PRSATA ARGENTINKA I TRADICIONALNA ARAPKINJA: Neverovatna scena u Dohi, sudar svetova i civilizacija na Mundijalu u Kataru
Foto: Kurir Sport

glavna ulica

PRSATA ARGENTINKA I TRADICIONALNA ARAPKINJA: Neverovatna scena u Dohi, sudar svetova i civilizacija na Mundijalu u Kataru

Mundijal 2022 -

Neverovatna scena u glavnoj ulici u Dohi. I tona zimskih 32 stepena. Sudar dve civilizacije, dva sveta.

Argentina, Katar 2022
foto: Kurir Sport

Mesto dešavanja ove neobične priče je Suk Vakif, najprometnija ulica u Dohi, načičkana brojnim restoranima, te prodavnicama mešovite robe, gde možete pronaći sve od igle do lokomotive. Zapažamo dve žene, jednu obučenu po savremenim standardima modernog zapadnog sveta, sa izraženim grudima i majicom na bretele, drugu u tradicionalnoj odeći za ovo podneblje ispod koje joj se samo naziru oči.

Obe su približnih godina, nemaju više od 35 godina. Prva je Argentinka, kojoj po rukama vidimo da ništa teže od kašike u životu nije uzela. Druga je Kataranka, koja pored slikanja kanom po ženskim rukama sigurno radi i neke dodatne poslove. Zaintrigiralo nas je baš sve to, ali i slikanje kanom. Nalazimo se u Kataru, gde se tokom Svetskog prvenstva sudaraju civilizacije iz celog sveta.

Argentina, Katar 2022
foto: Kurir Sport

Zamolili smo Argentinku i pitali, da li smemo da je uslikamo. Tačnije tetovažu kanom na ruci. Pristala je bez problema, čak nam je i ponosno pokazala ono zbog čega je izgubila skoro sat vremena. Zadovoljno se osmehnula, dok nam je njena drugarica koja je sedela pored objasnila da se "smorila" čekajući je.

Sa druge strane, Kataranki nismo mogli da vidimo izraz lica, jer je nosila tradicionalnu odeću za ženu sa ovog podneblja. Međutim, bila je zadovoljna. Uspela je da napalti još jedno svoje remek delo, a ko zna koliko ih napravi za dan, na paklenih 32 stepena u Dohi. A, cena je neverovatnih 30 rijala, a to vam je oko osam evra.

Argentina, Katar 2022
foto: Kurir Sport

I to je Katar danas, tokom Mundijala. Fudbal je opet ujedinio i spojio ljude.

Arapska tradicija

Tetovaže koje donose sreću

Slikanje kanom je tradicija u arapskom svetu. Tako žene oslikavaju ruke kao deo predačkog obreda koji treba da im donese sreću pred svadbenu ceremoniju. Prema predanju, kako nam rekoše u Dohi, tetovaže predstavljaju magiju koja služi da ih zaštiti od uroka i obezbedi im sreću i plodnost u novom domu.

Specijalni izveštači Kurira iz Katara: Aleksandar Radonić, Dejan Ignjatović i Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track