ONI ĆE NAJVIŠE PROFITIRATI OD MUNDIJALA: Cena ovih PET fudbalera će basnoslovno SKOČITI zbog dobrih igara u Kataru
Foto: Adam Davy / PA Images / Profimedia

KATAR 2022

ONI ĆE NAJVIŠE PROFITIRATI OD MUNDIJALA: Cena ovih PET fudbalera će basnoslovno SKOČITI zbog dobrih igara u Kataru

Mundijal 2022 -

Kao i svako veliko takmičenje, ovogodišnje Svetsko prvenstvo u fudbalu izrodilo je brojne junake i tragičare.

Neki su ispunili očekivanja, neki su razočarali, a jedna grupa fudbalera predstavljala je pravo otkrovenje. Za neke od njih većina prosečnih pratilaca fudbala nikada nije ni čula ili su bili u senci nekih drugih zvezda iz svojih klubova.

Međutim, Mundijal sam po sebi predstavlja veliki svetski izlog i šansu za mnoge, a oni koji to iskoriste na najbolji način, po završetku istog obično odlično naplate svoje dobre partije. U Kataru se istaklo više njih, a mi smo izdvojili top 5 igrača čija cena će nakon Svetskog prvenstva drastično da poraste ili je već porasla.

ENCO FERNANDEZ, ARGENTINA

Fudbaler Benfike kandidat je za jedan od najbržih uspona u karijeru u savremenoj eri fudbala. Za mnoge koji ne prate portugalsku ligu ili nastupe Benfike u Ligi šampina, on je predstavljao samo jednog od mnogobrojnih argentinskih talenata koji pokušava da napravi solidnu karijeru u Evropu.

Međutim, za manje od pola godine od dolaska u Evropu, ovaj 21-godišnjak pokazao je da se radi o potencijalno jednom od najboljih defanzivnih veznih igrača u narednih deset godina.

Fantastične partije u dresu Benfike, koja ove sezone dominira kako u Portugalu tako i u Evropi, Enco Fernandez je nastavio u Kataru. A na početku nije delovalo da će biti tako.

Na prvoj utakmici koju je Argentina izgubila od Saudijske Arabije, Fernandez je ušao u igru u 59. minutu. Njegovim ulaskom defanziva "gaučosa" se stabilizovala, ali to nije bilo dovoljno da se izvuče bolji rezultat.

Argentina
foto: Adam Davy / PA Images / Profimedia

Protiv Meksika je takođe počeo meč sa klupe, ali ovaj put ishod je bio znatno drugačiji. Nema dileme da je to bio jedan od prelomnih trenutaka na ovogodišnjem Mundijalu. Mladi fudbaler Benfike ušao je u igru u 57. minutu, sedam minuta kasnije Mesi je postigao vodeći gol za Argentinu, a Enco je golom u 87. minutu potvrdio pobedu svog tima. Sve što se u nastavku desilo je istorija, a Argentina je stigla do finala.

Vrednost Enca Fernandeza pre Mundijala iznosila je 35 miliona evra, a već se pominje da je tokom prvenstva zaključio predugovor sa Liverpulom. Otkupna klauzula koju ima u ugovoru sa Benfikom iznosi 106 miliona evra, a nema sumnje da najveći klubovi neće imati problem sa isplatom ove cifre. Liverpul je očigledno prvi stao u red.

HULIJAN ALVAREZ, ARGENTINA

Još jedan mladi Argentinac koji je obeležio Mundijal je fudbaler Mančester sitija, Hulijan Alvarez. Ovaj napadač takođe nije u početku bio u prvom planu Lionela Skalonija, ali kako je prvenstvo odmicalo tako je postajao sve važnija karika, a njegovi golovi i uticaj na igru jedan su od glavnih razloga što je Argentina stigla na korak do titule prvaka sveta. Četiri postignuta gola i borba za zlatnu kopačku Mundijala dovoljno govore.

On je ovog leta stigao u Evropu, ali nije uspeo previše da se istakne s obzirom da ima jaku konkurenciju Mančester sitiju u vidu Erlinga Halanda. I pored toga, uspeo je da postigne tri gola u Premijer ligi i dva u Ligi šampiona, te tako pokaže da nije doveden samo da bi bio rezerva.

Vrednost ovog 22-godišnjaka pre Mundijala procenjena je na 32 miliona evra, a nema sumnje da će nova procena na kraju kalendarske godine biti znatno veća.

Hulijan Alvarez
foto: Sports Press Photo / ddp USA / Profimedia

AZEDIN UNAHI, MAROKO

Maroko predstavlja verovatno najlepšu priču Svetskog prvenstva u Kataru, a jedan od glavnih junaka te priče je Azedin Unahi.

Malo ko je čuo za ovog fudbalera pre Mundijala, na koji je došao kao fudbaler francuskog Anžea, ali defanzivni veznjak Maroka sjajnim partijama u dresu nacionalnog tima prosto je primorao mnoge da ga "upoznaju".

Procenjena vrednost ovog 22-godišnjeg fudbalera pre Mundijala iznosila je svega 3,5 miliona evra, a sad se govori o interesovanju Lestera, Barselone i mnogih drugih. Pominju se cifre od preko 40 miliona evra obeštećenja.

Azedin Unahi
foto: KARIM JAAFAR / AFP / Profimedia

SOFJAN AMRABAT, MAROKO

Možda i najbolji fudbaler Maroka na ovogodišnjem Mundijalu je defanzivni vezni Fjorentine, Sofjan Amrabat.

Odigrao je svaki minut na prvenstvu, i zajedno sa Unahijem jedan je od najzaslužnijih za činjenicu da je Maroko do polufinala primio samo jedan gol. Brojni hvalospevi su ispisani o igrama ovog 26-godišnjaka, a to svakako nije promaklo najboljim evropskim klubovima.

Procenjena vrednost Amrabata pre puta u Katar bila je 10 miliona evra, a sad se pretpostavlja da ga Fjorentina neće pustiti ispod 30 miliona evra obeštećenja. Sam igrač je u jednoj izjavi poručio da nije previše zainteresovan da napusti Firencu.

Maroko, Francuska
foto: CHRIS BRUNSKILL / UPI / Profimedia

JOŠKO GVARDIOL, HRVATSKA

Poslednji ali ne najmanje značajan na ovoj listi je mladi štoper reprezentacije Hrvatske, Joško Gvardiol.

O njegovim kvalitetima naširoko se govorilo i pre Svetskog prvenstva, ali pažnju šire javnosti zaokupio je odličnim partijama u Kataru. Ovaj 20-godišnjak posebno se istakao jednom intevencijom u završnici utakmice protiv Belgije u grupnoj fazi, kada je verovatno spasio svoj tim ispadanja.

Procenjena vrednost ovog fudbalera pre Mundijala iznosila je 60 miliona evra, a sada se pominje interesovanje Mančester sitija i cifra od 110 miliona evra na ime obeštećenja njegovom klubu, Lajpcigu.

Joško Gvardiol
foto: Profimedia

S obzirom da izbor nije bio nimalo lak, na kraju ćemo pomenuti još neke igrače koji bi bez problema mogli da se nađu na ovoj listi:

Kodi Gakpo, Holandija, PSV, 23 godine

Dominik Livaković, Hrvatska, Dinamo, 27 godina

Gonzalo Ramos, Portugal, Benfika, 21 godina

Najef Agerd, Maroko, Vest Hem, 26 godina

Ricu Doan, Japan, Frajburg, 24 godine

Mohames Kudus, Gana, Ajaks, 22 godine

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track