POKLONITE SE KRALJU KOŠARKE! Ovakve brojke SVET DO SADA NIJE VIDEO: Čudesnog Srbina 31 poen deli od istorije! NESTVARNA DOMINACIJA
Foto: Profimedia, EPA, AP

BRUTALNE BROJKE

POKLONITE SE KRALJU KOŠARKE! Ovakve brojke SVET DO SADA NIJE VIDEO: Čudesnog Srbina 31 poen deli od istorije! NESTVARNA DOMINACIJA

Košarka -

Maestralni srpski košarkaš Nikola Jokić grabi ka novoj MVP tituli u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu.

Somborac igra sezonu iz snova, svakodnevno pomera granice i beleži brojke koje do sada nisu viđene u ovom sportu.

Verovali ili ne, Nikoli nedostaje samo 31 poen da postane prvi i jedini igrač u istoriji NBA lige koji je u jednoj sezoni uspeo da zabeleži minimum 2000 poena, 1000 skokova i 500 asistencija! S obzirom na to da su Denveru ostala još dva meča do kraja regularnog dela sezone, nema sumnje da će srpski košarkaški genije ostvarti cilj i ispisati istoriju ove igre.

Sezona 2021/22.

Poeni: 1.969

Skokovi: 1.003

Asistencije: 578

* Do kraja regularnog dela Nagetsi imaju još dve utakmice.

Pojedini američki mediji smatraju da bi ovo neverovatno dostignuće trebalo da garantuje Srbinu novo MVP priznanje, jer je istorijski značaj izuzetno važan aspekt kada se dodeljuje ova prestižna nagrada.

Ono što posebno ipresionira je činjenica da je centar Denvera među 10 najboljih igrača u ligi u najvažnijim statističkim kategorijama (postignuti poeni, skokovi, asistencije.

Međutim, ni to nije sve. Prema "Win Shares per 48 minutes" Jokić je ubedljivo najbolji. Reč je o parametru koji prikazuje učinak igrača na terenu za 48 minuta. Zanimljivo, u poslednjih 10 sezona, čak devet puta MVP priznanje pripalo je košarkašu koji je baš u ovoj kategoriji bio najuspešniji. To se jedino nije dogodilo 2017. godine kada je Rasel Vestbruk oborio rekord po broju tripl-dablova u sezone, a kad smo već kod tripl-dablova, Nikola ih ima najviše ove sezone.

Nikola Jokić
foto: Profimedia

Činjenice jasno govore da je Jokić bio najbolji igrač tokom čitave sezone i praktično sam je nosio Nagetse na svojim leđima. Kada je on na parketu Denver igra fantastično, kada ga nema u igri, tim iz Kolorada je statistički gledano jedan od najgorih u poslednjih 20 godina, jer ako sklonite Jokića sa parketa, Nagetsi imaju najgori ofanzivni i defanzivni rejting u ligi! Zahvaljujući iskljuivo Srbinu sada sigurno gaze ka plej-ofu, bez Džamala Mareja i Portera Juniora potpuno neočekivano nalaze se na odličnom šestom mestu Zapadne konferencije.

Istina, Janis Adetokumbo i Džoel Embid takođe imaju sjajne sezone, ali budimo realni, Nikola je za njih druga dimenzija i ako "preko bare" postoji imalo pravde, Srbin će ponovo biti MVP najjače košarkaške lige na planeti.

Kurir sport

Bonus video:

04:24

Marketinški i sportski stručnjak smatra da je Nikola Jokić uradio mnogo za imidž Srbije i evropskih košarkaša

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track