PREKINULA BLISTAVU KARIJERU DA GA OSLOBODI IZ ZATVORA: Košarkašica se udala za čoveka koji je nevin robijao 23 GODINE!
Foto: Instagram

OVO NEMA NI U HOLIVUDU

PREKINULA BLISTAVU KARIJERU DA GA OSLOBODI IZ ZATVORA: Košarkašica se udala za čoveka koji je nevin robijao 23 GODINE!

Košarka -

Proveo je 23 godine u zatvoru zbog zločina koji nije počinio, a onda je slavna košarkašica uzela stvari u svoje ruke...

Jedna od najboljih košarkašica svih vremena, Amerikanka Maja Mur (31), nedavno je objavila da se venčala sa Džonatanom Ajronsom (39), čovekom koji je čak 23 godine proveo iza rešetaka zbog ubistva koje nije počinio.

Dvostruka olimpijska šampionka, dvostruka prvakinja sveta, košarkašica koja je četiri puta osvajala WNBA ligu, dva puta Evroligu, bila MVP lige i tri puta MVP All Star-a... Devojka koja je osvojila sve što se moglo osvojiti i koju bi svaki veliki klub oberučke prihvatio u svoj tim, odlučila je da propusti sezonu kako bi pomogla čoveku koji je osuđen na 50 godina zatvora.

foto: AP

Borba za Džonatanov život za nju je bila bitnija od košarke i karijere.

Nije ubacivala koševe i ređala uspehe na terenu, ali je zabeležila najveću pobedu u životu. Uspela je da oslobodi čoveka koji je da oslobodi Džonatana!

Nikada se nije dogodilo da se jedan sportista na svom vrhuncu odrekne karijere kako bi se borio za pravdu. Maja je to učinila.

Maja je upoznala Ajronsa kada je imala 18 godina, a on 27. Tada je bilo jasno da je Amerikanka košarkaško čudo. Blistala je na koledžu i pred njom je bila sjajna budućnost. Džonatan je zbog toga bio skeptičan, mislio je da Maja neće ostati u njegovom životu. Međutim, ona je redovno održavala kontakt s njim. Slala mu je pisma i knjige, dolazila u posete kad je bila slobodna... Bili su kao porodica, a sada to stvarno i jesu.

Maja je postala smisao njegovog života. Bila je njegov anđeo čuvar, njegova nada...

See you on GMA in the morning! #winwithjustice

A post shared by Maya Moore (@mooremaya) on

Ajrons je rođen u siromašnoj porodici. Imao je samo 16 godina kada je počinjen zločin za koji je osuđen na 50 godina zatvora. Optužen je za provalu i pokušaj ubistva vlasnika kuće u Sent Luisu. Iako nije bilo svedoka, njegovih otisaka prstiju, DNK, bilo kakvih dokaza koji bi ga povezali sa zločinom, proglašen je krivim. Tužilac je tvrdio da je priznao provalu, a njegov advokat je to poricao. Policajac koji je ispitivao Ajronsa nije snimao ispitivanje, a rekao je da je Džonatan priznao zločin. On zbog bolesti nije mogao da svedoči na sudu. Iako ga ništa nije povezivalo sa mestom zločina, za Ajronsa je bilo kobno to što je tog dana viđen sa pištoljem u tom kraju.

Sudili su mu kao odrasloj osobi, a porota koja ga je okrivila bila je sastavljena isključivo od belaca.

Džonatan je kao mladić bio član hora koji je vodio Majin otac. Članovi njene porodice bili su uključeni u humanitarni rad u zatvoru, pa je Maja 2007. godine upoznala Ajronsa. Posećivala ga je godinama, vremenom su postali prijatelji, a sada se iz velikog dugogodišnjeg prijateljstva rodila ljubav.

Amazed at the new AJXXXIII! #PrepareToFly

A post shared by Maya Moore (@mooremaya) on

Borba za njegovu slobodu dugo je trajala, ali trud se isplatio.

"Osećam da konačno mogu da živim život. Slobodan sam, blagosloven sam, samo želim da živim život dostojan Božje pomoći. Zahvaljujem se svima koji su me podržavali, posebno Maji i njenoj porodici", rekao je Ajrons odmah po puštanju na slobodu.

Ključni dokaz za njegovo puštanje na slobodu bili su otisci prstiju koji su pronađeni na unutrašnjoj strani vrata opljačkane kuće. Oni nisu pripadali ni Ajronsu ni žrtvi. Zanimljivo, tužilaštvo ovaj dokaz nije navodilo u prvom suđenju nesrećnom Džonatanu.

"Sjajan je osećaj kad vidiš rezoltat koji je došao kao posledica tvog rada. Osećaj je kao da smo podigli u vis trofej za osvajanje prvenstva", rekla je Maja nakon presude.

Maja je žrtvovala karijeru kako bi se maksimalno posvetila borbi za oslobađanje Ajronsa. Zahvaljujući ovom gestu postala je verovatno najveći borac za pravdu među sportistima u istoriji.

Nema sumnje da će ova neverovatna ljubavna priča poslužiti kao scenario za jedno holivudsko ostvarenje.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track