U ITALIJI ČETIRI, U SRBIJI NIJEDNA Italijani objavili novu knjigu o Predragu Daniloviću FOTO, VIDEO
Foto: EPA/LOUISA GOULIAMAKI

Legenda

U ITALIJI ČETIRI, U SRBIJI NIJEDNA Italijani objavili novu knjigu o Predragu Daniloviću FOTO, VIDEO

Košarka -

Italijani ne zaboravljaju Predraga Danilovića, posebno navijači Virusa iz Bolonje!

O legendarnom košarkašu se i dan-danas pišu knjige i snimaju filmovi, pa je tako nedavno na Apeninima objavljena i četvrta knjiga u kojoj je Srbin glavni junak.

"Šut za četiri" naziv je dela italijanskog autora Darija Ronculija, koji je iz svog ugla ispričao storiju o igraču koji je ostavio najveći trag u nekada najkošarkaškijem gradu Evrope.

foto: Printscreen

Naravno, u centru pažnje je čuveni i nezaboravni šut preko Dominika Vilkinsa u derbiju protiv gradskog rivala Fortituda.

Tog 31. maja 1998. Danilović je izveo potez koji je zauvek ostao urezan u istoriju evropske košarke. U petom meču finala italijanske lige uradio je nemoguće - na četiri poena razlike za rivala pogodio je dalekometnu trojku uz faul, realizovao dodatno bacanje i odveo meč u produžetak, a kasnije, u tih pet minuta, Virtus (tadašnji Kinder) osvojio je možda i najslađu titulu u istoriji.

Ronculi je u detalje ispričao sjajnu priču o godini u kojoj su se najveći klupski derbiji odigrali čak deset puta, od toga je sedam završeno na jednu loptu. A sve u poslednjoj sekundi, o igraču koji je imao hrabrosti da uputi loptu ka košu za biti ili ne biti.

Mnogi se slažu da je to mogao da uradi samo Saša i niko više. - Iako mnogi misle da je o tome sve rečeno, iako ste možda bili na tom meču i videli sve, i te kako ima mnogo toga neispričanog o košarkaškom fenomenu koji se viđa samo jednom. Bila je to sezona vredna života - napisao je u recenziji knjige Flavio Trankilo.

Italijani pišu i snimaju, a u Srbiji ništa

Predrag Danilović i dalje je najtrofejniji srpski košarkaš, a interesantno je da o njemu Italijani pišu knjige, snimaju filmove, dok u Srbiji još nema izdanja koje bi obuhvatilo njegovu sjajnu karijeru. U Italiji je objavljeno i nekoliko dokumentarnih filmova, a od knjiga valja izdvojiti biografiju "Ja, Saša" autora Sandre Skalere i Marka Đudetija.

foto: Printscreen

31. maj 1998, Kinder - Fortitudo

Šta je Saša uradio u antologijskom meču

* pogodio šut uz faul Vilkinsa

* pogodio dodatno bacanje za produžetak

* igrao 43 minuta, ubacio 20 poena

* proglašen MVP finala i sezone

Kurir sport / Predrag Gajić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track