LEKAR NA ČETIRI TOČKA: Dr Predrag Šainović ove sezone vozi Tvingo evrokup, za narednu godinu cilja neko od TCR takmičenja
Foto: Privatna arhiva

Još jedan Srbin na internacionalnoj automobilističkoj sceni

LEKAR NA ČETIRI TOČKA: Dr Predrag Šainović ove sezone vozi Tvingo evrokup, za narednu godinu cilja neko od TCR takmičenja

Ostali sportovi -

Dr Predrag Šainović je 39-godišnji lekar, urolog, Srbin koji godinama živi i radi u Sloveniji.

1 / 8 Foto: Privatna arhiva

Rođen je u Beogradu, a zaljubljenik je u auto-sport od detinjstva.

Dve sezone, 2017. i 2018. mogli smo da ga gledamo u srpskom šampionatu za volanom "hibrida" u Klasi 2, koja je uz Klasu 1 i Mali N najpopularnija u našoj zemlji, a od ove sezone se takmiči za slovenačku ekipu Lema rejsing u Tvingo evrokupu.

"Detinjstvo pamtim po letnjim raspustima koje sam provodio kod babe i dede u Kraljevu i iščekivanju trka na Beranovcu. Umeo sam da provedem čitave dane uz stazu, fascinirao me je zvuk motora", priča Šainović za Kurir sport.

foto: Privatna arhiva

Predrag je 2009. godine otišao u Sloveniju na specijalizaciju, a zbog brojnih obaveza nije uspevao da se bavi trkanjem, već je bio samo gledalac.

"Godine 2016. sam počeo da pravim trkački "jugo" u Kragujevcu. Auto je bio spreman za narednu sezonu i debitovao sam upravo na Beranovcu. Nažalost, taj nastup se završio izletanjem. Čitave godine sam kuburio sa tehničkim problemima, a i sam sam pravio greške, pa su ozbiljniji rezultati izostali".

Našem lekaru je ta godina ostala u sećanju po druženju i dobrom provodu na stazi i oko nje.

"Posebno moram da se zahvalim Bojanu Milanoviću, inače šampionu u Malom N, koji je stigao čak i do Dakar relija. Bez njega ne bih ni mogao da se trkam, jer sam i tada živeo u Sloveniji, a auto-sport zahteva mnogo vremena i posvećenosti. Osim finansija, svakom trkaču je potrebno da ima tim ljudi od poverenja, jedino tako može da se zaista uživa".

foto: Privatna arhiva

Šainović se sa Mirkom Marinšekom, vlasnikom Lema rejsinga, prvi put sreo na Cerklju 2018. gde je organizovan "Track day". On ima samo reči hvale za Lemu, ekipu koja je godinama u auto-sportu, dobro organizovana i na visokom profesionalnom nivou.

"Lema ima licencu za ovo takmičenje i mislim da su sjajno organizovali. Na svakom vikendu ima dvadeset i više takmičara. To pokazuje da je interesantno i za učešće i za gledanje".

Ova godina će mu biti različita od svih dosadašnjih zbog celosezonskog angažmana u Tvingo evrokupu. Do sada je odvezao po dve trke na Hungaroringu i Red bul ringu, a gostovao je i na Frančakorti u italijanskom Entri kupu.

Premijerni nastup na internacionalnoj sceni završio se bez poena, zbog tehničkih problema, ali je u Austriji uspeo da zabeleži dva boda. U Italiji je uspeo da se domogne čak i podijuma, završivši drugu trku na trećem mestu.

"Nisam ranije vozio na Frančakorti, a nisam stigao ni da se pripremim za nju, jer je prilika iskrsla nenadano. Staza je kratka, svega 2,4 kilometra, starinska i živopisna, kao i svaka mala staza kakvih ima mnogo po Italiji. Meni se odmah dopala jer nekako teče, nema oštrih krivina, prijatno je voziti na njoj. Ono što je bilo baš super je veliki broj gledalaca na tribinama. Iako je padala kiša, njih to nije sprečilo da otprate kompletan program. Bila je zaista sjajna atmosfera".

foto: Privatna arhiva

Šainović je lekar specijalista i ulaže mnogo truda kako bi uskladio svoje profesionalne obaveze na Univerzitetskom kliničkom centru u Mariboru sa odlascima na trkačke vikende. On kaže da je sreća što kalendar izlazi početkom godine i tako unapred može da zna kog vikenda će biti odsutan, mada u tim prilikama najviše trpi njegova porodica, posebno njegovo dvoje dece.

"Trkanje je oduvek bio moj hobi. Retki su oni koji mogu da žive od profesionalnog trkanja, a moj put je svakako bio drugačiji. Profesionalni trkači se regrutuju od malih nogu, kao i drugi sportisti koji odaberu takvu karijeru. Generalno je malo trkača u Evropi koji su plaćeni da rade taj posao. Ja sam kao klinac maštao da budem jedan od njih, ali sam takođe želeo da postanem lekar, neki direktor… Svašta sam maštao, a maštam i dalje", našalio se Predrag.

"Najbrži lekar među trkačima" sezonu nastavlja krajem jula na autodromu Grobnik.

"Na hrvatskom autodromu sam vozio ranije i očekujem da tamo budem dobar. Vozimo dan pre mog rođendana. Znam da je to iz ove perspektive daleko, ali bih voleo da popijem jedan šampanjac na podijumu za rođendan".

Što se planova za budućnost tiče, naš trkač ih ima mnogo, ali sve zavisi od mogućnosti, odnosno finansija.

"Takmičenje u Tvingo evrokupu je svojevrsna škola za ono čemu se nadam da sledi. U zavisnosti od pronalaženja sponzora, voleo bih da sednem u TCR auto, ali još ne znam u kom takmičenju. Nemam ništa protiv da krenem od regionalnih ili lokalnih TCR takmičenja. Ono što je najvažnije je da imam i želju i volju, a ostalo za ostalo ću se već nekako snaći", završio je dr Šainović.

Katarina Mitrović/Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track