PROTIVNICI SRBIJE NA SP U RUSIJI: Švajcarska legija stranaca (VIDEO)
Foto: EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

BIĆE PAKLENO

PROTIVNICI SRBIJE NA SP U RUSIJI: Švajcarska legija stranaca (VIDEO)

Fudbal -

Najbolja drugoplasirana selekcija evropskih kvalifikacija, Švajcarska, možda nema velikih uspeha na Svetskim prvenstvima, ali joj se kontinuitet u 21. veku ne može osporiti – ovo im je četvrti uzastopni završni turnir na koji su se plasirali.

Lako su to, baš kao i Srbija, mogli direktno da učine, ali su u poslednjem kolu izgubili od Portugalije sa 2:0, pa su morali u baraž sa Severnom Irskom, u kojem su se „provukli“ sa bele tačke.

Naime, 11. plasman na Mundijal u istoriji doneo im je jedanaesterac u prvoj utakmici u Belfastu, koji je realizovao Rodrigez. U revanšu u Bazelu nije bilo golova.

Svoj najveći uspeh na šampionatima sveta ostvarili su 1934, 1938. i 1954. godine kao domaćini – sva tri puta su stali u četvrtfinalu.

Zanimljivo je da ih od Meksika 1970, do Italije 1990. godine „nigde nije bilo“ – propustili su šest uzastopnih SP. Jednostavno nisu prolazili kvalifikacije!

Takmičenje u grupnoj fazi završavali su 1962, 1966. i 2010. godine, a osminu finala su „videli“ 1994. u SAD, 2006. u Nemačkoj i na prethodnom turniru u Brazilu.

Te 2014. godine su bili u grupi sa Francuskom, Ekvadorom i Hondurasom i završili na drugom mestu. U osmini finala ih je izbacila Mesijeva Argentina, ali tek nakon produžetaka, sa minimalnih 0:1.

Selektor Švajcarske je Sarajlija Vladimir Petković, koji je ekipu pre četiri godine preuzeo od čuvenog nemačkog stručnjaka Otmara Hicfilda.

Njegov glavni cilj je da mu selekcija „preživi“ grupu na Svetskom prvenstvu. „Brazil nije mnogo važniji od Srbije i Kostarike. Moraćemo da se borimo. Idemo u Rusiju da preživimo grupu, a za to je potrebno da se borimo i dajemo sve od sebe protiv svakog tima“, izjavio je Petković posle žreba nemačkim medijima.

Najbolji strelac Švajcarske u kvalifikacijama bio je Seferović, sa četiri gola. Ipak, prva zvezda tima je kapiten Stefan Lihtštajner, član Juventusa i igrač koji je upisao najviše nastupa u nacionalnom dresu od aktivnih fudbalera – 96. Na „večnoj listi“, više od njega imaju samo Hans Herman (118 nastupa), Alan Gajger (116) i, nekadašnja ikona Borusuje iz Dortmunda, Stefan Šapuiza (103).

U Petkovićevom timu važnu ulogu ima i nekoliko igrača poreklom sa Kosova i Metohije i Albanije: Valon Behrami (igrač Udinezea), Đerdan Šaćiri (Stouk), Granit Džaka (Arsenal) i Blerim Džemaili (Montreal impakt).

Uz „Španca“ Rikarda Rodrigeza (Milan), „Bosanca“ Harisa Seferovića (Benfika), „Kamerunca“ Brila Embola (Šalke) i Joana Đurua (Antalijaspor) koji je potiče iz Obale Slonovače, nije ni čudo što ih mediji često nazivaju „legijom stranaca“.

Ako nam Brazil nije „po meri“, moglo bi se reći da Švajcarska jeste – naš tim je u dosadašnjih 13 mečeva ostvario šest pobeda, pet remija i samo dva poraza.

Treba istaći da je šest utakmica imalo prijateljski karakter.

Posljednji put su se ove dve selekcije sastale u kvalifikacijama za SP 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji.

U srpskoj prestonici bilo je 1:1. Gol za tadašnju SR Jugoslaviju postigao je Siniša Mihajlović, a za protivnika Stefan Šapuiza. U revanšu u Bazelu, pogocima Save Miloševića i sadašnjeg selektora Mladena Krstajića slavili smo sa 2:1. Za domaćina se upisao Murat Jakin.

Novo odmeravanje snaga zakazano je za 22. jun, na stadionu „Baltika“ u Kalinjingradu.

Sedam dana kasnije igramo sa Brazilom, a tom meču možete prisustvovati i vi, ukoliko budete među najkreativnijim kupcima telefona Huawei P20 serije.

Kurir sport

Foto: EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track