KOKOŠKOV OTKRIO U ČEMU SE NE SLAŽE SA SVETISLAVOM PEŠIĆEM: Daleko je još Evroliga od poređenja sa NBA (FOTO)
Foto: Profimedia

selektor ima reč

KOKOŠKOV OTKRIO U ČEMU SE NE SLAŽE SA SVETISLAVOM PEŠIĆEM: Daleko je još Evroliga od poređenja sa NBA (FOTO)

Košarka -

Selektor reprezentacije Srbije Igor Kokoškov u intervjuu ruskoj Izvestiji rekao je da veruje kako smo sve bliži danu kada će se opet zaigrati košarka na NBA parketima, jer se život mora nastaviti čim prestane opasnost od COVID-19.

Kokoškov je otkrio i kako je Teodosić reagovao na vest da neće igrati u mečevima FIBA kvalifikacija protiv Finske i Gruzije, kao i o budućnosti svojih igrača u Kingsima Bogdanu Bogdanoviću i Nemanji Bjelici.

Trenutno je tema broj jedan da li će se nastaviti takmičenje u NBA. Šta vi mislite o tome?

- Klubovi se postepeno vraćaju treninzima i mislim da ćemo u avgustu početi da igramo. Ovo je samo moje mišljenje. Ljudi su se zaželeli košarke, NBA gubi previše zbog ove pauze, ugovori sa televizijama i sponzorima su u pitanju, tako da bi neodigravanje lige moglo da stvori svima mnogo problema. Zato ja mislim da je važno da ova sezona dobije svog šampiona - rekao je Kokoškov za rusku Izvestiju.

foto: Starsport©

Kako završiti ovu sezonu?

- Svi mečevi mogu se odigrati za dva meseca. Posle toga bismo otišli na pauzu i otprilike u decembru bismo započeli novu sezonu.

SAD oseća velike posledice zbog COVID-19. Da li znate koliko će biti teško da se igra u takvoj situuaciji?

- Da, biće teško, ali ovo je biznis rešenje. Naravno, bezbednost igrača će biti na prvom mestu. Niko ne želi da se razboli i niko ne želi da izazove zdravstvene probleme. Ponavljam, ovo je poslovna odluka i mi se moramo vratiti poslu, pokazujući tako da smo jači od svih okolnosti. Ne sumnjam da ćemo zaigrati krajem jula ili početkom avgusta.

Kako se osećate u karantinu? Da li ste u SAD?

- Da, ja sam sad u Finiksu. Ovde živim 20 godina. Moja supruga je Amerikanka, ovde mi deca idu u školu.

Debitovali ste na klupi Srbije u kvalifikacijama za Euro 2021. Vaš tim je bio sastavljen od rezervista. Zašto je FIBA pristal na ovakve mečeve bez prvih zvezda košarke koje su u NBA i Evroligi?

foto: Starsportphoto

- Ja sam trener, a ne sportski funkcioner koji donosi strateške odluke na međunardnom nivou. Moj glavni posao je u NBA, ali ne gubim kontakt sa nacionalnim timom. Dve godine sam bio u reprezentaciji Srbije, pa sam trenirao Gruziju osam godina, Slovence dve i sad sam opet sa Srbijom. Vođenje moje reprezrentacije sam uredio prema FIBA kalendaru i tada sam izabrao najbolji mogući tim. Naravno, mečevi bez glavnih igrača nisu najbolja reklama za FIBA kvalifikacije. Ali, to je to. Sada niko ne razmišlja o povratku na prethodni sistem kada su turniri bili održavani tokom leta. Stoga ovu situaciju prihvatamo takvu kakva ona jeste.

Računate li na Mloša Teodosića?

foto: @starsport

- On je legenda srpske košarke, jedan od najboljih bekova u Evropi. Naravno, on je bio na našem spisku, bili smo u kontaktu i želeli smo da tim stvaramo oko njega. Nažalost, on nije mogao da nam se pridruži zbog osiguranja koje je bilo napisano u njegovom ugovoru. Naša federacija nije mogla da izdvoji toliki novac za samo dve utakmice, ali, generalno, Miloš je morao da igra, on je hteo da bude u timu i bio je jako uznemiren što nije mogao da zaigra. Ali, takve su okolnosti bile. Nadam se da ćemo u olimpijskim kvalifikacijama računati na njega.

Kako gledate na probelm koji se zbog COVID-19 stvorio oko vašeg bivšeg ighrača Rudija Gobera?

foto: AP

- Nisam razgovarao od tada sa Rudijem, mogu samo reći dao njemu kao igrači u osobi imam visoko mišljenj. Možda je u ovom trenutku Gober najbolji centar sveta i drago mi je da sam imao priliku da ga treniram nekoliko sezona. Nažalost, ovu sezonu će pamtiti da je bio prvi zaražen virusom u NBA i da je takmičenje stalo zbog toga. To je samo bio splet nesrećnih okolnosti, jer u trenutku jada se Gober šalio na tu temu, niko nije znao koliko je ozbiljan COVID-19 i koliko se lako prenosi. U prvom trenutku smo svi mislili da se lako leči i da neće preterano uticati na naše živote.

Da li je Luka Dončić premašio vaša očekivanja?

foto: AP

- Luka pokazuje fantastičan nivo. Impresivno je koliko lako uspeva da bude efikasan i da za samo dve godine dođe do Ol star meča. Srećan sam što ide sve prema njegovom planu.

U Sakramentu igraju Bogdanović i Bjelica. Kako oni napreduju?

foto: AP

- Oni su evropske zvezde koje se nisu izgubile po dolasku u NBA. Nažalost, zbog povreda i drugih košarkaša Sakramenta ekipa nije došla do broja pobeda koje je želela, ali smo uglavnom zadovoljni njihovim doprinosom. Bogdanović je izvanredan šuter, Bjelica jedinstvena "četvorka". Imali su sjajnu sezonu i nadam se da će je završiti na isti način. Ostaće u Kingsima još mnogo godina.

Kakvi su vaši planovi, ostajete u NBA ili možda dolazite u Evropu?

- Kao trener pratim i evropsku košarku, ali sada sam srećan u Sakramentu. To je mlad i ambiciozan tim. Takođe, otvoren sam i za nove opcije koje će mi omogućiti dalji razvoj kao treneru. Dakle, ništa ne bih isključio.

Koji tim igra po vašem ukusu?

- Teško je reći... Ključni igrači pomažu da se odabere najbolja taktika i stil igre. Tim će igrati brže ili sporije zavisno od njih. Trener mora biti spreman da se prilagodi snagama koje ima na raspolaganju.

Šta mislite o izjavi Svetislava Pešića da je NBA šou, a da Evroliga ima veći takmičarski nivo?

foto: EPA/Alejandro Garcia

- Pešića izuzetno poštujem, on je jedan od najuspešnijih evropskih trenera. Ali NBA ostaje neprikosnovena trenutno u svim aspektima: marketinškom, organizacionom, finansijskom... Najbolji igrači nastupaju u NBA, a ostali teže da dođu u SAD i zaigraju u NBA. Niko ne krije da NBA ima taj sportsko-zabavni karakter, jer u suprotnom ne bi ostvarila toliki profit. Dakle, uz puno poštovanje prema Pešiću, iako nisam lično čuo tu njegovu izjavu, prerano je porediti Evroligu sa NBA.

Šta biste poželeli ljubiteljima košarke u ovo teško vreme?

- Sjajno pitanje. Drago mi je da koristim ovu priliku da poželim svima dobro zdravlje i molim vas da poštujete pravila koje od vas traže Vlade i lekari. Budite strpljivi, mentalno i fizički snažni da biste preživeli ovo teško vreme. Siguran sam da će ovo uskoro biti iza svih nas, a mi ćemo se vratiti poslu i velikoj košarci

D. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track