SPORTISTA KOJI JE NAJBOLJI PRIJATELJ KIM DŽONG UNA Rodman posle posete na istoku: Nisam imao pojma šta je Severna Koreja
Foto: AP

IDE MU I DIPLOMATIJA

SPORTISTA KOJI JE NAJBOLJI PRIJATELJ KIM DŽONG UNA Rodman posle posete na istoku: Nisam imao pojma šta je Severna Koreja

Košarka -

Dokumentarni serijal Poslednji ples, posvežen Majklu Džordanu i poslednjoj od šest titula koje je Leteći Majkl osvojio sa Čikagom izbacila je u orbitu još jednu zvezdu NBA lige i tog tima Bulsa Denisa Rodmana.

Priča se o raskalašnom životu legendarnog centra, ali i njegovom odnosu sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom, sa kojim je Rodman razgovarao u nekoliko navrata, a pre nekoliko dana je izrazio uverenje da će se njegov prijatelj oporaviti.

"Nadam se da su netačne glasine o tome da je maršal Kim Džong-Un bolestan. Pokušaću da saznam nešto više uskoro", rekao je Rodman, koji je po povratku iz Pjongjanga pre tri godine zatražio od predsednika SAD, Donalda Trampa, da uradi sve što može na jačanju veza sa Severnom Korejom i prijateljstva sa samim Džong-Unom.

Nije da nije uspeo, jer nedugo potom došlo do istorijskog susreta dvojice lidera.

foto: AP/Susan Walsh

Američki košarkaš Denis Rodman je 2013. godine na kraju svog neobičnog pokušaja vođenja košarkaške diplomatije u Severnoj Koreji, izjavio da je lider te zemlje Kim Džong Un "sjajan momak" i da su njegov otac i deda bili "veliki lideri".

Ekscentrični Rodman, najpoznatiji Amerikanac koji se sastao sa Kim Džong Unom od kako je ovaj 2011. godine na vlasti zamenio svog oca Kim Džong Ila, juče je sa severnokorejskim liderom gledao jednu košarkašku utakmicu a zatim su zajedno večerali.

Na aerodromu u Pjongjangu, uoči odlaska u Peking, Rodman je rekao da je iznenađen koliko su Severni Koreanci iskreni, da je Kim Džong Un "sjajan momak", a da su njegov otac, i njegov deda, osnivač Severne Koreje Kim Il Sung bili "velike vođe".

"On je ponosan, njegova zemlja mu je sklona, ne sklona, ona ga voli, voli", rekao je Rodman, dodajući "a pogodite, i ja ga volim. On je zaista sjajan momak". . Bivša američka NBA zvezda otputovala je u Pjongjang sa tri člana profesionalne košarkaške ekipe Harlem gloubtroters, izveštačem medijske kuće Vajs (Vice) Rajanom Dafijem i producentskim timom, kako bi snimili prilog o Severnoj Koreji za novi serijal kanala Ejdž-Be-O (HBO).

Kim Džong Un, koji važi za strastvenog ljubitelja košarke, rekao je bivšoj zvezdi Detroit Pistonsa i Čikago Bulsa da se nada da će njegova poseta otopiti led izmedju Vašingtona i Pjongjanga, izjavio je osnivač njujorške medijske kompanije Vajs Šejn Smit.

Kim i Rodman su sedeli jedan do drugog tokom košarkaške utakmice u jednoj pjongjanškoj sportskoj dvorani - lider Severne Koreje u plavom odelu poput onih koje je svojevremeno nosio Mao Cedong, a po ekscentričnosti poznati Rodman u tamnom odelu, ali sa naočalama za sunce, kačketom i pirsinzima na nosu.

Prema rečima Smita, Kim i Rodman su razgovarali, pomalo "čavrljali" i na engleskom, ali je severnokorejski lider uglavnom komunicirao na korejskom, preko zvaničnog prevodioca.

Utakmica završena je nerešeno, 110;110, a u obe ekipe su igrala, pored domaćih igrača, igrala i po dva Amerikanca. Posle utakmice, Rodman se obratio hiljadama Severnokoeranaca u dvorani i Kimu poručio da je stekao doživotnog prijatelja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track