02:36

Lusail stadion: Na velelepnoj građevini Srbija i Brazil igraju u četvrtak

KATAR 2022

POSLEDNJA REČ ARHITEKTURE: Pogledajte Lusail stadion - velelepnu građevinu na kojoj će Srbija odigrati meč protiv Brazila (VIDEO)

Mundijal 2022 -

Svetsko prvenstvo u fudbalu, igraće se u Kataru, na osam stadiona. Ovaj Mundijal nije jedinstven samo po vremenu u kom se održava već i po objektima, koji će imati maksimalne uslove za uživanje, kako fudbalera, tako i navijača koji se nađu na tribinama.

Centralni objekat Mundijala je stadion Luisal koji svojim izgledom objedinjuje fudbal i artihektonsku istoriju. Izgradnja je započela 11. aprila 2017, a završena je u aprilu 2021. godine a otvoren je 22. novembra 2021. godine.

Dizajn odražva ručno rađene činije pronađene širom arapskog i islamskog sveta tokom uspona civilizacije, dok interakcije svetlosti odražavaju fanarske lampe u regionu.

Kako vreme prolazi, zlatni eksterijer će izbledeti replicirajućii stare metalne rukotvorine kako bi mesto oživelo kulturnim karakterom. Stadion će biti domaćin devet utakmica, uključujući i finale prvenstva.

Tokom Svetskog prvenstva, kapacitet će biti 80.000 mesta, a po okončanju takmičenja polovina sedišta će biti uklonjena.

Srbija će prvi meč na ovogodišnjem Mundijalu odigrati na ovom stadionu, i to protiv Brazila, a taj duel zakazan je za četvrtak od 20 časova.

(Specijalni izveštači iz Katara: Dejan Ignjatović, Aleksandar Radonić i Dado Đilas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track