SPEKTAKL U PALAMA: Treći međunarodni džudo kup Stanko Lopatić biće održan u nedelju
Foto: Privatna arhiva

U čast velikog majstora

SPEKTAKL U PALAMA: Treći međunarodni džudo kup Stanko Lopatić biće održan u nedelju

Ostali sportovi -

Treći mеđunarodni džudo kup "Stanko Lopatić 2019" u organizaciji Džudo i sambo kluba Crеpoljsko iz Istočnog Starog Grada bićе održan u nedelju 26. maja u sportskoj dvorani "Pеki" u Palama.

U konkurenciji seniora, kao i u mlađim uzrasnim kategorijama (poletarci/ke, mlađi pioniri/ke) očekuje se dolazak takmičaraiz Bosnе i Hеrcеgovinе, Srbijе, Hrvatskе, Crnе Gorе i Makеdonijе, a sam organizator je pored predstojećeg turnira, učinio sve da se takmičari osećaju kao kod kuće. U svakom slučaju svako ko se ovog vikenda nađe na Palama, imaće mogućnosti da uživa u ovom popularnom olimpijskom sportu.

Stanko Lopatić – jedno od onih imena koje ljudi iz naših krajeva pominju sa ponosom, a ujedno i sa setom, jer je prerano ugašen život ovog mladog, uspešnog čoveka, zasigurno jednog od najuspešnijih sportista sa prostora Sarajevsko-romanijskog podneblja.

Rođen 1955. godine u porodici sa osmoro braće i sestara, Slavko se od malena posvetio džudo-u. Stanko je postao jedan od najuspešnijih džudista, a po mnogima i sportista sa ovih prostora.

Takmičio se u kategoriji do 86 kilograma, a duga je lista odličja kojima se okitio ovaj vrsni borac na brojnim takmičenjima u zemlji i inostranstvu: Mediteranske igre – bronzana medalja, Balkanijade – dve zlatne i dve bronzane medalje, četverostruki je prvak Jugoslavije, a po jednom drugi i treći na državnim prvenstvima i sedmostruki prvak Srbije.

foto: Miodrag Mićić

Vrednim, srebrnim znamenjem, okitio se na izuzetno jakom međunarodnom turniru u Tbilisiju, dok je na "Kupu Jadrana" jednom stajao na pobedničkom postolju, a jednom bio trećeplasiran. Stanko je učestvovao na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu 1984. godine. Dva puta je nastupao na šampionatu Starog kontinenta. Učestvovao je na svetskom prvenstvu u Moskvi, a i na vrlo cenjenoj Spartakijadi. Na kraju 1977. godine zauzeo je drugo mesto na rang-listi najboljih džudista Jugoslavije.

Završio je Fakultet za fizičku kulturu i radio kao viši kriminalistički inspektor u SUP-u Beograda. Prerano, u 39 godini, se iznenada ugasio život ovog izvanrednog sportiste. Njegovi uspesi i zasluge nikada neće biti zaboravljene jer je ostavio neizbrisiv trag u svetu džudoa i zadao domaći zadatak mnogim mladim ljudima koji žele da se bave ovim sportom.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track