FIFA UPUTILA VAŽAN APEL PRED POČETAK MUNDIJALA: Nemojte dozvoliti da se fudbal uvuče u svaku ideološku ili političku borbu
Foto: EPA/Noushad Thekkayil

KATAR 2022

FIFA UPUTILA VAŽAN APEL PRED POČETAK MUNDIJALA: Nemojte dozvoliti da se fudbal uvuče u svaku ideološku ili političku borbu

Mundijal 2022 -

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) apelovala je na učesnike predstojećeg Svetskog prvenstva u Kataru da se "fokusiraju na fudbal" i ne dopuste da sport bude uvučen "u ideološke ili političke borbe".

"Znamo da fudbal ne egzistira u vakuumu i svesni smo izazova i poteškoća političke prirode koji postoje širom sveta", navodi se u pismu nacionalnim savezima koje su potpisali predsednik FIFA Đani Infantino i generalna sekretarka te organizacije Fatma Samura, a u koje je Bi-Bi-Si (BBC) imao uvid.

"Ali, nemojte dozvoliti da se fudbal uvuče u svaku ideološku ili političku borbu koja postoji", dodaje se u pismu.

Katar 2022
foto: Profimedia

Naveli su da se u Fifi trude da "poštuju sva mišljenja i uverenja, bez davanja moralnih lekcija ostatku sveta".

"Nijedan čovek, nijedna kultura, nijedna nacija nije 'bolja' od druge. Taj princip je kamen temeljac uzajamnog poštovanja i nediskriminacije. To je takodje jedna od osnovnih vrednosti fudbala. Zato, hajde da svi to zapamtimo i dopustimo fudbalu da zauzme centralno mesto", piše u pismu, prenosi BBC.

"Imamo jedinstvenu priliku da poželimo dobrodošlicu i zagrlimo svakog, bez obzira na poreklo, veru, pol, seksualnu orijentaciju ili nacionalnost", dodaje se.

Ovoj apel Fife usledio je nakon što su stigle brojne kritike na račun Katara, domaćina Svetskog prvenstva koje počinje 20. novembra. Katar je kritikovan zbog stava o istopolnim odnosima, stanja ljudskih prava, kao i tretmana radnika migranata.

(Kurir sport/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja