OBEĆAO: Slovenac uvodi u Zvezdu rad i disciplinu

Kurir predstavlja novog trenera crveno-belih

OBEĆAO: Slovenac uvodi u Zvezdu rad i disciplinu

Fudbal -
To im treba- Slaviša Stojanović je miran i strpljiv, karijeru je gradio marljivošću i odricanjem

Fensi faca.Posle dosta peripetija i navlačenja, Crvena zvezda je dobila trenera - Slavišu Stojanovića (43), Slovenca srpskog porekla, koji je rođen u selu Gornji Dejan pored Vlasotinaca. Došao je na Marakanu nakon pregovora koje su s njim vodili potpredsednici Slaviša Kokeza, Ivica Tončev i član UO Aleksandar Antić.Obožava EKVSlovenački novinari kažu da se radi o „urbanom treneru“, koji je odrastao u Ljubljani, gde je studirao Fakultet za sport. Dosta pažnje posvećuje sopstvenom imidžu, često odlazi na koncerte i izložbe, elokventan je i gostuje na slovenačkim televizijama i kad tema nije sport. Voli da izlazi na popularna mesta i druži se s rokerima. Svira povremeno s bendom Big fut mama, a omiljena rok grupa mu je kultni beogradski sastav Ekatarina Velika.Voli da forsira taktiku 4-2-3-1, mada je prilagodljiv, zavisno od karakteristika igrača koje ima. Na mesto selektora Slovenije došao je umesto Matjaža Keka, na inicijativu tamošnjeg predsednika Aleksandra Čeferina.Puca pod pritiskomKarijeru je gradio zahvaljujući radu i odricanju. Disciplina je najbitnija stvar koju traži u igri, u kojoj posebnu pažnju obraća na prekide, kako u fazi odbrane tako i u fazi napada. Ne libi se da kritikuje sudije. Miran je i strpljiv trener, nije sklon konfliktima, nije euforičan niti impulsivan. Veliki minus mu je loša reakcija ako radi pod pritiskom. U Celju, gde su uslovi za rad zbog finansijskih problema bili kao u Zvezdi, napravio je dobar rezultat, ali se slomio pod pritiskom i neočekivano napustio klub.Slaviša Stojanović neće biti prvi Slovenac na klupi Crvene zvezde. Tu dužnost pre njega obavljao je Ivan Toplak, koji je bio trener crveno-belih od 1964. do 1966. Stojanović je prokomentarisao šanse Zvezde na otvaranju sezone 18. jula.- Činjenica je da kasnimo i da nemamo mnogo vremena. Predstoji nam veoma naporan period, kad moramo dobro da se pripremimo i spremni dočekamo početak kvalifikacija. Oba potencijalna rivala su u prednosti u odnosu na nas jer su im nacionalni šampionati u toku. I pored toga, nadam se da ćemo uspeti sve da nadoknadimo - kaže Stojanović.

Sklapaju se kockice... Stojanović uskoro dobija nove igrače
Sklapaju se kockice... Stojanović uskoro dobija nove igrače

Foto: Beta
Foto: Beta

Zvezdin prvenacFudbaleri Crvene zvezde pobedili su ekipu Krke rezultatom 1:0 u prvom prijateljskom meču u Novom Mestu. Jedini gol na utakmici postigao je Stefan Mihajlović u 64. minutu. Nemanja Ahčin odlično je uposlio najopasnijeg igrača crveno-belih, kojem nije bilo teško da zatrese mrežu domaćih. U prvom poluvremenu šansu su dobili Zvezdini golobradi mladići, potpomognuti Nenadom Milijašem i Markom Mirićem, i u tom periodu igre Krka je stvorila dve solidne prilike za gol.Novi trener Crvene zvezde Slaviša Stojanović uspešno je debitovao iako je celu utakmicu posmatrao sa brda, dok je pored aut-linije savete delio njegov pomoćnik Bratislav Živković.

Brodarci sa ekipomCrveno-belima juče su se pridružila trojica mladih fudbalera omladinskog pogona ekipe Brodarac. Reč je o Nikoli Iliću, Mladenu Lukiću i Nikoli Toševskom, rođenim 1995. godine. Pored njih, za ugovor će se boriti i igrač iz Gvineje Elhad Osman Beri (21), koji je prošlu sezonu proveo u grčkom drugoligašu Kavali.

Do petka stižu sva pojačanjaSportski direktor Crvene zvezde Zoran Stojadinović najavio je da će do kraja nedelje klub angažovati nekoliko fudbalera. Na listi čekanja su Miloš Ninković, Dosa Žunior, Nikola Mijailović, Uroš Vitas, Filip Malbašić i Ivan Fatić.- Neću o imenima, ali očekujem da do petka dovedemo nekoliko fudbalera. Imamo listu želja i jasno profilisane fudbalere koje želimo - rekao je Stojadinović i dodao:- Žreb za kvalifikacije za Ligu Evrope bio je povoljan po Zvezdu. To nam je dalo mesec dana da na miru radimo i ne žurimo s pojačanjima. I ova mlada ekipa, uz nekoliko iskusnih igrača, koja je na pripremama u Sloveniji može bez problema da se nosi sa Islanđanima ili Faranima.

Kad radi, nema ŠaleSlaviša Stojanović nije trener koji igrače vodi na kaficu i ima određene novinare kojima se poverava. Slovenačke kolege kažu da najviše govori na pres-konferencijama.- Mnogo je ozbiljan tip. Prijatan za priču, ali kad se govori o poslu, nema zajebancije - kaže naš slovenački kolega.

Voleo opersku pevačicuPrivatni život Slaviša Stojanović čuva od očiju javnosti i medija. Nije oženjen. Slovenački mediji su pisali da je bio u vezi s operskom pevačicom Alenkom Gotar, koja je često viđana na utakmicama Slovenije dok je Stojanović bio selektor. Gotarova je predstavljala Sloveniju na Pesmi Evrovizije 2007. godine u Helsinkiju. Na tom takmičenju trijumfovala je Marija Šerifović s pesmom „Molitva“, koja je Srbiji donela trijumf.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track