ANALIZA PEŠIĆEVIH ORLOVA: Ko nas je oduševio, od koga očekujemo više i šta je najveći problem?
Foto: KSS

KURIROV SKENER

ANALIZA PEŠIĆEVIH ORLOVA: Ko nas je oduševio, od koga očekujemo više i šta je najveći problem?

Mundobasket -

Bliže se početak Mundobasketa, pa je pravo vreme da podvučemo crtu i načinimo presek stanja u reprezentaciji Srbije

Selektor Svetislav Pešić imao je ogromnih problema u sastavljanju tima, s obzirom da nije mogao da računa na nekoliko bitnih igrača na čelu sa prvom zvezdom Nikolom Jokićem. Kada je izašao spisak košarkaška, javnost je sa nestrpljenjem čekala da vidi kako će izgledati novi tim Srbije.

Na startu priprema Srbija je ostvarila dve pobede iza zatvorenih vrata protiv Bosne i Poljske, ali detalji sa meča nisu bili poznati javnosti. Nakon toga konačno su usledile i prve javne provere na tradicionalnom "Akropolis kupu" u Atini, nakon kojih smo dobili odgovore na mnoga pitanja koja su nas mučila i uspeli da stvorimo određenu sliku.

Pešić, Svetislav Pešić
foto: Starsport©

Pobeda protiv Grčke pokazala je putokaz Srbiji, a poraz od Italije ogolio je boljke i ukazao na probleme koje moramo ispraviti do starta Svetskog prvenstva.

Nažalost, imali smo priliku da se uverimo da igra Srbije naviše škripi na poziciji plejmejkera. Uz Jovića koji nije potpuno spreman i Avramovića koji je veći deo karijere proveo na poziciji dvojke, Pešić je odlučio da Marko Gudurić preuzme ulogu organizatora igre. U pojedinim momentima bek Fenera se sjajno snašao, pronalazio odlična rešenja i razigravao saigrače, ali bilo je i kritičnih perioda u kojima se jasno moglo videti da mu to nije prirodna pozicija. Lopta se sporije kretala, napadi su bili bezidejni i često su se završavali ishitrenim šutevima, a imali smo i prilično zabrinjavajući broj izgubljenih lopti. Međutim, ekipa ima još dovoljno vremena da se uigra i nema sumnje da će na Mundobasketu to izgledati daleko bolje.

Akropolis kup, Srbija, Italija, Aleksa Avramović, Marko Gudurić, Boriša Simanić
foto: KSS

Na utakmicama u Atini Srbija je bila bez šuta spolja, što je posebno zabrinulo navijače koji su verovali da bi sa Bogdanovićem, Gudurićem, Marinkovićem... to moglo da bude najjače oružje našeg tima. Bilo je evidentno da nismo u šuterskoj formi, ali to nije preteran razlog za brigu s obzirom na fazu priprema u kojoj se nalazimo. Verujemo da će Bogdan i ekipa u naredne dve sedmice podesiti nišanske sprave i da će biti u prepoznatljivom elementu kada krene turnir u Manili.

Još jedan segment igre na kome moramo ozbiljno da radimo je svakako građenje koša i skok u odbrani. Na oba meča imali smo velikih problema da pokupimo loptu posle promašaja, protivnici su to koristili i dosta poena smo primili posle skoka u napadu. Loša kontrola ofanzivnog skoka bila je posebno upadljiva dok je naš tim bio u zonskoj odbrani i na tome ćemo morati ozbiljno da poradimo.

Nikola Jović
foto: Starsport

Nažalost, imali smo priliku da vidimo i neke dobro poznate stare boljke, posebno na meču protiv Italije, kada smo prokockali čak 17 poena prednosti. Reč je o velikim oscilacijama u igri. Baš kao i na Evrobasketu prošle godine, gledali smo seriju bezidejnih napada i loših reakcija u odbrani, koju protivnik maksimalno koristi da napravi preokret. Kada uđemo u te "žute minute" u stanju smo da prokockamo ogromnu prednost i to hitno moramo da menjamo da bi imali čemu da se nadamo u Manili.

Naravno, u prestonici Grčke videli smo i pregršt pozitivnih stvari. Jasno se videlo da hemija u timu dobra i da nema sebičnosti među momcima. Imaju sjajnu energiju, borbeni su na terenu i uvek daju svoj maksimum.

Bogdan Bogdanović, Nikolo Meli, Akropolis kup
foto: KSS

Kapiten Bogdan Bogdanović pokazao je da je istinski lider ovog tima i pravi autoritet na terenu. Istina, nije ga služio šut na ovim mečevima, promašio je i koš za pobedu protiv Italijana, ali je pokazao da je spreman da preuzme odgovornost u svakom momentu.

Nikola Milutinov i Mihailo Ristić sjajno su odrađivali posao ispod koša. Novi as Olimpijakosa potvrdio je da poseduje ogroman kvalitet u reketu - prati igru, napada koš, donosi dosta poena našem timu i siguran je u skoku. Nema sumnje da će sjajni centar biti ozbiljno oružje Srbije na predstojećem Mundobasketu.

Uverili smo se i da je Aleksa Avramović izuzetno bitan šraf u Pešićevom timu. Svojom neverovatnom energijom plejmejker Partizana bio je pokretač naše igre. Protiv Italijana bio je sjajan i u šutu za tri poena. Svojom ludom energijom i borbenošću u stanju je da podigne čitav tim u bitnim momentima.

Nikola Jović
foto: Starsport

Svakako najprijatnije iznenađenje je mladi Nikola Jović. Košarkaš Majami Hita ostavio je ubedljivo najbolji utisak u Atini i pokazao da bi mogao da bude ozbiljan adut našeg tima. Svojim pristupom, energijom na terenu, pametnim odlukama i sjajnim potezima pobrao je ogromne simpatije ljubitelja košarke u Srbiji.

Malo je igrača koji sa tom visinom (210) imaju takvu koordinaciju i motoriku, sjajan osećaj za loptu i prostor.

Meč protiv Grka počeo je sa klupe i za 16 minuta nije uspeo da se upiše u strelce, ali je ostavio fenomanalan utisak. Bio je odličan u odbrani, zabeležio je osam skokova i jednu sjajnu bolokadu. Poput svog imenjaka Jokića, u par navrata je u stilu plejmejkera prenosio loptu na protivničku polovinu i sjajno pronalazio saigrače.

Protiv Italijana bio je ubedljivo najbolji igrač našeg tima. Počeo je kao starter, na terenu proveo čak 31 minut i postigao 18 poena uz sedam skokova, tri asistencije i jednu blokadu.

Pešić, Svetislav Pešić
foto: Starsport©

Iako je bio najmlađi na terenu, pokazao je da je spreman da rešava mečeve i da Srbija može ozbiljno da računa na njega.

Nakon svega viđenog, jasno je da je pred Pešićem i njegovim saradnicima težak posao u danima koji dolaze, kako bi iz postojećeg potencijala, koji nije mali, izvukli maksimum.

Zašta će to biti dovoljno, videćemo početkom septembra.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track