da se povuče u Francusku.

Ovde je živeo veliki nemački pesnik i prijatelj Srba Gete, koji je baš u Lajpcigu stvorio svoje remek delo "Faust". U nemačkom gradu i pokrajini Saksoniji delovale su i radile krupne ličnosti srpske književnosti iz doba romantizma - Dositej Obradović, Vuk Karadžić i Simo Milutinović Sarajlija. Zatim prirodnjak Emanuel Janković, Srpski studenti uče u ovom gradu još od 16.veka orijentisani na humanističke studije: pedagogiju, filozofiju, psihologiju, lingvistiku. Vojislav Bakić (osnivač naše pedagogije kao nauke), Ljubomir Nedić (prvo ime moderne srpske kritike), Branislav Petronijević (najistaknutiji srpski filozof), Aleksandar Belić (temeljno ime srpske lingvistike), Veselin Čajkanović. Tamo su, međutim, studirali i Stevan Mokranjac i Stevan Hristić, bez kojih se ne može zamisliti srpska muzika. Zanimljivo, u Lajpcigu je studirala i Angela Merkel, bivša kancelarka Nemačke.

Angela Merkel
foto: Fabian Sommer AP

Lajpcig je imao tešku istoriju, nekoliko puta je ostajao bez stanovnika. Prvi put za vreme tridesetogodišnjeg rata, pa tokom savezničkog bombardovanja u Drugom svetskom ratu, zatim po osnivanju DDR, kada je ovaj deo Nemačke bio pod uticajem SSSR i naposletku tokom devedesetih godina prošlog veka kada je došlo do ujedinjenja Nemačke i masovnog odliva stanovništva na Zapad.

Sve to uticalo je na sport u gradu. Nekadašnji fudbalski gigant iz DDR Lokomotiva Lajpcig nije bila po ukusu novih vlasti iz Zapadne Nemačke, satirana je kao i Dinamo Berlin ili Dinamo Drezden, jer su svi ti klubovi imali prefiks koji je podsećao na komunističku eru i uticaj SSSR. Sa jasnom namerom je i kompanija Red bul došla u ovaj deo Nemačke, da malo grad živne u sportskom smislu, pa je 2009. osnovan sadašnji klub. Međutim, uprkos enormnim ulaganjima i dobrom pozicioniranju u Bundesligi i UEFA takmičenjima, Red bul Lajpcig nikada nije, a stanovnici Lajpciga kažu i neće, postati miljenik stanovnika kao Lokomotiva ili predratni VFB Lajpcig.

Red Bul Lajpcig
foto: motivio / imago sportfotodienst / Profimedia

I dalje Zvezdinog protivnika nije glas da je fensi klub, te činjenica što nema istoriju i tradiciju znatno utiče na njegovu omiljenost kod ljudi u ovom delu Nemačke.

Kurir sport / Aleksandar Radonić

BONUS VIDEO:

00:58

Atmosfera u Glazgovu na dan meča Rendžers - Crvena zvezda

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track