SIROMAŠTVO GA NIJE SPREČILO DA SE UPIŠE U LEGENDU SVETSKE ATLETIKE: Trčao je bos jer nije imao ni za patike, a osvojio je DVA OLIMPIJSKA ZLATA (VIDEO)
Foto: Printscreen YT

NA DANAŠNJI DAN

SIROMAŠTVO GA NIJE SPREČILO DA SE UPIŠE U LEGENDU SVETSKE ATLETIKE: Trčao je bos jer nije imao ni za patike, a osvojio je DVA OLIMPIJSKA ZLATA (VIDEO)

Ostali sportovi -

Na današnji dan 1973. godine preminuo je Abebe Bakila, legendarni atletičar iz Etiopije.

Abebe Bakila bio je etiopski atletičar i dvostruki olimpijski šampion u maratonu.

Abebe Bikila je postao nacionalni junak nakon pobede na Olimpijskim igrama u Rimu 1960, postigavši najbolje vreme na svetu u maratonu sa vremenom 2 sata, 15 minuta i 16.2 sekundi.

Po drugi put je triumfovao na Igrama u Tokiju 1964. Iako je svega 6 sedmica pre Igara imao operaciju slepog creva, ipak je pobedio ponovno sa novim najboljim svetskim rezultatom u vremenu 2 sata, 12 minuta i 11,2 sekundi.

Bikila je nastupio i treći put za redom na Olimpijskim igrama u Meksiko Sitiju 1968, ali više nije bio u pobedničkoj formi te je odustao nakon pretrčanih 17 kilometara.

Njegova legenda nije sačinjena samo na sportskom uspehu, on je svom narodu, ali i čitavom svetu pokazao šta sve čovek može da uradi radom i upornošću, čak i u oskudnim uslovima. Sin pastira, sudbinski je povezan sa olimpijsklm maratonskim trkama, već zbog činjenice da je rođen upravo na dan maratoske trke na OI u Los Anđelesu 1932. godine.

Mit o Abebe Bikili nastao je 1960. godine. Iako dobar atletičar, u ekspediciju atletičara Etiopije za Olimpijske igre u Rimu upao je sasvim slučajno, nakon što je tada jedan od najboljih trkača iz Etiopije Vami Biratu povredio članak, za njega se našlo mesto u avionu za najveću svetsku sportsku smotru.

Zbog toga je na Olimpijske igre došao nedovoljno pripremljen - nije imao

vremena da obezbedi adekvatnu obuću, pa je maraton trčao bos!

kurir.rs / kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track