(VIDEO) ČUDESNE SRPKINJE POKORILE EVROPU: Odbojkašice osvojile zlato bez poraza! Holandija deklasirana u finalu
Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

SRBIJA NA TRONU EVROPE

(VIDEO) ČUDESNE SRPKINJE POKORILE EVROPU: Odbojkašice osvojile zlato bez poraza! Holandija deklasirana u finalu

Ostali sportovi -

Odbojkašice Srbije su nove prvakinje Evrope!

1 / 17 Foto: CEV

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije pobedila je selekciju Holandije sa 3:1 (25:20, 25:22, 18:25, 25:18) u finalu Evropskog prvenstva u Bakuu.

Do druge titule u istoriji, prve posle Beograda 2011, izabranice Zorana Terzića predvođene fenomenalnom Tijanom Bošković sa 28 poena, došle su sa impresivnih šest pobeda, uz samo dva izgubljena seta.

Bronzanu medalju osvojila je Turska, koja je u meču za treće mesto savladala selekciju Azerbejdžana sa 3:1 u setovima.

Reprezentaciji Srbije je ovo četvrta medalja na kontinentalnim šampionatima, a druga zlatna, nakon trijumfa 2011. godine u Beogradu.

foto: Cev.lu

Izabranice Zorana Terzića nešto su lošije počele meč, na prvom tehničkom tajm-autu gubile su sa 6:8, ali su već do drugog stigle do preokreta i vodile sa 16:14. U završnici tog seta odbojkašice Srbije imale su potpunu kontrolu, pa su došle do vodjstva od 1:0 u setovima.

U drugom setu odbojkašice Srbije nastavile su u istom ritmu, u pojedinim trenucima imale su i prednost od četiri poena, ali je sredinom tog perioda usledio mali pad. Holandija je to iskoristila i posle drugog tehničkog tajm-auta imala je prednost od 19:16.

foto: Cev.lu

Ipak, Srbija je u finišu podigla nivo igre koju je nosila Tijana Bošković i preokretom došla do vodjstva od 2:0 u setovima.

I pored toga što Srbija vodila sa 2:0 u setovima, Holandjanke se nisu predale, odličnom igrom u trečem setu, ali i nešto lošijom srpskih odbojkašica, uspele su da smanje zaostatak na 2:1 u setovima.

Srbija je u četvrtom setu odigrala izuzetno kvalitetno, odbrana je bila na znatno više nivou, a to je s druge strane donelo sigurnost u napadu, pa je ekipa Zorana Terzića na kraju došla do trijumfa.

foto: Cev.lu

TOK MEČA:

4. SET - 25:18

Početak čestvrtog seta obeležilo je rezultatsko nadmetanje, igra se poen za poen (5:5), a onda sjajna Jovana Stevanović preuzima inicijativu i Srbija stiče lepo vođstvo (7:5).

Brankica Mihajlović i Tijana Bošković ne dozvoljavaju Holanđankama da se razigraju (10:7), ali uporne protivnice 'ginu' za svaku loptu kako bi smanjile zaostatak (13:11).

foto: Cev.lu

U nastavku igre viđena je prava domainacija Srpkinja (19:13), dok sa druge strane Holandija nije imala odgovor na odlične napade naših devojaka.

Srpkinje su sve bliže zlatnoj evropskoj medalji, dok su se Holanđanke skoro predale!

3. SET - 18:25

Odbojakšice Srbije odlično su otvorile treći set, može se reći da su dosta opušteno zaigrale što su Holanđanke iskoristile (7:11). Ni minut odmora koji je uzeo Zoran Terzić nije pomogao našim devojkama da se 'sastave' (10:15).

foto: Cev.lu

Holanđanke i dalje vode, ali Srbija ozbiljno preti da preokrene rezultat što je nateralo selektora Džejmija Morisona da uzme tajm-aut (16:20).

Selekcija Holandije je u nastavku dodala gas i rutinski privela set kraju - 18:25.

2. SET - 25:22

Od početka drugog seta Srpkinje nisu ostavile puno prostora Holandiji koja nije uspela da isprati ritam našeg tima, te izabranice Zorana Terzića brzo stiču prednost (5:1).

Džejmi Morison uzima tajm-aut nakon kojeg je usledio jači otpor Holanđanki koje su uspele da smanje zaostatak (7:5). Ali samo do tehničkog tajm-auta, a onda sjajna Tijana Bošković opet uvećava prednost Srbije (9:5).

foto: CEV

Međutim, Holanđanke zbijaju redove i strpljivom igrom dolaze do vrlo važnog izjednačenja (12:12). U nastavku Srbija pravi greške koje protivnik koristi i stiže do prvog vođstva u ovom setu (16:17). Holanđanke nastavljaju sa sjajnom igrom i poveđavaju prednost najviše zahvaljujući greškama Srpkinja (16:19).

foto: CEV

Tijana Bošković i Stefana Veljković odličnim poenima vraćaju prednost Srbiji (21:20), a onda u ključnim trenucima više živaca su imale naše devojke (25:22).

1. SET - 25:20

Rezultatska klackalica na samom startu meča - i Srpkinje i Holanđanke su sa istim žarom ušle u meč (3:3). Za nijansu agresivnija je Holandija koja je sve vreme u blagom vođstvu (5:6).

Posle tehničkog tajm-auta Holanđanke stiču prednost od dva poena koju zahvaljujući greškama naših devojaka uspešno održavaju (8:10). Međutim, Srpkinje zbijaju redove i preko sjajne Tijane Bošković dolaze do izjednačenja (10:10), pa i do prvog vođstva na meču (11:10).

foto: Cev.lu

Usledila je prava igra živaca, koja je posle nekoliko poena sa obe strane prekinuta u korist Srbije posle odličnih poena Brankice Mihajlović (16:14), pa je Srbija opet u vođstvu.

Džejmi Morison je pri rezultatu 17:14 zatražio tajm-aut koji je urodio plodom, ali samo na kratko - srpski blok je nepremostiva prepreka, dok odlična Brankica Mihajlović beleži sjajne poene (19:15).

Holandija ne može da isprati odličnu igru Srbije koja beleži lake poene (22:16) i set rutinski privodi kraju - 25:20.

foto: Cev.lu

16.00 - Turkinje osvojile bronzu!

Odbojkašice Turske osvojile su bronzanu medalju na EP u Bakuu, pošto su u meču za treće mesto savladale Azerbejdžan sa 3:1, po setovima 22:25, 25:21, 25:14 i 25:8, posle 100 minuta igre.

foto: EPA / Sergei Ilnitsky

Selektor odbojkašica Srbije Zoran Terzić ocenio je da je plasman u finale Evropskog prvenstva veliki uspeh i dodao da ga posebno raduje način na koji je njegova ekipa došla do tog rezultata. "Ovo su neku predivni osećaji. Finale Evropskog prvenstva je veliki uspeh. Posebno me raduje način na koji smo došli do tog finala, da praktično ni u jednom meču protivniku nismo dali ni gram šanse da nas pobedi. Čestitke devojkama za dosadašnje igre, apsolutno ih zaslužuju", rekao je Terzić.

foto: EPA / Sergei Ilnitsky

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije plasirala se u finale šampionata Evrope, pošto je u Bakuu u polufinalu razbila selekciju Turske sa 3:0 (25:17, 25:12, 25:21) i za zlatnu medalju boriće se sa Holandijom, koja je u drugom polufinalu savladala domaći Azerbejdžan sa 3:2.

kurir.rs / kurir sport

foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO: Đukiću, ne radi se to tako

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track