KURIR ANALIZA: Šta možemo da očekujemo od Švajcaraca?! Poznato od koga Orlovima preti najveća opasnost!
Foto: Profimedia

KATAR 2022

KURIR ANALIZA: Šta možemo da očekujemo od Švajcaraca?! Poznato od koga Orlovima preti najveća opasnost!

Mundijal 2022 -

Sudbina je i dalje u našim rukama, i dalje imamo velike šanse za plasman u narednu rundu Svetskog prvenstva.

Da bi Orlovi režirali veliki podvig, potrebno je da u petak pobede selekciju Švajcarske, i naravno, da Kamerun ne napravi megasenzaciju protiv moćnog Brazila.

Ponovo ćemo gledati epski duel, sudar dveju reprezentacija koje imaju jedan cilj, a to je prolaz dalje. Takvu situaciju smo imali i 2018. godine u Rusiji, međutim popularne "Sajdžije" su tada slavile rezultatom 2:1, pa se nadamo da Orlovi ovog puta pripremaju osvetu.

Kada je reč o našem narednom protivniku, radi se o prilično drugačijem timu u odnosu na onaj od pre četiri godine. Dosta podmlađen sastav, uz nekoliko iskusnih igrača, sa novim selektorom koji je uneo potrebnu, svežu krv u tim. Murat Jakin je odlaskom u Katar već dosta uradio, međutim tu Švajcarci ne žele da se zaustave, pa im motivacija za još veće uspehe zasigurno ne manjka.

Švajcarska
foto: Profimedia

Švajcarci su poznati prvenstveno po jedinstvu, takav kolektivni duh ima retko koja reprezentacija, a kvalitet pojedinaca u timu je neosporan. Iako nemaju nijednu super zvezdu, kao tim fenomenalno funkcionišu. U poslednje četiri godine, mnogo favorita su uspeli da bace na kolena, podsetimo, u osmini finala na Evropskom prvenstvu eliminisali su Francusku, sa Nemcima i Špancima su remizirali, dok su Belgiji dali pet pogotka.

Dobro su uigrani kao tim - Šaćiri, Džaka, Rodrigez, Šer, Zomer jedni druge poznaju kako dišu, već dugo godina igraju zajedno i to je jedan od njihovih X faktora. Nakon reforme igračkog kadra, na mesto igrača koji su otišli u penziju došli su Akandži, Embolo, Zakari - dobili su šansu, i prvi utisak je da su je već na najbolji način i iskoristili.

Najveći uspeh

Švajcarci su dva puta ostvarili plasman u četvrtfinale, a poslednji put to se desilo davne 1954. godine na Svetskom prvenstvu koje se održalo upravo u Švajcarskoj.

Od odbrane sve kreće, sredina terena se ne preskače, pa kroz posed pokušavaju da stvaraju šanse opasne po gol protivnika. Zadnja linija veoma dobro funkcioniše, na čelu sa iskusnim golmanom Janom Zomerom koji je nebrojano puta do sad vrhunskim bravurama sačuvao svoj gol i doneo vredne bodove svom timu.

O veznom redu ne treba trošiti reči, kostur tima predstavlja Granit Džaka, koji ove godine u dresu Arsenala igra najbolji fudbal u životu. U ofanzivnoj liniji tu su između ostalog Đerdan Šaćiri, kao i brzonogi Ruben Vargas koji u svakom momentu mogu da naprave ozbiljan problem protivniku. U špicu je isturen Brel Embolo, napadač Monaka, sa fenomenalnim osećajem za gol.

Švajcarska
foto: Profimedia

"Sajdžije" su u Kataru odigrale dve veoma dobre utakmice, protiv respektabilnih protivnika. U prvom kolu je savladan Kamerun, dok je u drugom upisan poraz od Brazila, međutim Švajcarci su se i u tom meču dobro držali, sve do 83. minuta kada je Kazemiro postigao pobedonosni gol za svoj tim.

Selektor Švajcaraca Murat Jakin na raspolaganju ima sve igrače, problemi sa povredama u timu ne postoje, i spreman je da u punom sastavu i sa svim mogućim oružjima napadne četu Dragana Stojkovića.

Kurir sport / A.R.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track