GENIJALNOST KARLA ANČELOTIJA: Doveo je Real do završnice Lige šampiona bez dva startna štopera i dva prva golmana!
Foto: News Images LTD / Alamy / Alamy / Profimedia

velikan

GENIJALNOST KARLA ANČELOTIJA: Doveo je Real do završnice Lige šampiona bez dva startna štopera i dva prva golmana!

Fudbal -

Karlo Ančeloti, trener Reala iz Madrida, doveo je svoj klub do polufinala Lige šampiona i duela protiv Bajerna, izbacivši favorizovani Mančester siti.

Karlo Ančeloti
foto: EPA

Bilo je mnogo negativnih tekstova o Karlu Ančelotiju (64) prethodnih dana, kako u našim srpskim medijima, tako i stranim. Spočitavalo se velikom Karlitu da je igrao "bunker" i da takva taktika, bez obzira što je bila genijalno savršenstvo ne ide uz brend kakav je Real Madrid. Pisalo se da je Anćeloti od početka do kraja utakmice bio rešen da ide na penale, posle kojih je otpisao Siti.

Ali, hajde, jedno zdravorazumsko pitanje. Ko bi od svih danas moćnih trenera bez dve trećine odbrane sa starta sezone igrao drugačije i ko bi stigao do polufinala? Mogu Karlu Ančelotiju da prigovaraju da je igrao kukavički, po onoj srednjovekovnog političkog filozofa Nikole Makijavelija - Cilj opravdava sredstva! Mogu, ali nisu u pravu.

Tibo Kurtoa
foto: Pritnscreen/Instagram

Na golu Reala stajao je Andrej Lunjin koji je na početku sezone bio treći izbor. Zbog povreda Karlo Ančeloti izgubio je Tiboa Kurtou i Kepu Arazibalagu. Iz istog razloga u startnoj postavi nije bio ni najbolji defanzivac Eder Militao. Brazilac je dobio priliku u poslednjih deset minuta meča, posle višemesečne pauze. Levonogi štoper David Alaba od decembra je povređen i za njega je sezona izgubljena. Od dvojice defanzivca i dvojice golmana, italijanski trener nije imao trojicu na raspolaganju.

Eder Militao
foto: Federico Titone / AFP / Profimedia

Koji je još trener od ekipa iz Lige šampiona imao toliko kadrovskih problema? Odgovor je jasan. Nijedan. E, baš u takvoj muci do genijalnosti je došao um i taktika Karla Ančelotija. Uspeo je da Real izdigne iz svih problema, da od igrača stvori mašinu, koja je posle polufinala postala ozbiljan favorit da u vitrine Kraljevskog kluba donese 15. titulu prvaka Evrope.

David Alaba
foto: Ruben Albarran / Zuma Press / Profimedia

Jasno je da je Real u poziciji najmanje 50/50 sa Bajernom u polufinalu, a onda i u finalu Lige šampiona protiv boljeg iz duela PSŽ i Borusije Dortmund. Cilj za giganta iz Madrida je finale elitnog UEFA takmičenja, koje će 1. juna biti igrano u Londonu, na stadionu "Vembli".

Karlo Ančeloti je najodlikovaniji trener u istoriji UEFA Lige šampiona, sa rekordna četiri osvojena trofeja kao trener (dva puta sa Milanom i dva puta sa Real Madridom). On je takođe prvi i jedini koji je vodio timove u pet finala Lige šampiona. Kao igrač, dva puta je osvojio Kup Evrope sa Milanom 1989. i 1990. godine, što ga čini jednim od sedam ljudi koji su osvojili Kup Evrope ili Ligu šampiona i kao igrač i kao menadžer.

Karlo Ančeloti
foto: EPA

Karlo Ančeloti je takođe prvi i jedini menadžer koji je ikada osvojio titule u svih pet najboljih evropskih liga. Tri puta je osvojio FIFA Svetsko klupsko prvenstvo, a takođe je i menadžer sa najvećim brojem zajedničkih trijumfa u UEFA Superkupu, osvojivši trofej u četiri navrata, vodeći Milan i Real Madrid.

Kurir sport

00:00

Vinisijus Žunior promašaj

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track