ZLATNA ZVEZDICA! Maša je budućnost srpske košarke: Upoznajte evropsku šampionku koja sa Zvezdom piše nove stranice istorije!
Foto: Privatna Arhiva, FIBA

intervju

ZLATNA ZVEZDICA! Maša je budućnost srpske košarke: Upoznajte evropsku šampionku koja sa Zvezdom piše nove stranice istorije!

Košarka -

Upoznajte Mašu, mladu srpsku košarkašicu koja sa Zvezdom pomera granice.

Crvena zvezda je sinonim za uspeh ženske košarke u Srbiji.

Srpski klub pod trenerskom palicom iskusnog Dragana Vukovića godinama unazad beleži fantastične rezultate. Crveno-bele košarkašice osvojile su četiri šampionske titule u poslednjih pet godina, trenutno su lideri u Ženskoj ligi Srbije i na dobrom su putu da ponovo podignu trofej namenjen najboljoj ekipi u našoj zemlji.

Maša Janković
foto: KKŽ Crvena Zvezda

Sjajni rezultati na domaćoj sceni nagrađeni su učešćem u Evrokupu, tako su popularne "Zvezdice" posle 12 godina pauze dobile priliku da zasijaju i u Evropi.

Odmah su napravile podvig i premašile sva očekivanja ovdašnje javnosti. Crveno-bele su bile jedna od četiri najbolje trećeplasirane ekipe u grupnoj fazi takmičenja i uspele su da prođu u plej-of. Nažalost, na startu nokaut faze "naletele" su na aktuelnog šampiona Evrokupa, ekipu Valensije, koja je u ovom momentu bila nepremostiva prepreka za srpski tim.

Maša Janković
foto: KKŽ Crvena Zvezda

Međutim, porazi od moćnog španskog tima nisu uspeli da pokvare sjajan utisak koji su košarkašice Zvezde ostavile u Evropi.

Jedna od najzaslužnijih za neverovatne rezultate slavnog srpskog kluba je mlada srpska košarkašica Maša Janković (21), perspektivna reprezentativka Srbije, koja je poptunu afirmaciju stekla upravo u crveno-belom dresu.

Ova izuzetno talentovana košarkašica je ekskluzivno za Kurir pričala o svojim počecima, Crvenoj zvezdi, Evokupu, reprezentaciji Srbije, čuvenom balkonu.

Maša je košarkašku karijeru započela u rodnom Vrbasu, nakon toga usledio je kratak boravak u Novom Sadu, a onda je stigao poziv koji se ne odbija, poziv Crvene zvezde, čiji dres sa ponosom nosi poslednje tri sezone.

Maša Janković
foto: KKŽ Crvena Zvezda

"Ovo mi je treća sezona u Zvezdi i jako sam zadovoljna uslovima i radom u klubu. Zvezda je godinama najbolji klub u Srbiji i drago mi je što imam priliku da je predstavljam. Svake godine nam je cilj da budemo prvi u ligi i da napredujemo kao ekipa", kaže Maša.

Srbija je posle osam godina pauze konačno imala predstavnika u jednom od najjačih evropskih takmičenja.

"Zadovoljna sam rezultatima koje je moj tim ostvario u Evropi. Kao jedna od najmlađih ekipa u Evrokupu bili smo dostojan rival svima, međutim, na kraju je presudilo iskustvo koje drugi imaju", ističe 21-godišnja košarkašica.

Maša je sa 15 postignutih poena po meču bila lider crveno-belih u Evrokupu, međutim, ova skromna Vrbašanka ne pridaje poseban značaj individualnom učinku.

"Bitno mi je da napredujem iz utakmice u utakmicu i smatram da uvek može bolje".

Maša Janković
foto: FIBA

Sjajne igre u Zvezdi Mašu su preporučile selektorki naše seniorske reprezentacije Marini Maljković, pa je ova sjajna košarkašica bila deo tima koji je letos u Valensiji osvojio zlato na Evropskom prvenstvu. Maša je bila jedina igračica iz domaćeg šampionata koja je uspela da izbori mesto među 12 veličanstvenih.

Maša Janković
foto: Privatna Arhiva

"San mi je bio da igram za seniorsku reprezentaciju i ovog leta se ostvario. Velika je čast braniti bolje naše zemlje i biti sa devojkama koje su mnogo uradile za žensku košarku u Srbiji", kaže Jankovićeva i dodaje:

"Mnogo mi je značio rad sa saigračicama koje imaju mnogo više iskustva od mene, mnogo sam naučila od njih i selektorke Marine i nadam se da ću i ja jednog dana biti mentor mlađim devojkama koje ulaze u reprezentaciju".

Doček za pamćenje

Više puta smo čuli priču o čuvenom balkonu i neverovatnom osećaju koji naši sportisti dožive dok se nalaze na njemu.

Maša je nakon osvajanja evropske krune imala sreću da doživi taj neverovatan osećaj.

Maša Janković
foto: Starsport©

"San svakog sportiste je da izađe na balkon nakon osvajanja medalje. Za mene je to bio najlepši trenutak u životu. Teško je to opisati rečima... Ja sam plakala, naravno, od sreće. Tada sam tek postala svesna koliki uspeh smo postigli i koliko to našim ljudima znači. Prelepe uspomene", ističe Maša.

Maša Janković
foto: Privatna Arhiva

Maša će do kraja života pamtiti 2021. godinu, za nju to je bila godina iz snova...Osvojila je sa Zvezdom prvu seniorsku titulu u karijeri i postala šampionka Evrope sa Srbijom, a ova ambiciozna sportiskinja ima velike planove i godini koja dolazi.

Maša Janković
foto: Privatna Arhiva

"Naravno, najvažnije mi je da budem zdrava i da me zaobiđu povrede. Prvi cilj je da sa reprezentacijom u februaru izborimo plasman na Svetsko prvenstvo. Nakon toga sledi borba za Kup i titulu prvaka Srbije. Volela bih da sa Zvezdom osvojim oba trofeja", poručila je Maša.

Maša Janković
foto: Starsport©

Leksikon

Tvoj idol je?

Maša: Moji košarkaški idoli su Sonja Vasić i Bogdan Bogdanović.

Tvoj najverniji navijač?

Maša: Porodica mi pruža najveću podršku! Tata i brat su mi najverniji navijači, uvek me savetuju i prate.

Koju osobinu najviše ceniš kod sebe?

Maša: Upornost! Posle dve teške povrede sam se vratila i smatram da to ne bih uspela da nisam bila istrajna i uporna.

Šta bi volela da promeniš kod sebe?

Maša: Volela bih da budem manje samokritična.

Šta bi bila da nisi košarkašica?

Maša: Volela bih da sam uz košarku mogla da studiram i arhitekturu, pa da odem maminim stopama.

Maša Janković
foto: FIBA

Ime i prezime: Maša Janković

Mesto rođenja: Vrbas

Godina rođenja: 2000.

Klub: Crvena zvezda

Pozicija: Krilni centar

Kurir sport/ Jovana Marković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track