DLAKE NA TEPIHU KAO ZNAK ZA UZBUNU: Ovo su rešenja za opadanje kose
Foto: Profimedia

DLAKE NA TEPIHU KAO ZNAK ZA UZBUNU: Ovo su rešenja za opadanje kose

Košarka -

Opadanje kose?! Dlake na odeći, nameštaju i tepisima? Problem monogih muškaraca i žena tiče se upravo gubljenja kose!

Sve je veći broj populacije koja se bori sa opadanjem kose, što izaziva ne samo estetski nedostatak, već jako utiče na psihološki deo ličnosti, srozavajući samopouzdanje i izazivajući nelagodu.

Kosa svakodnevno opada ali svakodnevno i raste! U toku dana normalno je da opadne između 60 i 100 dlaka, ali i taj broj je individualan. Svakako kada primetimo da dlake ne krase više samo glavu već i odeću i tepihe, ušunja se neki osećaj nemira i sumnja da nešto možda nije u redu!

Zašto kosa opada?

Razlozi za opadanje kose su različiti i mnogobrojini, ali uglavnom dobroćudni. Usled hormonskih promena u telu, nedostatka nekog vitamina kao i zbog rigoroznih dijeta, može doći do pojačanog opadanja kose! Kada su rigorozne dijete u pitanju, dolazi do nedostatka B vitamina u organizmu i to najčešće rezultirae opadanjem kose, a povećavanjem maljavosti na telu i licu!

Opadanje kose može biti izazvano i pojačanim stresom!

Malo ljudi zna da su proteini osnovni elementi vlasi kose, pa kada dođe do deficita proteina dolazi i do povećanog opadanja kose kod osoba ženskog pola! Nedostatak minerala, kao što su cink i gvožđe takođe izaziva opadanje vlasi kose, ali pravilnom ishranom se taj problem može regulisati. Opadanje kose može biti i sezonsko što znači da će sa smenom godišnjih doba biti pojačano. Ova pojava se najčešće dešava u jesenjim i prolećnim mesecima! Čak dvadeset posto populacije primećuje pojačano opadanje kose u određenim godišnjim sezonama!

Genetika takođe ima veliki uticaj na stanje kose, odnosno gubitak kose može biti prouzrokovan i genetskim nasleđem. Ako je u porodici neko imao slabiju kosu, najverovatnije će i njegovi potomci imati isti problem! Genetski uzrokovano opadanje kose češće pogađa muškarce i neizbežno je!

Šta sa svim tim opalim dlakama? Kako ih očistiti iz nameštaja i tepiha?

Kada je opadanje kose u pitanju onda su tu i propratni problemi sa dlakama po nameštaju i tepisima. Jastuci, kreveti, staze, okrugli i ovalni tepisi svi su prepuni dlaka čak i onda kada nije pojačano opadanje kose u pitanju, jer dlaka ima svoj prirodni ciklus kada niče, raste i na kraju ispada. Kada ovo sve znamo pitanje je kako da te dlake uklonimo?

Za tepihe je rešenje u čestom usisavanju, najbolje sa nastavkom za usisivač koji ima četku! Iako je teže usisavati sa tim nastavkom sa četkom, možete biti sigurni da će pokupiti većinu dlaka iz tepiha!

Postoji i niz kućnih pomagala za skupljanje dlaka sa nameštaja, kako životinjskih tako i kose! Na primer postoji rukavica napravljena od abrazivne gume koja kada se prevuče preko tapaciranog nameštaja ili tepiha, stvara trenje odnosno elektricitet i sve dlake i nečistoće se lepe na nju!

Za čišćenje odeće od opalih dlaka postoje lepljivi roleri kojima se odeća istrlja i tako se pokupe dlake, končići . Ako nemate roler pri ruci, odlična zamena je široka lepljiva traka koju ne lepljivim delom omotamo oko dlana i tapkanjem po odeći pokupimo dlake!

Ipak, najbolje je da poradite na samom problemu!

Rešenja za opadanje kose

Kada pominjemo uzroke, pomenimo i neka rešenja! Najbolje je svaki problem rešavati prirodnim sredstvima, pa tako i probleme gubljenja kose. Postoje razni lekoviti darovi iz prirode za ovaj problem, koji će dati vidljive i dugoročne rezultate, a ovo su neki od njih:

Maska od kvasca protiv opadanja kose

Maska od kvasca je odlično sredstvo za smanjenje ispadanja kose, a pogodno deluje i na vlasište koje ima perut. Ova maska za kosu bi trebala da se koristi jednom nedeljno i ua najolje rezultate bi tretmani trebali da se ponavljaju tokom petnaest nedelja. Maska se pravi tako što se dvadeset grama kvasca doda u jedan decilitar toplog mleka, zatim se doda kašika meda, i kašika šećera. Kada dobijena smesa sa kvascom nadođe, dodaje se i jedno žumance i zatim se meša dok se smesa ne ujednači! Ova maska se nanosi na vlažnu kosu i ostavlja da deluje oko sat vremena. Tada se dobro i temeljno ispere sa kose.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je takođe jedan od sastojaka iz prirode koji pomaže u sprečavanju opadanja kose, ali još važnije ono podstiče rast kose! Kokosovo ulje je ima i antibakterijska i antigljivična svojstva pa je odlično za probleme sa opadanjem kose uzrokovane gljivičnim ili bakterijskim infekcijama!

Pre nanošenja treba ga zagrejati, zatim uzeti onu količinu koja je potrebna da prekrije vlasište i utrljati u kosu. Potrebno je da deluje jedan sat, zatim se dobro ispere i opere se kosa blagim šamponom.

Beli luk

Beli luk je poznat po svim svojim lekovitim svojstvima, tako i po blagotvornom dejstvu na probleme sa opadanjem kose! Pored raznih preparata za kosu koji sadrže beli luk, možda je bolje rešenje koristiti svež beli luk. Par čenova belog luka se isecka i stavi u jedan decilitar kokosovog ili maslinovog ulja. Ovako dobijena maska za kosu sa belim lukom treba da deluje na kosu oko trideset minuta, zatim se temeljno ispere i opere blagim šamponom!

Bitno je i češljanje

Da tepisi ne bi bili puni dlaka, važno je i češljanje. Pre svega, preporuka je upotreba češlja sa širokim zupcima koji će odmrsiti kosu. Pokušaji da se očešlja zamršena kosa završiće njenim kidanjem. Iskidana kosa završiće na tepihu, gde bi drugde.

Redovno čišćenje četke od dlaka je takođe važno. Nakon svake upotrebe umotaju se o zupce četke. Treba ih skinuti i pri tom povesti računa da ne padnu na tepih.

Svakako, možda je najbolja varijanta češljanje u kupatilu. Dlaka će biti i tamo, ali ih je lakše pokupiti.

Dlake na tepihu ne moraju biti znak za uzbunu. Normalno je da kosa opada i to se ne vidi odmah na tepihu. Onda kada primetite, njihov broj može biti zapanjuć. Proređena kosa na glavi - e to je već znak za uzbunu kojim se treba pozabaviti!

Kurir sport / Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track